Котові

Каракал золотий

09.07.2022

Каракал золотий (лат. Caracal aurata) належить до родини Котові (Felidae). Цей невеликий хижий ссавець приблизно вдвічі більший за звичайну домашню кішку. Незважаючи на свої скромні розміри, він вселяє острах у серця багатьох африканців. В Африці поширене повір'я, що від нього потрібно триматися подалі через його агресивний характер і зв'язок з потойбічним світом. Тому полювати на нього можуть тільки ті мисливці, які пройшли особливі магічні ритуали.

Шкурі та всім іншим частинам тіла золотого каракала приписуються цілющі властивості. Місцеві чаклуни виготовляють із них ліки, амулети та обереги. У Камеруні пігмеї прикрашають себе його хвостами, щоб полювання на слонів було успішним. У Конго подібні прикраси на одязі використовуються для залучення удачі та родинного добробуту.

фото Африканская золотая кошка

У 12 африканських країнах полювання на золотих каракалів суворо заборонено. Проте великі штрафи не зупиняють браконьєрів. У ряді регіонів їхнє м'ясо вживається в їжу місцевим населенням і вважається делікатесом.

Генетично тварина найближча до каракалів звичайних (Caracal caracal). Вони мали спільного пращура, а їх еволюційні шляхи розійшлися близько 8 млн років тому. Раніше через характерне золотисте забарвлення хутра довгий час її родичами вважали катопуму Темінка (Catopuma temmincki) та катопуму калімантанську (Catopuma badia).

Вид вперше описав у 1827 році як Felis celidogaster голландський зоолог Конрад Якоб Теммінк.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Західній та Центральній Африці. Золоті каракали населяють екваторіальні дощові ліси. Вони частіше селяться у первинних, трохи рідше у вторинних лісах із рясним підліском.

Невеликі ізольовані популяції є у ​​саванах Східної Африки. Там тварини живуть лише біля берегів річок та озер.

В Уганді та Кенії вони спостерігаються на висотах до 3600 м над рівнем моря. Їх приваблюють ділянки з густої деревної та чагарникової рослинності.

Існують 2 підвиди. Підвид Caracal aurata celidogaster поширений у Центральній Африці.

Поведінка

Золоті каракали ведуть поодинокий спосіб життя. Вони дуже обережні та намагаються не привертати до себе зайвої уваги. Активність спостерігається увечері та вночі. Зрідка хижаки бувають активними на світанку та вдень.

Кошка золотая африканская

Кожна доросла тварина має власну домашню ділянку площею від 2 до 8 га. Володіння самців більші й охоплюють частково мисливські угіддя кількох самок.

Вони мітять зайняту територію сечею, виділеннями запашних залоз і залишають кігтями мітки на стовбурах дерев.

У разі небезпеки золотий каракал тримає спину злегка вигнутою та піднімає волосся на ній та хвості. Голова тримається низько до землі, зазвичай спрямована вліво або вправо. Хвіст згинається у формі гачка, а потім хижак робить ним різкі удари.

Під час атаки він дуже швидко рухається по прямій лінії до своєї жертви і не робить кругових рухів навколо неї на зразок багатьох інших кішок.

Головними природними ворогами є леопарди (Panthera pardus), тому золоті каракали намагаються уникати близького сусідства з ними.

Харчування

Раціон золотих каракалів складається з їжі тваринного походження. Вони полюють переважно на ссавців середнього розміру. В основному це деревні південноафриканські дамани (Dendrohyrax arboreus), червоні дукери (Cephalophus natalensis) та дрібні лісові антилопи (Tragelaphus).

Найменшою мірою поїдаються птахи та впалі з дерев або поранені мавпи. Іноді хижаки харчуються рибою. У деяких регіонах у повсякденному меню переважають дрібні гризуни вагою до 300 г.

Золоті каракали перед вживанням в їжу спійманих птахів  завжди обскубують їх подібно до каракалів звичайних. У період безгодівлі вони можуть харчуватися мертвечиною.

Попри те, що їх короткі кінцівки ідеально пристосовані для пересування по гілках дерев, полювання найчастіше відбувається на поверхні ґрунту.

Розмноження

Досі немає точних відомостей про шлюбну поведінку золотих каракалів у природному середовищі. За всю історію спостережень лише одного разу було помічено пару різностатевих особин, що перебувають разом. Імовірно, тварини можуть утворювати короткочасні моногамні пари.

У неволі самці після парування втрачають інтерес до самок. Вагітність триває від 75 до 78 днів.

Самка зазвичай народжує одне кошеня вагою від 195 до 235 г. Кошенята народжуються сліпими та безпорадними. Двійні бувають дуже рідко.

Золотая кошка порода

Очі у кошенят розплющуються на другому тижні. На третьому тижні малюки починають вивчати навколишнє середовище та вже можуть лазити по гілках.

Молочне годування триває приблизно півтора місяці. Самці досягають статевої зрілості в півторарічному віці, а самки стають статевозрілими у 11 місяців.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 61-102 см, а хвоста 16-46 см. Вага 5-18 кг. Висота в загривку 40-50 см. Самці значно більші та важчі за самок. Вони часто важать від 11 до 14 кг. Середня вага самок близько 7 кг.

Caracal aurata

Забарвлення хутра дуже мінливе. Переважають охристі, золотаво-червоні та сірі тони зі сріблястим відтінком. Набагато рідше зустрічаються коричневі та повністю чорні екземпляри.

На черевці є чіткі темні плями у формі розеток. Черевна сторона тіла світліша за спину. На мордочці під очима помітні чорнуваті або чорні цятки.

На хвості розташовані суцільні або уривчасті кільцеподібні смужки. На потилиці та плечах волосся утворюють завитки.

Вуха короткі та без пензликів. Мордочка укорочена та закруглена. Райдужна оболонка очей варіюється від блакитного до коричневого кольору.

Тривалість життя золотого каракала у дикій природі не перевищує 15 років. У зоопарках за умови дбайливого догляду він доживає до 19-22 років.