Змії

Гадюка звичайна

06.08.2013

Гадюка звичайна (лат. Vipera berus) – поширена в Європі та Азії отруйна змія з родини Гадюкових (Viperidae). Це єдина у світі рептилія, яка зустрічається навіть за полярним колом.

Гадюка обыкновенная фото

Вид був вперше описаний у1758 році Карлом Ліннеєм під назвою Coluber berus. Зараз відомі 3 підвиди. Номінативний підвид поширений на європейському континенті.

Укуси звичайної гадюки

Ця змія, незважаючи на свою репутацію, є істотою відносно миролюбною. Хоча її отрута і може бути смертельно небезпечною для людини, нападає вона на неї тільки з метою самозахисту. У більшості випадків вона уникає зустрічі з людьми й завжди намагається відповзти геть, навіть якщо на неї не дуже сильно наступили.

Нерідко людиноподібні непорозуміння, побачивши гадюку, хапають першу-ліпшу палицю і намагаються з диким криком її прибити. Робити цього категорично не можна. Якщо бігти нікуди, а двоногий примат налаштований вкрай агресивно, то змія спочатку видає застережливе шипіння, а потім кидається в атаку, впорскуючи в агресора підвищену порцію отрути.

Зазвичай випадковий укус звичайної гадюки неглибокий і не несе особливої ​​небезпеки. У місці укусу з'являються лише біль і сильний набряк, який проходить за 2-3 дні.

Фото гадюки обыкновенной

Проблеми виникають, якщо укушений страждає алергією або захворюваннями серцево-судинної системи, в тому числі після вживання алкоголю. В разі укусу потрібно терміново звернутися до лікаря, а не намагатися лікуватися самостійно.

Небезпечним є не саме пошкодження шкіри, а можливі нестандартні на нього реакції організму. Тим, хто бажає гарантовано померти від отрути звичайної гадюки, треба спровокувати одночасний напад не менше 5 рептилій.

Розповсюдження

Плазун мешкає по всій Європі крім крайнього півдня, а також в Північній Азії, Сибіру і на Далекому Сході аж до берегів Тихого океану. Він вирізняється великою невибагливістю, тому комфортно себе почуває в самих різних біотопах.

У лісостеповій зоні України й Росії представники цього виду нерідко сусідять з гадюкою Нікольського (Vipera nikolski), яка раніше вважалася його чорною морфою. Селитися вони полюбляють там, де завжди можна знайти сонячні місця та необхідну їм тінь, а також безліч затишних куточків.

Фото гадюки обыкновенной

Змія може займати досить великі мисливські ділянки, старанно оминаючи поля, городи й виноградники, де може зустрітися з людиною. Зате вона з задоволенням живе в занедбаних будинках і чомусь дуже любить порослі травою залізничні насипи.

У гірській місцевості вона може жити на висоті до 3000 м над рівнем моря.

Поведінка

Звичайна гадюка веде денний спосіб життя. Її приваблюють в першу чергу місцевості з прохолодним мікрокліматом, підвищеною вологістю повітря та значними перепадами добових температур. Ночі вона проводить в укритті під камінням або під корінням чагарників і дерев.

Іноді селиться в покинутих дрібними звірками норах з укритим від вітру входом. Нора, як правило, розташовується на південній і сонячній стороні пагорба.

Зиму плазун проводить в глибокій сплячці, яка в північних районах може тривати до 8 місяців.

Притулок для зимівлі змії шукають в жовтні. Нерідко в одному місці може бути декілька десятків плазунів, які сплітаються в один величезний клубок. Пробуджуються вони від сплячки ранньою весною. Спочатку по кілька годин гріються на сонці, а тільки потім вирушають на промисел.

Засада гадюки обыкновенной

Гадюки звичайні полюють переважно із засідки. Їх жертвами стають дрібні теплокровні тварини, птиці, ящірки та жаби. Найчастіше на обід до них потрапляють дрібні гризуни.

Хижачка, яка чатує на жертву, постійно викидає з пащі довгий роздвоєний язик, що слугує чуйним органом нюху. З його допомогою вона переносить дрібні частки пахучої речовини в орган Якобса, який є хімічним аналізатором запахів і розташований на верхньому піднебінні.

Відчувши здобич, гадюка миттєво її атакує, впорскує порцію отрути й миттєво розтискає щелепи.

Укушена тварина тікає геть, але незабаром падає мертвою. Свою жертву змія знаходить через кілька хвилин по запаху і проковтує цілком.

Розмноження

Шлюбний період проходить з квітня по травень. В цей час самці нападають один на одного, сплітаючись тулубами й намагаючись притиснути голову конкурента до землі.

Ритуальний бій нагадує своєрідний танець і триває до тих пір, поки один з дуелянтів не визнає свою поразку і не втече від переможця.

Запліднені яйця розвиваються в організмі матері протягом 3 місяців. Вагітна самка дотримується суворого посту і гріється на сонечку, щоб забезпечити ембріонам необхідні умови для розвитку. У серпні-вересні вона відкладає від 5 до 18 яєць, з яких незабаром викльовуються дитинчата.

Пара гадюк обыкновенных

Юні змійки цілком самостійні й відразу ж можуть приступити до полювання. Вони народжуються довжиною 15-18 см. У них вже є отруйні залози, тому брати їх голіруч та гладити небезпечно.

Самка може завагітнити один раз у 2-3 роки. За цей час вона поповнює запас поживних речовин і відновлює сили після пологів. Гадюки линяють кожні 1,5-2 місяці.

Опис

Довжина тіла у дорослих самок становить 75-80 см, а у самців 65-70 см. Тіло щільне і мускулисте. Вага статевозрілих змій становить від 100 до 200 г, а вагітні особини близько 300 г.

Забарвлення буває сірим, бурим і чорним. Уздовж спини помітна темна зигзагоподібна смуга. З боків розташовано ряд темних плям. На верхній частині тіла розташовані вузькі опуклі лусочки.

Трикутна або серцеподібна голова відмежована від тулуба помітним шийним перехватом. Між головою та шиєю знаходиться темна плямка у формі латинської літери V або рідше у формі букви Х. Зіниці вертикальні. Райдужка червонувата або червонувато-коричнева.

Хвіст веретеноподібний, товстий і довгий. Самці зазвичай забарвлені яскравіше за самок. Основа хвоста у них ширше, ніж у самок, у яких хвіст коротший і поступово звужується до кінчика.

Тривалість життя звичайної гадюки в дикій природі близько 12 років.