Ластоногі

Південний морський лев

04.09.2020

Південний морський лев (лат. Otaria flavescens) належить до родини Вухатих тюленів (Otariidae). Його характерною особливістю є наявність яскраво вираженого статевого диморфізму. Самці майже у 2 рази більші за самок, мають подовжену форму черепа та розкішну гриву.

Індіанські племена моче, які жили на узбережжі нинішнього Перу з I по VIII століття, поклонялися цій тварині як божеству. Це не заважало їм активно на неї полювати та вживати її м'ясо в їжу.

Южный морской лев фото

Індіанці моче часто зображували південних морських левів у своїх витворах мистецтва. Досить багато таких кам'яних шедеврів вціліло та збереглися до наших днів.

У місті Мар-дель-Плата, розташованому в центрі атлантичного узбережжя Аргентини, центральну площу прикрашають дві статуї цих ссавців. Вважається, що вони протегують рибалкам, підприємцям і мандрівникам. Для того, щоб заручитися підтримкою ластоногих божеств, досить погладити їм ласти.

У чилійському порту Вальдівія влаштувалася колонія морських левів. Тварини звикли до людей і не виявляють до них агресії.

Вид вперше описав у 1800 році англійський зоолог Джордж Шоу.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в прибережній зоні Південної Америки. Він простягається від Ріо-де-Жанейро (Бразилія) в Атлантичному океані до узбережжя Вогняної Землі та Перу в Тихому океані. Досить численні популяції мешкають на Фолклендських островах.

Періодично південні морські леви спостерігаються на Галапагоських островах. До них допливають, як правило, одинаки, схильні до тривалих подорожей.

фото южного морского льва

Тварини влаштовують свої лежбища уздовж берегових ліній і на пляжах, що складаються з піску, гравію та гальки. Вони також зустрічаються на плоских скелястих виступах і кручах, які перебувають в зоні припливів.

Загальна чисельність популяції оцінюється в межах 260-270 тисяч особин.

Поведінка

Південні морські леви живуть групами, що складаються з декількох самок й одного самця. Іноді бувають самці, які додатково ще заводять собі 1-2 товаришів. Такі випадки бувають порівняно рідко, зазвичай власник гарему не бажає бачити у своїх володіннях будь-яких особин чоловічої статі.

морской южный лев фото

Самці займають окремі ділянки на лежбищі та активно патрулюють його межі, заявляючи про свої права гучними криками, що віддалено нагадують гарчання лева. Почувши страхітливий рик, зловмисники найчастіше відразу покидають чужу територію.

Бійки між самцями виникають тільки на початку сезону розмноження та тоді, коли зловмисник намагається витіснити власника гарему з займаної ділянки. Противники люто атакують один одного, завдаючи болісних укусів і рваних ран.

У запалі бою вони нерідко затоптують маленьких дитинчат.

Самці можуть утримувати свої території на протязі 2-3 шлюбних сезонів, перш ніж їх захопить сильніший конкурент. Їх площа залежить від числа самок, а не особливостей ландшафту.

 Otaria flavescens фото

Вони надають явну перевагу районам припливів, де температура води не перевищує 30°C. Терморегулюючі чинники грають істотну роль в поведінці самок і побічно впливають на характеристики домашніх ділянок самців.

Молоді самці утворюють холостяцькі групи чисельністю від 10 до 40 особин. Вони періодично здійснюють набіги на чужі гареми, намагаючись спаровуватися з самками.

Південні морські леви дуже чутливі до зміни температури. У холодні дні вони розташовуються так, щоб мінімальна поверхня тіла була доступна для повітря, і ховають під себе ласти. У спеку тварини навпаки лягають на спину, виставивши живіт догори та максимально витягнувши кінцівки в сторони.

Їх головними природними ворогами є косатки (Orcinus orca) та акули (Selachii). На суші дитинчата нерідко піддаються нападам пум (Puma concolor).

Харчування

Раціон складається з риби, ракоподібних, головоногих молюсків та інших безхребетних. Хижаки харчуються переважно тим, що їм найлегше добути в конкретній місцевості.

морской южный лев

Зазвичай вони промишляють на мілководді, не віддаляючись від берега далі ніж на 7-10 км. Полювання найчастіше відбувається групами. Морські південні леви особливо люблять полювати, коли повз їх лежбищ проходять косяки перуанського анчоуса (Engraulis ringens), аргентинської мерлузи (Merluccius hubbsi) або атлантичного оселедця (Clupea harengus).

Дрібну здобич вони з'їдають цілком, а велику спочатку кілька разів струшують в повітрі. Іноді їх жертвами стають чубаті пінгвіни (Eudyptes chrysocome), галапагоські пінгвіни (Spheniscus mendiculus) і самки південноамериканських морських котиків (Arctocephalus australis).

Тварини полюють на мілководді, але за потреби здатні без проблем занурюватися на глибину 70-80 м, залишаючись під водою до 15 хвилин і розвиваючи швидкість до 30 км/год. За добу вони з'їдають від 15 до 25 кг корму.

Розмноження

Шлюбний період проходить з початку серпня по грудень. В цей час самці стають агресивними та проявляють інтерес до партнерок, грайливо штовхаючи їх мордами та обмінюючись імітацією укусів. Шлюбні ігри супроводжуються гучними вигуками партнерів.

Самці першими прибувають на лежбища та намагаються зайняти кращі ділянки. Самки з'являються через один або два тижні. На чиїй ділянці вони вилізли з води, до того вони й потрапляють в гарем. Він не дає їм покинути лежбище, поки не запліднить їх.

У одного самця може бути від 3 до 18 партнерок.

Вагітність триває 11-12 місяців. Пік народжуваності припадає на середину січня. Самка зазвичай народжує тільки одного малюка довжиною 80-85 см і вагою 10-15 кг. Протягом 5-7 днів після пологів вона голодує, годуючи малюка та перебуваючи невідлучно поруч з ним.

морской лев фото

Потім у неї починається тічка. Після спарювання вона залишає дитинча та вирушає в море на пошуки їжі.

Оскільки самки спаровуються й народжують майже синхронно, то малюки залишаються під наглядом своїх батьків і захищені від несподіваного нападу хижаків. Система одночасних пологів так само сприяє встановленню соціальних зв'язків між дитинчатами.

Матері визначають місцеперебування свого малюка по голосу, а потім ідентифікують його по запаху.

Смертність серед молоді дуже висока і коливається від 5 до 50% в залежності від кількості тварин на лежбищі. У великих популяціях вона завжди вища. Дитинчата бувають затоптані на смерть дорослими морськими левами, гинуть від голоду при втраті годувальниці, від хвороб і нападів пум.

Вони проводять багато часу в «яслах», граючись з однолітками або вдаючись до тривалого сну в очікуванні повернення матерів. Вперше в воду малюки входять у віці 3-4 місяців.

морской лев

Мати годує своє дитинча грудьми від 6 до 12 місяців. Молочне годування може тривати до появи на світ наступного малюка.

Самки стають статевозрілими у віці близько 4 років, а самці на 2 роки пізніше. Незалежно від статевої приналежності вони досягають дорослих розмірів приблизно у 8 років.

Опис

Довжина тіла статевозрілих самців 2-2,5 м, а самок 1,4-1,9 м. Їх вага становить відповідно 200-350 кг і 140-150 кг.

У самців шерсть темно-коричнева на спині та темно-жовта або золотиста на черевній стороні. Грива світліша за шерсть. Шия велика і мускулиста. Поза зазвичай пряма, з піднятою вгору мордою.

Otaria flavescens

У самок шерсть світліша. Її забарвлення варіюється від світло-коричневого до жовтого кольору. Навколо голови помітні невеликі бліді відмітини.

Новонароджені левенята забарвлені зверху в чорний, а знизу в сіро-помаранчевий колір. Пізніше їх забарвлення стає шоколадним або темно-коричневим.

На відміну від морських котиків ласти у них набагато краще пристосовані для виходу на берег. Передні плавники міцні та озброєні кігтеподібними нігтями. Задні плавники значно менші за передні.

Тривалість життя південних морських левів в дикій природі 16-20 років. У зоопарках вони доживають до 25-30 років.