Китоподібні

Смугач малий

03.01.2022

Смугач малий, або кит Мінке (лат. Balaenoptera acutorostrata) належить до родини Смугачеві (Balaenopteridae) і є найменшим його представником. Хоча окремі особини можуть виростати в довжину до 12 м і важити до 7 тонн, ці тварини довгий час не цікавили китобоїв, які вважали за краще полювати на більшу здобич, поки була така можливість.

Їх промисел збільшився лише у другій половині ХХ століття, що призвело до скорочення популяції.

Северный малый полосатик фото

З 1985 року діє міжнародний мораторій на видобуток малих смугачів. Однак багато країн відмовлялися від його дотримання. Наприклад, Японія у 1990-ті роки щорічно видобувала від 600 до 1000 цих морських ссавців. Незначною мірою на них полюють корінні народності Гренландії та Крайньої Півночі Росії.

Зараз офіційно їх промислом займаються лише норвежці, японці та ісландці. Щорічний вилов не перевищує 1200 особин.

Вид уперше описав у 1804 році французький зоолог Бернар Жермен Ласепед.

Поширення

Ареал проживання знаходиться у північній півкулі. Кит Мінке мешкає як в океані, так і біля узбережжя. Нерідко він запливає в затоки, фіорди та гирла річок.

Найбільші популяції зустрічаються у північній частині Атлантичного та Тихого океану.

Взимку тварини мігрують на південь у теплі води, а влітку повертаються північ до полярного дрейфуючого крижаного поясу. Самці та самки пливуть порізно. Самки тримаються ближче до берега, а самці запливають далі на північ та у відкрите море.

Існують два підвиди. Підвид Balaenoptera acutostrata scammoni поширений у Тихому океані. Він може перетинати екватор і досягати 11° південної широти.

Загальна чисельність популяції нині оцінюється у 120-160 тисяч особин.

Поведінка

Малі смугачі ведуть поодинокий спосіб життя або живуть невеликими групами із 2-3, максимум 5 тварин. Вони дуже добрі та витривалі плавці, здатні без відпочинку долати великі відстані.

Фото северного малого полосатика

Кити Мінке зазвичай пливуть зі швидкістю від 10 до 40 км/год, а за потреби можуть на коротких дистанціях прискорюватися до 50 км/год.

Між собою малі смугачі спілкуються за допомогою звукових сигналів, що видаються короткими імпульсами на частоті 95-200 Гц.

Під час годівлі вони повільно махають своїми подовженими грудними плавниками та залишаються під водою близько 12 хвилин. Занурення може тривати до 25 хвилин.

Дорослі особини практично не мають природних ворогів. Тільки дитинчата, старі та хворі тварини зазнають нападів косаток (Orcinus orca) та великих акул (Galeomorphii).

полосатик северный малый

В їх шкірних складках селяться різноманітні паразити, насамперед веслоногі раки Pennella balaenopterae, які харчуються тканинами та кров'ю китоподібних ссавців.

Внутрішні органи вражають скреблянки (Acanthocephala), первиннопорожнинні (Nemathelminthes) та стрічкові хробаки (Castoda). Залежно від виду вони поселяються у легенях, шлунку чи кишечнику смугачів. Серйозні інфекції нерідко призводять до смерті.

Харчування

Раціон складається з їжі рослинного походження. У ньому переважає різна дрібна риба. Малий смугач харчується переважно оселедцями (Clupidae), кільками (Sprattus) і звичайними сардинами (Sardina pilchardus). Крім них поїдаються піщанкові риби (Ammodytidae), криль (Euphausiacea), бокоплави (Amphipoda) та веслоногі раки (Copepoda).

Пошук корму та його поїдання відбувається на невеликій глибині, як правило, у безпосередній близькості від поверхні води.

Як і всі вусаті кити (Mysticeti), малі смугачі є фільтраторами. У них на верхній щелепі розташовані тонкі та довгі рогові пластини в кількості від 230 до 350 штук, що складаються з кератину. Їх називають китовим вусом.

Зони нагулу знаходяться у полярних та приполярних водах. Кити Мінке накопичують жир з осені до весни. Влітку вони споживають порівняно мало їжі.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 4-7 років. Самки стають статевозрілими на 1-2 роки пізніше за самців. Репродуктивні самки народжують потомство кожні два чи три роки. Вони спарюються з багатьма самцями.

Кит Минке

Спарювання та народження дитинчат відбувається взимку в тропічних та субтропічних водах неподалік екватора. У китенят немає достатнього прошарку жиру, що захищає від переохолодження, тому вони не можуть вижити в холодних водах.

Вагітність у малих смугачів триває близько 10 місяців. Самка народжує одне дитинча. Воно народжується хвостом уперед і важить близько 450 кг за довжини тіла 260-280 см.

Молочне годування продовжується 6-7 місяців. Між матір'ю та її дитиною встановлюються дуже близькі стосунки, що зберігаються понад 2 роки. Потім молодий кит переходить до самостійного існування.

Через полігамний спосіб життя самці не беруть участі у вихованні свого потомства.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 800-950 м. Вага 5-7 тонн. Самці трохи менші та легші за самок. Статура подовжена та дуже струнка.

Голова звужується до морди, становлячи близько чверті загальної довжини. Морда довга і плоска, на маківці помітні дві дірочки.

Balaenoptera acutorostrata

Вузькі й довгі грудні плавці розташовані прямо за головою, звужуються до кінця на зразок весла. Через кожен плавець посередині проходить біла смуга. Маленький спинний плавець має серпасту форму та розташований у задній частині спини.

Шкіра зверху темно-сіра, а спереду її забарвлення варіюється від білого до кремового кольору. Черевна сторона білувата.

В області грудей та горла знаходяться від 50 до 70 горлових складок. Вони дозволяють широко відкривати ротову порожнину та заковтувати разом із їжею велику кількість води.

На пластинах китового вуса є груба та жорстка бахрома. Вона досягає 20-30 см завдовжки та 10-12 см завширшки.

Тривалість життя малого смугача близько 40 років.