Котові

Каракал пустельний, або пустельна рись

05.11.2021

Каракал пустельний, або пустельна рись (лат. Caracal caracal) належить до родини Котові (Felidae). В Османській імперії ця тварина називалася karakulak, що дослівно перекладається на українську мову як «чорне вухо». Через зовнішню схожість з риссю її тривалий час зараховували до роду Lynx. Насправді його найближчими родичами є сервали (Leptailurus serval) та золоті кішки (Caracal aurata).

Всі вони мали спільного пращура, який мешкав в Африці. Їхні еволюційні шляхи розійшлися приблизно 8 млн років тому.

Каракал фото

У Стародавньому Єгипті каракалів часто зображували на фресках та у вигляді бронзових фігурок. Їхні скульптури охороняли гробниці фараонів.

В Індії за часів Імперії Великих Моголів пустельні рисі використовувалися для полювання на дрібну дичину та високо цінувалися за вміння ловити птахів у польоті. Аристократи любили розважатися, роблячи ставки, чий вихованець спіймає більшу кількість голубів.

Вигляд вперше описав у 1776 році як Felis caracal німецький натураліст Йоганн Християн Шребер.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Африці, Центральній та Південно-Західній Азії. Найбільші популяції мешкають на африканському континенті між пустелею Сахара та екваторіальним лісовим поясом, а також у Південній Африці та Намібії.

Початковий ареал проживання каракалів збігався з ареалом гепардів (Acinonyx jubatus) через те, що обидва хижаки полюбляють полювати на газелей, що живуть у саванах, степах і напівпустелях.

Пустельні рисі селяться у місцевостях із низькою трав'янистою рослинністю та сухим кліматом. У горах Ефіопії вони спостерігаються на висотах до 3000 м над рівнем моря.

В Азії каракали іноді живуть у лісах, що вкрай незвично у порівнянні з африканськими популяціями.

Існує 9 підвидів. Номінативний підвид поширений у Східній та Південній Африці.

Поведінка

Каракал пустельний веде поодинокий спосіб життя. Самці та самки територіальні, тому захищають межі своїх мисливських угідь. Вони контактують між собою виключно у сезон розмноження.

Тварини активні вночі. Вдень їх можна побачити лише у малодоступних для людини місцях.

фото каракала

Свою жертву вони переслідують на відкритих просторах, але за потреби можуть добре лазити по скелях та деревах. Ці хижаки здатні гнатися за жертвою, яка вдвічі перевершує їх своїми розмірами.

Площа домашніх ділянок залежить від статі, кліматичних умов та наявної кормової бази. Найбільші території каракали пустельні займають у регіонах із посушливим кліматом, де вони можуть досягати 200-300 квадратних кілометрів. Володіння самок менші, ніж у самців.

У каракалів дуже розвинений слух та гострий зір. Дрібну здобич вони можуть виявити по найменшому шарудіння. Визначивши її місце знаходження на слух, хижаки для точнішої локалізації використовують зір.

степная рысь фото

Пустельні рисі спілкуються за допомогою звукових сигналів, що складаються із гарчання, шипіння та нявкання. У шлюбний період важливу роль відіграють тактильні відчуття. Готова до запліднення самка мітить каміння та чагарники своєю сечею. Її запах приваблює самців, який вони сприймають через вомероназальний орган.

Головними природними ворогами є леви (Panthera leo), леопарди (Panthera pardus) та гієни (Hyaenidae). Камуфляжне забарвлення допомагає каракалам уникнути нападу хижаків. У разі небезпеки вони лягають на землю та майже повністю зливаються із навколишнім середовищем. Якщо лев чи гієна наблизиться надто близько, то тварина швидко підіймається на найближче дерево чи скелю.

Харчування

Раціон складається з їжі тваринного походження. Каракали пустельні полюють на даманів, зайців, гризунів, антилоп, дрібних мавп та птахів. Полювання на голубів та куріпок має сезонний характер. Зрідка пустельна рись поїдає деяких рептилій.

Повсякденне меню залежить від географічного розташування. В Африці хижаки частіше нападають на великих копитних, а в Азії годуються переважно дрібними хребетними. У всіх ареалах ссавці становлять понад половину їх раціону.

Каракали від решти представників своєї родини відрізняються тим, що можуть впоратися з жертвою у 2-3 рази більшою за себе. Дрібну здобич вони вбивають укусом у потилицю, а велику задушливим укусом у горло.

фото степной рыси

Переслідування жертви зазвичай складається з кількох коротких пробіжок на дистанції довжиною до 5 м. На фінальній стадії хижак ловить її в стрибку, відштовхуючись від землі непропорційно довгими та м'язистими ногами. Нез'їдену здобич він ховає посеред трави або в чагарниках і повертається до неї протягом кількох днів.

Каракал може підстрибувати у висоту до 3-4 м зі стоячого положення та ловити в стрибку птахів, що пролітають поруч. У більшості випадків вага його жертв не перевищує 5 кг.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 7-10 місяців, проте до розмноження пустельні рисі приступають не раніше ніж у 14-15 місяців. Самки стають статевозрілими раніше за самців.

В Африці пустельні каракали розмножуються цілий рік. На півночі ареалу пік народжуваності припадає на кінець зими та початок весни.

Тварини видають характерний шлюбний поклик, що віддалено нагадує кашель. З однією самкою паруються кілька самців протягом 6-8 діб. Іноді самка вибирає одного партнера та проводить з ним 3-4 дні. Спарювання триває від 3 до 5 хвилин.

Тічка у самки настає найчастіше на піковому періоді харчування. Тривалість еструсу досягає 14 днів.

Вагітність триває від 68 до 80 діб. Самка народжує від 1 до 6 кошенят. У природних умовах найчастіше буває до 3 дитинчат. Пологи відбуваються в дуплі, печері або занедбаній норі.

Caracal caracal

Кошенята з'являються на світ сліпими, глухими, але вже вкритими м'якою шорсткою. Очі розплющуються на десятий день. До кінця третього тижня вуха стають вертикально, а кігті починають втягуватися.

Після першого місяця мати переносить малюків на нове місце. Молочне харчування триває до 15 тижнів.

У віці 5-6 місяців молоді каракали вже здатні самостійно добувати собі їжу. До 10 місяців у них формується постійний прикус, після чого вони вирушають на пошуки власних домашніх ділянок. Самки можуть ще деякий час залишатися разом із матір'ю.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 60-90 см, а хвоста близько 30 см. Висота в загривку 40-45 см. Самки важать 10-12 кг, а самці 11-15 кг.

Забарвлення хутра варіюється від жовтуватого до охристого та коричневого з іржаво-червоним відтінком. Черевна сторона й область горла помітно світліша. Зрідка бувають чорні плями. Навколо очей і щелеп хутро майже біле.

фото Caracal caracal

Вуха досить великі щодо голови та прикрашені чорними пензликами на кінчиках довжиною до 5 см. Задня сторона вух забарвлена ​​у чорний колір.

Череп високий та округлий, з добре розвиненим надпотиличним гребенем та сильною нижньою щелепою.

У ротовій порожнині є 30 зубів. Гострі ікла виростають до 2 см завдовжки. Другі верхні премоляри відсутні.

Задні кінцівки значно довші та сильніші за передні. На передніх лапах п'ять, а на задніх чотири пальці. Перший палець передніх лап піднятий над землею. Гострі кігті, що втягуються, більші, але менш вигнуті на задніх кінцівках.

Тривалість життя пустельних каракалів у дикій природі близько 12 років. У неволі вони доживають до 20 років.