Ящірки

Ящірка прудка, або ящірка звичайна

01.12.2014

Ящірка прудка, або ящірка звичайна (лат. Lacerta agilis) відноситься до родини Справжніх ящірок (Lacertidae). Вона є одним з найпоширеніших плазунів в Палеарктиці, хоча чисельність її популяції має стійку тенденцію до зниження.

Ящерица прыткая фото

Рептилія відрізняється великою спритністю, за що й отримала свою назву. Вона має звичай затаюватися при наближенні хижака, покладаючись на своє камуфляжне забарвлення. Рішення рятуватися втечею вона приймає буквально в останній момент, кидаючись несподівано навтьоки всього лише в кількох кроках від нападника.

В крайньому разі ящірка звичайна відкидає свій хвіст, щоб відвернути увагу агресора, що її переслідує. Незабаром він у неї знову відростає.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Євразії. Він простягається від центральних районів Франції на заході до Монголії та Китаю на сході. Північна межа ареалу проходить на півдні Скандинавського півострова, а південна через Туреччину, Кавказ і Середню Азію.

Прудкі ящірки відсутні в Іспанії, Італії, Греції, на більшій частині Балканського півострова і південному заході Франції. Вкрай рідко вони спостерігаються в Англії та Шотландії. Великі популяції існують в Молдові, Україні та європейській частині Росії.

фото ящерицы прыткой

Систематики виділяють від 12 до 20 підвидів. Номінативний вид поширений на півдні Скандинавії, в Західній і Центральній Європі.

Найбільш комфортно прудка ящірка відчуває себе в місцевостях з помірно континентальним кліматом і піщаним ґрунтом. На півдні ареалу вона зустрічається в горах на висотах до 2500 м над рівнем моря.

Поведінка

Звичайна ящірка віддає перевагу сухим і відкритим ділянкам з малою кількістю рослинності або світлим місцинам, де є зручне місце для прийняття сонячних ванн. Зазвичай її можна побачити на залитих сонцем галявинах, схилах ярів і пагорбів, залізничних насипах, руїнах будинків і присадибних ділянках.

Для комфортного самопочуття цим плазунам необхідна наявність ділянки землі з рихлим ґрунтом, в якому в разі небезпеки легко сховатися. Потривожена рептилія часто ховається в норки гризунів або під камінням. Її приваблюють розорані землі, де завжди можна знайти багато комах.

ящерица обыкновенная

Плазун веде денний спосіб життя. Активність зазвичай виявляється ближче до полудня, в негоду він ховається у своєму укритті.

На його території завжди присутній прогрітий сонячними променями камінь або клаптик землі. Розтягнувшись на сонечку, рептилія зазвичай прогрівається до обіду, а потім починає полювати в низькій траві. Такий солярій розташований недалеко від її схованки, щоб в ній завжди можна було вчасно сховатися за найменшої небезпеки.

Фото ящерицы обыкновенной

У прудкої ящірки дуже багато ворогів, тому вона ховається між каменів або в густих заростях чагарників. Особливу небезпеку становлять хижі птахи, ворони (Corvus), чорні дрозди (Turdus merula), куниці (Mustelidae), руді лисиці (Vulpes vulpes), їжаки європейські (Erinaceus europaeus) і звичайні мідянки (Corinella austriaca). До числа найнебезпечніших природних ворогів даного виду відносяться звичайні домашні кішки. Багато з них із задоволенням полюють на цих рептилій.

Плазун впадає в зимову сплячку і зимує до березня. Зиму він проводить в підземному укритті на глибині до 1 м. Дорослі самці починають готуватися до зимівлі вже в серпні, а самки в вересні. Молодь впадає в сплячку пізніше всіх, посилено відгодовуючись аж до жовтня.

Навесні на поверхні ґрунту першими з'являються самці та молоді особини. Самки прокидаються на 2-3 тижні пізніше.

Раціон складається з різних видів наземних комах. Звичайні ящірки поїдають жуків, клопів, коників, цикад, мурах і личинок. Також вони охоче з'їдають дощових черв'яків. Плазуни втамовують спрагу ранковою росою та краплями дощу.

Розмноження

Шлюбний період починається наприкінці березня й закінчується в червні. У цей час самець набуває яскравого смарагдового забарвлення, а самки зберігають свій скромний наряд.

Ящерица прыткая интересные факты

Збуджені самці бігають по околицях, регулярно піднімаючись на задні лапки та озираючись навколо. При зустрічах суперників часто відбуваються безкровні бої. Переможець отримує законне право на продовження роду.

Після спарювання самка шукає прогріту сонцем галявину, риє на ній головою й передніми лапами нірку, а наприкінці червня відкладає від 5 до 15 білуватих овальних яєць довжиною 12-14 мм і вагою близько 1 г.

У яєць м'яка оболонка. Через 7-9 тижнів інкубації на світ з'являються маленькі ящірки довжиною до 6 см. Вони мають темніше забарвлення, ніж їхні батьки. На темно-бурих боках ледь помітні світлі цяточки. Пік народжуваності припадає на другу половину серпня.

Статева зрілість настає у дворічному віці. У Центральній Європі самки встигають зробити один виводок на рік, а в більш теплих регіонах здатні відкласти яйця два рази.

 Lacerta agilis

Утримання прудкої ящірки

Для одного домашнього улюбленця необхідно мати вертикальний тераріум з мінімальним об’ємом 95х50х95 см. На дно кладуть шар піску товщиною 5-10 см. Для прикраси та укриття використовуються гілки, корчі, штучні рослини й деревна кора.

Вдень температуру навколишнього середовища підтримують в діапазоні 26°-35°С, а на ніч знижують до 18°-24°С. Вологість підтримують на рівні близько 50%, щодня обприскуючи стінки тераріуму теплою водою. Обприскування бажано робити вранці, імітуючи природне випадання роси.

У кришці тераріуму та в одній з бічних сторін потрібно обов'язково зробити отвори для вентиляції. Для освітлення використовують лампи розжарювання й спеціальні лампи для рептилій. Тривалість світлового дня 12-14 годин.

фото Lacerta agilis

Прудких ящірок пізньої осені бажано вводити в стан штучної сплячки, поміщаючи їх в прохолодне темне приміщення при температурі 5°-7°С. Можна використовувати холодильник. Для нормального самопочуття тварини повинні спати мінімум 3 місяці. При відсутності можливості організувати тривалу сплячку обмежуються кількома тижнями.

Вихованцям згодовують цвіркунів, метеликів, гусениць, зофобасів, каліфорнійських і дощових черв'яків. У корм додають мінеральні добавки та вітаміни для плазунів.

Опис

Довжина тіла досягає 26 см. Голова має закруглену форму. Очі з червоною або з золотисто-жовтою райдужною оболонкою. Тулуб дуже щільний і стрункий. Спина і голова забарвлені в сірувато-бурий колір, з боків проступає ряд темних цяток. Світло-сіре черевце покрите білими цяточками.

У самок загальний тон забарвлення не такий інтенсивний як у самців.

Ящерица прыткая красная книга

Тварини мають сильні короткі кінцівки, на кінцях пальців розташовані гострі кігтики. На хвіст припадає до 60% від загальної довжини тіла.

Тривалість життя прудкої ящірки в дикій природі не перевищує 5-6 років. У неволі за умови дбайливого догляду деякі особини доживають до 11-12 років.