Змії

Середньоазійська кобра

27.12.2021

Середньоазійська кобра (лат. Naja oxiana) належить до родини Аспідові (Elapidae). Довгий час вона вважалася підвидом індійської кобри (Naja naja) через те, що обидві змії зустрічаються у північних штатах Індії. Генетично до них найближчі монокльові (Naja kaouthia) та андаманські кобри (Naja sagittifera).

Відокремлення цих видів відбулося приблизно 3,2 млн років тому. Природною перешкодою для них стала гірська система Гіндукуш, яка знаходиться у Центральної Азії.

Середньоазійській кобрі Міжнародним союзом охорони природи (IUCN) було надано охоронний статус виду, близького до загрозливого стану (NT, Near Threatened). Чисельність її популяції неухильно знижується в останні десятиліття через знищення природного довкілля.

Вид вперше описав у 1831 році німецький дослідник природи Йоганн Карл Едуард Ейхвальд.

Поширення

Ареал проживання знаходиться у Центральній Азії. Середньоазійські кобри мешкають в Узбекистані, Туркменістані, Киргизстані, Таджикистані, Афганістані, на півночі Індії, північному сході Ірану та заході Пакистану.

Среднеазиатская кобра фото

Рептилії населяють пустелі, напівпустелі та гірські регіони з бідною рослинністю. Їх приваблюють сухі місцевості, де влітку температура повітря прогрівається до 40°С та бувають відносно теплі зими.

У горах вони спостерігаються на висотах до 2000 м над рівнем моря.

Ці плазуни вважаються найзахіднішим видом азійських кобр. Підвиди на сьогодні невідомі.

Отрута середньоазійської кобри

Після укусу середньоазійської кобри у людини з'являються набряки, сильний біль голови, блювання, біль у животі, больовий шок і судоми. В уражених тканинах часто утворюються пухирі, пухлини та некроз.

фото среднеазиатской кобры

Нейротоксини викликають прогресуючий параліч, який зазвичай починається з низького положення верхніх повік щодо очних яблук, а потім поширюється на інші групи м'язів. Смерть найчастіше настає від паралічу дихання, значно рідше від інфаркту міокарда.

Під час укусу змія впорскує в організм жертви близько 100 мг отрути в сухому залишку.

У ньому містяться неферментативні білки, що викликають загибель клітин через пошкодження лізосом (оточених мембраною клітинних органел). До руйнування тканин призводять також нуклеази, що посилюють системну токсичність отрути.

Середньоазійська кобра вважається однією з найнебезпечніших змій серед аспидів. Смерть може наступити вже за кілька годин після укусу.

Поведінка

Активність залежить від пори року. Навесні рептилія активна вдень, а влітку виходить на полювання в сутінках і полює до ранку.

Середньоазійська кобра веде наземний спосіб життя, однак у пошуках їжі може заповзати на кущі та гілки низькорослих дерев.

Кобра среднеазиатская

Восени вона впадає у зимову сплячку. На більшій частині ареалу вона триває від 4 до 6 місяців. Для зимівлі змія використовує покинуті нори гризунів або глибокі ущелини у скелях. Зазвичай вона зимує на глибині близько 120 см.

Линяння відбувається навесні та восени.

У разі небезпеки рептилія підіймає майже вертикально передню частину тіла та розширює шию у формі капюшона. Обороняючись, вона може наносити укуси противнику, але не застосовувати отруту. Перший попереджувальний удар вона зазвичай робить головою, не розкриваючи пащу. Так вона захищає зуби від можливого пошкодження.

Кобра среднеазиатская фото

Головними природними ворогами є сірі варани (Varanus griseus), орли-змієїди (Circaetus gallicus), чорні шуліки (Milvus migrans) і мангусти звичайні (Urva edwardsii).

Харчування

Раціон складається переважно з дрібних ссавців, амфібій, ящірок та невеликих змій. Значно меншою мірою поїдаються птахи та пташенята. Їхня частка в раціоні не перевищує 10%.

Поблизу водойм до 40% повсякденного меню можуть становити земноводні, насамперед зелені ропухи (Bufotes viridis). Молоді особини поїдають великих наземних комах та іншу безхребетну живність.

Середньоазійська кобра хапає свою жертву щелепами та кілька разів ними перебирає. Так вона знаходить найбільш принагідне місце, щоб встромити в нього отруйні зуби.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці від 2 до 4 років. Самки стають статевозрілими пізніше за самців.

Шлюбний період проходить з кінця березня по травень залежно від географічної широти та кліматичних умов. У сезон розмноження середньоазійські кобри утворюють моногамні пари.

Naja oxiana

Перед спаруванням самець обвивається навколо задньої частини тіла самки, щоб їх клоаки могли з'єднатися. Спарювання триває кілька хвилин.

Партнери залишаються разом і охороняють кладку доти, доки не вилупляться дитинчата. Інкубація триває близько двох місяців.

Самка відкладає від 8 до 12 яєць діаметром близько 35 мм у невелику ямку, розташовану в чагарниках або між каменями, рідше в норах чи печерах. Вона часто зігріває кладку теплом свого тіла, обвиваючись навколо неї та ритмічно скорочуючи м'язи.

Процес вилуплення триває від 3 до 6 годин. Після появи на світ дитинчата вже отруйні та можуть самостійно добувати собі корм.

Перша линяння відбувається на третій день. Після його закінчення юні кобри вирушають на полювання. Протягом 4 місяців вони линяють чотири рази. Потім кількість линьок та їх зростання суттєво уповільнюються.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин близько 100 см. Деякі особини виростають до 150 см. Самки більші та важчі за самців. Статура струнка, але мускулиста.

Кобра длина

Порівняно коротка голова слабо відокремлена від шиї. Морда заокруглена. Очі темні, зіниці круглі. Анальний щиток нероздільний.

Основне тло забарвлення варіюється від коричневого до сірого кольору. Черевна сторона жовтувато-біла. У молоді на спині проглядаються темні поперечні смуги, які сягають черева.

Нерухливі отруйні зуби розташовані у верхній щелепі. Отрута до них надходить через канал від отруйних залоз.

Тривалість життя середньоазійської кобри у дикій природі сягає 20-25 років.