Яструбоподібні

Беркут

14.03.2011

Беркут (лат. Aquila chrysaetos) належить до родини Яструбові (Accipitridae) із ряду Яструбоподібних (Accipitriformes) і є одним з найбільших, швидких і сильних орлів на нашій планеті. Під час полювання він може розвивати швидкість до 160 км/год, а в пікірувальному польоті до 320 км/год. Пернатий хижак здатний вбити жертву вагою до 15 кг.

Зафіксовано декілька випадків, коли його жертвами ставали навіть молоді плямисті олені (Cervus nippon) з більшою масою тіла. Як правило, він майже завжди перемагає в бійці з більшим за нього орланом-білохвостом (Haliaeetus albicia).

Беркут фото

Цей хижий птах здавна шанується як символ царственої сили та величі. У Центральній Азії кочові народи використовували його для полювання на різноманітну дичину. У стародавніх греків він вважався птахом бога-громовержця Зевса і називався золотим орлом (Chrysaetos) через золотисте оперення на шиї та потилиці, яке з'являється у статевозрілих особин.

Пір'я беркута відіграють важливу роль в культурі індіанців Північної та Центральної Америки. Вони використовуються для виготовлення головних уборів і декоративних елементів верхнього одягу. При проведенні урочистих церемоній пір'я покликані підкреслити героїзм і видатні лідерські якості їх власників.

Штандарт із зображенням беркута був вперше використаний персами в битві при Кунаксі, що відбулася влітку 401 року під час повстання Кіра Молодшого проти царя Артаксеркса II. Пізніше його використовували багато народів, але найбільшу популярність він придбав серед римських легіонерів.

У середніх віках зображення золотого орла стало з'являтися на фамільних, а потім державних гербах. Ця традиція збереглася до наших днів. У геральдиці воно символізує силу, відвагу, розсудливість і безсмертя. Серед сучасних держав беркут зображений на гербі та прапорі Мексики. Він так само прикрашає прапор Казахстану.

Вид вперше описав у 1758 році шведський зоолог Карл Лінней.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в північній півкулі. Він охоплює Євразію та Північну Африку від Марокко до Тунісу, а на американському континенті розташований від Аляски й Канади до півночі Мексики. На схід ареал простягається до північних провінцій Китаю, Монголії та Японії. У Центральній Європі беркути живуть в Альпах і Карпатах.

Вони населяють рівнини й степи, розташовані уздовж великих річок, тундру, лісотундру, болота, річкові долини, каньйони, околиці лісів і напівпустель. Найчастіше пернаті хижаки зустрічаються на горбистих ландшафтах і високогір'ях на висотах до 3600 м над рівнем моря. Вони уникають густих лісів, надаючи явну перевагу відкритим просторам.

фото беркута

Існують 6 підвидів. Номінативний підвид поширений в Західному Сибіру та Європі за винятком Піренейського півострова.

На сьогодні чисельність європейської популяції оцінюється у 5000-7200 гніздових пар. Велика частина з них мешкає в Іспанії та Португалії.

Поведінка

Більшість популяцій ведуть осілий спосіб життя. Беркути, що гніздяться в Канаді та на Алясці, восени здійснюють сезонні міграції на південь.

Дорослі птахи живуть поодинці або сімейними парами, молодь може утворювати нечисленні групи.

Вони мають власні мисливські угіддя, площа яких залежить від наявності кормової бази. Зазвичай вона становить близько 30 кв. км, але у Французьких Альпах може досягати 625 кв. км.

Беркут птица

Мисливські володіння беркутів, що живуть по сусідству, нерідко частково збігаються, але їх зустрічі трапляються порівняно рідко. Один до одного ці птахи ставляться миролюбно і намагаються дотримуватися між собою гордого нейтралітету.

Виняток становить лише невелика зона, де розташоване гніздо і виводяться пташенята. Її птахи захищатимуть буквально до останньої краплі крові, тому індіанці Північної Америки дуже поважали сміливців, які зуміли пробратися непомітно до гнізда орла і викрасти його пташенят або яйця.

Орлині яйця використовувалися в народній медицині як тонізуючий і омолоджуючий засіб.

Беркути зазвичай дуже мовчазні за винятком сезону розмноження. Тоді вони видають близько 9 типів різних звукових сигналів для спілкування з партнерами й потомством. Ці птахи не використовують вокалізацію для позначення своєї території, а обмежуються хвилеподібним обльотом уздовж її кордонів.

Природними ворогами є бурі ведмеді (Ursus arctos) та росомахи (Gulo gulo).

Харчування

Раціон складається головним чином з дрібних ссавців. У ньому переважають кролики, зайці, ховрахи, лугові собачки та бабаки. Пернатий хижак без особливих зусиль здатний впоратися з твариною розміром з лисицю або койота. Іноді він нападає на молодих тюленів.

беркут птица краткое описание

Значно меншою мірою з'їдаються птиці, рептилії та риба. У Болгарії до 20% повсякденного меню складається з черепах.

Пара орлів часто полює разом. Один з них переслідує здобич до її повної знемоги, а другий нападає на неї.

Беркут полює в денний час, чекаючи, коли земля добре прогріється, і вгору почнуть підійматися висхідні потоки теплого повітря. З їх допомогою він злітає в піднебесся та велично ширяє, виглядаючи здобич своїм надзвичайно гострим зором.

Виявивши дичину, хижак повільно знижується та переходить на бриючий політ, швидко махаючи крилами й розвиваючи швидкість до 240-300 км/год. В останній момент він виставляє вперед лапи з широко розставленими пальцями та гальмує розкритим хвостом.

Схопивши жертву, беркут намертво впивається в неї кігтями, при цьому довгий задній кіготь глибоко пронизує її внутрішні органи, прискорюючи неминучу смерть.

Деякий час пернатий хижак стоїть над своєю здобиччю, прикриваючи її напіврозкритими крилами, а потім забирає в затишне місце, де можна без перешкод і з комфортом нею поласувати.

Він здатний злетіти зі здобиччю вагою до 4 кг. Не гребує цей орел і мертвечиною. Ранньою весною він часто харчується трупами загиблих через брак їжі тварин.

На своїй території беркут влаштовує кілька запасних гнізд, які використовує як комори та зносить до них залишки своїх мисливських трофеїв. Це дає йому можливість спокійно пережити несприятливий для полювання час. Добова потреба в їжі у нього становить приблизно 250 м'яса, проте у виняткових випадках він здатний обходитися без неї протягом місяця.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 4-5 років. Беркути утворюють моногамні подружні пари на все життя, які зберігаються аж до смерті одного з подружжя. Якщо їх не турбувати, то вони використовують одне те саме гніздо протягом декількох років, захищаючи його від інших хижих птахів і залишаючись в ньому навіть холодною зимою.

У мігруючих популяцій формування подружніх пар і залицяння починаються, коли орли повертаються до своїх гніздівель в період з лютого до середини квітня. Шлюбні церемонії охоплюють хвилеподібні польоти, погоні, пікірування, імітацію атак, демонстрацію кігтів, спільне ширяння та кружляння по спіралі на великій висоті. Після їх завершення партнери приступають до будівництва гнізда.

беркут интересные факты

Осілі птахи починають його будувати або розширювати торішнє вже в грудні. Спорудження гнізда триває від 2 до 4 місяців. Самець приносить гілки для його споруди, а безпосередньо будівництвом займається самка. Гніздо зазвичай розташовується на неприступних скелях, рідше на деревах або висотних будівлях на висоті до 107 м над землею.

Первісна конструкція досягає 40 см у висоту і близько 1 м в діаметрі. З кожним роком вона розширюється, розростаючись вгору і вшир. Найбільше виявлене гніздо досягало майже 5 м в діаметрі та важило понад 400 кілограмів.

Усередині гніздо орли вистилають сухою травою, корою, листям і мохом, а його краї часто прикрашають гілками хвойних дерев. Як підстилка використовується пір'я та хутро тварин. Вона регулярно змінюється протягом усього сезону розмноження.

У березні або першій половині квітня самка відкладає від 1 до 4 яєць з інтервалом 70-96 годин.

Як правило, в кладці буває 2 яйця. Вони забарвлені в білуватий колір і покриті коричневими та червоними плямами різної інтенсивності. Їх розмір становить 68-89 мм в довжину та 51-66 мм в ширину.

Після їх відкладання у самки на череві з'являється ділянка голої шкіри, яка називається виводковою плямою. Вона забезпечує при насиджуванні кладки оптимальну температуру. Періодично самку ненадовго підміняє самець.

Інкубація триває 43-46 днів. Пташенята вилуплюються з різницею в кілька діб. Вони покриті ніжним сірувато-білуватим пушком. Перші два тижні після вилуплення пташенят самка невідлучно зігріває їх теплом свого тіла, а потім починає вилітати на пошуки їжі.

беркут птица краткое описание

У вісім тижнів від народження вони покриваються підлітковим оперенням, і батьки відразу ж перестають їх годувати. Через тиждень вимушеного голодування пташенятам волею-неволею доводиться вилетіти з гнізда і самим вирушити на полювання. У 50-80% випадків найсильніше пташеня закльовує на смерть і поїдає своїх слабких побратимів.

До настання статевої зрілості молоді беркути кочують. Статевозрілі самці займають власну територію та чекають прильоту самок.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 76-94 см. Розмах крил 185-235 см, а вага 2700-4500 г. Самки більші та важчі за самців. Вага коливається вiд 3800 до 6800 г. Статевий диморфізм в забарвленні оперення відсутній.

Оперення однотонне, темно-буре або чорно-буре з золотистими або рудуватим пір'ям на потилиці та шиї. Молоді птахи до однорічного віку майже повністю чорні, але мають білі плями на крилах і світлий хвіст з темною облямівкою. З квітня по вересень у них відбувається линька.

Aquila chrysaetos

Завдяки крилам з великою несучою поверхнею беркут здатний годинами перебувати в небі.

Широкий і закруглений хвіст використовується як кермо і гальма. Голова порівняно невелика щодо решти тіла. Рухома шия забезпечує огляд на 270°.

Очі темно-коричневі, захищені рельєфними надбрівними дугами. Гострий бінокулярний зір дозволяє помітити здобич на відстані до 2 км.

Дзьоб темний, гострий, гачкуватий, сплюснутий з боків і вельми довгий. Ніздрі облямовані жовтуватою роговий восковицею.

Сильні ноги покриті пір'ям до самих пальців. Міцні пальці озброєні гострими кігтями. Кіготь на задньому пальці довший за всі інші.

Тривалість життя беркута в дикій природі не перевищує 25-30 років. У неволі за умови дбайливого догляду деякі особини доживають до 50 років.