Змії

Мідянка звичайна

07.11.2019

Мідянка звичайна (лат. Coronella austriaca) належить до родини Полозові (Colubridae). Ця змія неотруйна і не представляє небезпеки для людини. З метою самозахисту вона може вкусити та виділити секрет з вкрай неприємним запахом з розташованих біля клоаки залоз. Через зовнішню схожість її нерідко приймають за гадюку звичайну (Vipera berus), від якої вона відрізняється гладкою лускою, плоскою й покритою великими щитками головою.

Обыкновенная медянка фото

На багатьох людей незабутнє враження справляють її червоні очі з круглими зіницями. Завдяки їм змія користується поганою славою, а в ряді регіонів вважається породженням нечистої сили.

У неволі плазун швидко звикає до свого господаря й дозволяє годувати себе з рук. У дикій природі він кусається переважно тільки в стані сильного переляку. Укус може бути до крові, але без наслідків для здоров'я людини. Печіння в місці пошкодження шкіри проходить вже через кілька годин.

Вид вперше описав у 1768 році австрійський натураліст Йозеф Ніколаус Лауренті.

Розповсюдження

Ареал проживання охоплює більшу частину Європи й західну частину Азії. Його північна межа проходить на півдні Скандинавії, а південна на північному заході Африки, на території Туреччини й Ірану. Він простягається від британських островів на заході до Кавказу і Казахстану на сході.

Звичайні мідянки відсутні на більшості середземноморських островів.

фото обыкновенной медянки

Існують 3 підвиди. Номінативний підвид поширений повсюдно. Підвид Coronella austriaca acutirostris зустрічається тільки в Іспанії та на півночі Португалії, а підвид Coronella austriaca fitzeringi в Південній Італії та на Сицилії.

Рептилії селяться на вологих луках, алювіальних ландшафтах і вересових пустках, рідше в рідколіссях і чагарниках. У гірській місцевості вони віддають перевагу сонячним сторонам пагорбів і кам'янистих осипів. На Кавказі змії спостерігаються на висотах до 3000 м над рівнем моря.

Вони нерідко поселяються в населених пунктах, кар'єрах і на залізничних насипах.

Поведінка

Мідянка звичайна відноситься до числа теплолюбних змій. Вона любить довго приймати сонячні ванни на добре освітлених сонцем місцях. Навесні та восени активність виявляється в полудень, а влітку в ранкові та вечірні години.

медянка обыкновенная фото

Вночі, в сильну спеку, прохолодну і дощову погоду рептилії залишаються у своїх підземних сховищах. У кожної дорослої особини є своя власна домашня ділянка площею до 2-3 га, яку вона захищає від будь-якого вторгнення чужинців.

Поза сезоном розмноження мідянки ведуть поодинокий спосіб життя. Опинившись на одній території, більша змія часто з'їдає свого дрібнішого родича.

Під час небезпеки рептилія завмирає та залишається нерухомою, зливаючись з навколишнім середовищем. Якщо вона буває виявленою, а шляхи до відступу відрізані, починається перехід до активної оборони. Змія згортається кільцями й піднімає передню частину тіла в формі латинської букви S.

Вона рідко видає загрозливі шиплячі звуки, а намагається якомога частіше вкусити противника, здійснюючи під час укусу жувальні рухи. У людей їх маленькі зуби, як правило, залишають тільки маленькі подряпини. Періодично мідянки роблять відвертальні атаки, стрімко висуваючись вперед і не відкриваючи пасти. Вони також виділяють з анальних залоз субстанцію, яка бридко пахне і відлякує багатьох хижаків.

Головними природними ворогами є хижі птахи, руді лисиці (Vulpes vulpes), борсуки (Meles meles), куниці (Martinae), щури (Rattus) і великі змії. Молодь часто стає жертвами їжаків (Erinaceus europaeus), ворон (Corvidae), лелек (Ciconia) і своїх старших товаришів.

Зимова сплячка проходить в захищених від холоду місцях. Змії зимують з листопада по березень в норах гризунів або під камінням. Зазвичай вони проводять зиму на самоті, інколи невеличкими групами.

Харчування

Основу раціону мідянок звичайних складають рептилії невеликих розмірів. Вони харчуються найчастіше веретільницями (Anguis), ящірками прудкими (Laceta agilis) та молодими зміями інших видів. У незначній мірі з'їдаються дрібні ссавці, амфібії та пташенята птахів, що гніздяться на землі.

Хижачки обвиваються кільцями навколо своєї жертви й душать її подібно до удавів. Її вони проковтують цілком, починаючи заковтування з голови.

Розмноження

Мідянка звичайна є яйцеживородною змією. Статева зрілість настає у віці 3-4 років. Шлюбний період починається незабаром після виходу із зимової сплячки, зазвичай у квітні або травні.

Самці налаштовані вкрай агресивно один до одного. Вони влаштовують запеклі бійки, які часто закінчуються серйозними каліцтвами одного з дуелянтів.

 Coronella austriaca

Спарювання відбуваються в травні. Самець хапає самку за потилицю або шию зубами, а потім обвивається навколо її тулуба. Парування відбувається протягом від 20 хвилин до 3 годин.

Вагітність триває від 90 до 120 днів. У Центральній Європі потомство з'являється на світ з середини серпня до кінця вересня. Дитинчата народжуються в яєчній оболонці, яку вони самі розривають різкими рухами тіла.

Самка народжує від 3 до 15 малюків в залежності від своїх розмірів. Пологи відбуваються з річним, дворічним або трирічним інтервалом.

Змійки народжуються з довжиною тіла 13-17 см. Через 1-2 тижні вони зазнають першу линьку і вирушають на полювання. Їх меню складається головним чином з комах. З часом вони переходять на більшу живність.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин складає 60-80 см. Окремі екземпляри виростають до 90 см. На хвіст припадає 12-25% від довжини тіла. Вага 50-80 г, максимум 100 г. Самки трохи більші та важчі за самців.

фото Coronella austriaca

Статура міцна і мускулиста. Основний фон забарвлення має камуфляжний характер і залежить від навколишнього ландшафту.

Спина забарвлена ​​в різні відтінки від жовтого і червоно-коричневого до сірого і коричневого кольору. Уздовж неї проходять два ряди темно-коричневих плям, що частково перетинаються. Черево сіре або сіро-коричневе, з білими нерегулярними плямами. Через очі від ніздрів проходять темні смуги, що з'єднуються на потилиці.

Тривалість життя мідянки звичайної в природних умовах 15-17 років. У неволі вона доживає до 20 років.