Птахи

Пінгвін галапагоський

18.08.2018

Галапагоський пінгвін (лат. Spheniscus mendiculus) – єдиний представник родини Пінгвінових (Spheniscidae), який пристосувався жити в північній півкулі в умовах субекваторіального клімату всього лише в кількох десятках кілометрів від екватора.

Галапагосский пингвин фото

У місцях його проживання температура води коливається від 16 °С до 28 °С. Насолодитися довгоочікуваною прохолодою він може тільки в сухий сезон, коли холодна Перуанська течія близько підходить до берегів Галапагоських островів.

Птах добре витримує життя в неволі, але відрізняється вкрай поганим характером. Він може проявляти спонтанні неконтрольовані спалахи агресії та безжально клювати свого власника.

Розповсюдження

Вид є ендемічним і зустрічається тільки на Галапагоських островах, розташованих у Тихому океані в 965 км на захід від узбережжя Еквадору. Близько 95% всіх гніздових пар утворюють колонії на Ізабеллі, найбільшому острові архіпелагу, та прилеглої до неї Фернандіні. Решта гніздяться на другому за величиною острові Санта-Крус і на менших за площею Бартоломе, Сан-Сальвадор і Санта-Марія.

Фото галапагосского пингвина

Рідкісні пінгвіни протягом довгого часу розглядалися остров'янами як харчові конкуренти, що знищують рибні запаси, тому цілеспрямовано знищувалися. Ставлення до них змінилося лише з розвитком туристичного бізнесу, коли пернаті стали однією з визначних місцевих принад для туристів.

До різкого зниження популяції привели забруднення навколишнього середовища і масовий неконтрольований вилов риби. Прийняті урядом Еквадору природоохоронні заходи дозволилизупинити вимирання виду.

З 70-х років минулого століття його чисельність скоротилася майже у 3 рази й зараз оцінюється приблизно в 1800-2000 дорослих особин.

Поведінка

Галапагоські пінгвіни живуть великими колоніями незалежно від пори року і шлюбного періоду. Це допомагає їм істотно мінімізувати наявну небезпеку від хижаків.

На суші, як і всі члени їх родини, вони пересуваються дуже повільно і незграбно, характерними для пінгвінів кроками. У водному середовищі пернаті миттєво перетворюються, стаючи швидкими і спритними плавцями.

Фото пингвина галапагосского

Територіальність мало властива даному виду. Птахи лише під час гніздування захищають своє гніздо від своїх одноплемінників і хижих тварин. Побачивши їх на близькій відстані, вони видають гучні крики та ляскають крилами.

З метою комунікації використовується багатий набір звуків і ймовірно жестикуляція.

Головними природними ворогами є болотні сови (Asio flammeus), звичайні сипухи (Tyto alba), рисові хом'яки (Oryzomys), щури, дикі кішки й собаки. У відкритому морі на пінгвінів нападають косатки (Orcinus orca), галапагоські морські леви (Zalophus wollebaeki) і морські котики (Arctocephalus galapagoensis). Пташенята і яйця стають здобиччю змій і червоних скельних крабів (Grapsus grapsus).

Харчування

Раціон складається з дрібної риби, ракоподібних, молюсків та будь-якої іншої безхребетної живності, яку вдається добути в морі. Основу повсякденного меню становлять сардини (Sardina pilchardus), кефалі (Mugilidae) і анчоуси (Engraulidae).

Пінгвіни рибалять в прибережних водах на глибинах до 20 м, зрідка до 30 м. Зазвичай на промисел вони відправляються невеликими групами, намагаючись взяти косяк риби в півкільце і гнати його ближче до берега. Виявити здобич їм допомагає добре розвинений зір.

Картинка с галапагосским пингвином

Жертва хапається дзьобом і відразу ж проковтується. Полювання проводиться в світлий час доби в радіусі декількох кілометрів від місцезнаходження колонії. Птахи іноді кооперуються для спільного лову з нелітаючими бакланами (Phalacrocorax).

Вони здатні залишатися під водою до 90 секунд.

Линька відбувається раз на рік навесні незадовго перед виведенням пташенят.

Розмноження

Яскраво вираженого шлюбного періоду у галапагоських пінгвінів немає. Поява на світ потомства, як правило, відбувається тоді, коли температура води знижується нижче 24°С. Риби стає більше, тому викормити молоде покоління легше. При сприятливих умовах одна пара протягом року здатна вигодувати пташенят 2-3 рази.

Картинка с пингвином галапагосским

Гнізда розташовуються поблизу від берега в неглибоких ямках, зазвичай в товщі гуано, рідше в ущелинах каменів або вулканічної породи. Зсередини воно вистелено водоростями й м'якими фрагментами рослин. Будівельні матеріали збираються на пляжі або крадуться в сусідніх гніздах.

Самка відкладає два яйця з інтервалом 4-5 днів. Кладку насиджують поперемінно обидва партнери протягом 38-42 днів. Пташенят вони разом годують близько 2 місяців. Батьки відригають своїм нащадкам напівпереварену кашку з риби та морепродуктів.

Перші 3 тижні хтось один із батьків постійно знаходиться в гнізді, оберігаючи й зігріваючи пташенят.

Малюки не вміють регулювати температуру свого тіла, тому в цей час потребують постійної батьківської опіки. У віці 3-4 місяці пташенята стають самостійними та можуть самі подбати про своє прогодування.

Статева зрілість у самок наступає по досягненню 3-4 років, а у самців на 2 роки пізніше. До цього віку доживає лише невелика частина птахів.

Опис

Висота дорослих особин 42-49 см, вага 1700-2500 г. Самці трохи більші та важчі за самок. Статевий диморфізм у забарвленні відсутній.

Оперення забарвлене в чорний колір, горло і черевце білі. Вузька біла смужка проходить від очей з боків голови до нижньої частини шиї. Дзьоб чорнуватий, з рожевою плямою знизу.

На лапах чітко видно плавальні перетинки. Пальці озброєні кігтями, які використовуються для розгрібання землі. Крила вузькі й короткі, на суходолі вони служать балансиром при ходьбі, а в воді основним рушієм.

Пташенята покриті сірим пухом, який темніє з часом. Доросле оперення з'являється після першої линьки.

Тривалість життя галапагоського пінгвіна в природних умовах 15-20 років.