Яструбоподібні

Чорний шуліка

30.04.2020

Чорний шуліка (лат. Milvus migrans) належить до родини Яструбових (Accipitridae). Він вважається найпоширенішим та найчисленнішим птахом із ряду Яструбоподібних (Accipitriformes). Загальна чисельність популяції оцінюється у 1-2,5 млн дорослих особин, з них на території Європи гніздиться близько 100 тисяч.

Площа займаного ареалу перевищує 10 млн квадратних кілометрів.

Черный коршун фото

Чорні шуліки на відміну від багатьох інших хижих пернатих відрізняються завидною всеїдністю. Вони не тільки харчуються різною їжею тваринного походження, а й нерідко ласують харчовими відходами на сміттєвих звалищах. Вони небайдужі до хлібобулочних виробів і навіть деколи викрадають їх з рук неуважних перехожих.

Вид вперше описав у 1783 році нідерландський натураліст Пітер Боддерт.

Розповсюдження

Ареал проживання охоплює більшу частину Європи, Азії, Африки та Австралії. Популяції, що гніздяться в зоні помірного клімату, відлітають на зимівлю в тропіки та субтропіки. Птахи, що живуть в Африці, Південно-Східної Азії, Австралії та на островах Океанії ведуть переважно осілий спосіб життя.

фото черного коршуна

Існують 7 підвидів. Номінативний підвид поширений по всій Європі за винятком північних регіонів, на Близькому Сході та в Центральній Азії до західної частини Пакистану. Він так само зустрічається на островах Зеленого Мису в Атлантичному океані. Найбільші гніздування розташовані в Іспанії, Франції та Росії.

Підвид Milvus migrans aegyptius живе в Африці на південь від пустелі Сахара, Єгипті, на південному заході Аравійського півострова і Мадагаскарі. Він іноді розглядається як окремий вид і називається жовтодзьобим шулікою.

фото Milvus migrans

Пернаті населяють різні типи ландшафтів, надаючи явну перевагу посушливим місцевостям. Їх приваблюють савани, степи, напівпустелі, околиці листяних, змішаних і тропічних лісів. Вони часто селяться поблизу водойм, морського узбережжя та населених пунктів.

Чорні шуліки все частіше спостерігаються у великих містах, де можуть знайти велику кількість корму. У горах вони були помічені на висотах до 4000 м над рівнем моря.

Поведінка

Чорний шуліка веде денний спосіб життя. На полювання він вилітає незадовго до сходу сонця та полює до самого вечора. Під час масового вильоту комах, наприклад, хрущів (Melolontha) його полювання може тривати до пізніх сутінків. В обідні години птах дрімає або чистить пір'я.

Поза сезоном розмноження пернаті збираються на спільну ночівлю. На одному великому дереві іноді ночують кілька десятків особин.

Чорні шуліки досить товариські та, як правило, не виявляють агресії один до одного. Вони захищають тільки ділянки, що знаходяться в безпосередній близькості до їх гнізд. На зимівлі різні підвиди тримаються окремо, утворюючи часом численні зграї.

Птахи, що живуть в Європі, Центральній і Північній Азії, насторожено ставляться до людини. При її появі вони залишають гніздо і кружляють навколо нього на значній відстані. В Африці, Південній та Південно-Східної Азії пернаті не відчувають страху перед людьми й нерідко гніздяться в декількох метрах від їхніх помешкань.

 коршун фото

Чорні шуліки, що гніздяться в Палеарктиці, зимують на північ від екватора в Західній і Центральній Африці. На зимівлю вони відлітають з другої половини липня до кінця вересня. Їх міграційні шляхи перевищують відстань у 5000 км. Деякі птахи долітають до Капської провінції ПАР. Невелика частина популяції залишається зимувати в Південній Європі та на островах Середземного моря.

З зимівлі пернаті повертаються в лютому і зазвичай слідують за тим самим маршрутом, яким летіли на південь. До місць своєї появи на світ вони прилітають після досягнення статевої зрілості.

Природними ворогами є яструби великі (Accipiter gentilis) і лісові куниці (Martes martes). Чорні ворони (Corvus corone) часто розоряють гнізда, поїдаючи яйця та пташенят, що вилупилися.

Харчування

Раціон дуже різноманітний. У природних умовах існування використовуються будь-які доступні джерела їжі, включаючи харчові відходи та мертвечину. Чорні шуліки активно полюють на соколоподібних птахів.

Вони харчуються дрібними гризунами, зайцями, дикими кроликами, голубами, чайками, крижнями, лиски, куріпками, чирками та сойками. Птахи, що живуть поблизу водойм, на відміну від червоних шулік (Milvus milvus) в значно більшому ступені поїдають рибу. До їх меню входять щуки, плотви, лящі, коропи, лини, червоноперки та карасі.

как выглядит коршун

Чорний шуліка переслідує свою потенційну жертву в плануючому польоті. Подібно орлану-білохвосту (Haliaeetus albicilla) він може під гострим кутом підлітати до поверхні води та хапати кігтями живу рибу. Хижак відносить здобич в затишне місце та розриває її на частини, позбавляючись від луски, плавників і кісток.

Зазвичай поїдається риба розміром 12-20 см, вкрай рідко до 28-30 см. Незначне місце в раціоні займають амфібії та рептилії.

В Африці чорні шуліки під час зимівлі годуються сараною та термітами, а так же плодами олійної пальми (Elaeis guineensis).

Розмноження

Статева зрілість у дикій природі настає у віці 4-5 років, а в неволі на 1-2 роки раніше. В Європі птахи повертаються до своїх гніздівель з початку березня до першої половини квітня. Прилітають переважно статевозрілі особини. В Іспанії, Франції, Італії та на Балканах часто з'являється дворічна і трирічна молодь.

где зимуют коршуны

Шлюбний політ самців супроводжується широкими помахами крил подібно яструбам (Accipiter gentilis). Вони літають високо в небі колами біля гніздівель, часто повертаються навколо поздовжньої осі та роблять круте піке.

Новоутворена сімейна пара приступає до спільного будівництва гнізда. Для його спорудження використовуються невеликі гілочки, знайдені в радіусі до 300 м. Будівельний матеріал птахи доставляють в дзьобі або лапах.

Самка відкладає яйця зазвичай в останній декаді квітня з інтервалом 2-3 дні. У кладці буває від 2 до 4 білуватих або зеленуватих яєць з плямами кольору сепії. Кладку насиджує самка. Її лише зрідка ненадовго замінює самець, щоб вона змогла розім'яти м'язи. Він щодня приносить їй корм прямо в гніздо.

Інкубація триває від 30 до 32 днів.

Пташенят, що вилупилися, батьки перші два тижні годують комахами, дрібними птахами й ссавцями, а потім починають приносити їм рибу. Іноді в вигодовуванні потомства допомагають статевонезрілі одноплемінники.

У місячному віці пташенята приступають до льотних вправ. Приблизно у 40-45 днів від народження вони стають на крило, але ще близько 6 тижнів залишаються під опікою батьків.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 50-55 см. Розмах крил 130-155 см. Вага 550-950 г. Статевий диморфізм в забарвленні оперення відсутній. Самки трохи більші та важчі за самців.

Milvus migrans

Верхня частина тіла забарвлена ​​в темно-коричневий або чорнуватий колір. Черево і голова світліші за тулуб.

Хвіст злегка зігнутий, коричневий і покритий дрібними поперечними смужками. На криючому пір'ї помітні яскраві смуги. Нижня частина крил сіра. Дзьоб і ноги жовтуваті. Райдужна оболонка очей жовтувато-бура.

Тривалість життя чорних шулік 20-30 років.