Котові

Пардус індійський

14.05.2019

Пардус індійський (лат. Panthera pardus fusca) - один з 8 підвидів пантери плямистої. Він разом з тигром, левом, ягуаром і сніговим барсом входить в «п'ятірку великих кішок», що є найбільшими представниками сімейства Котячих (Felidae).

Чисельність його популяції в дикій природі оцінюється в 12-14 тисяч дорослих особин.

Индийский леопард фото

Це хижий ссавець в природних умовах уникає близьких контактів з людиною. Проте нерідко він стає людожером і починає тероризувати в місцевих жителів.

У 1950-х роках на півдні штату Карнатака кровожерливий хижак з'їв 42 селян із сіл Гуммалапур і Деварабетта. Спочатку він нападав на самотніх перехожих на території близько 65 кв. км, а потім став навідуватися на селянські подвір'я, пробираючись через дах і вікна до своїх жертв. Вбити людожера вдалося професійного британському мисливцеві Кеннету Андерсону тільки з третьої спроби завдяки чуйному сну свого собаки.

Рекорд людожерства належить леопардові з Центральної провінції Британської Індії. На його рахунку 150 людських життів.

На початку 1920-х років він вбивав по одній людині кожні 2-3 дні, постійно змінюючи дислокацію і віддаляючись від попереднього місця злочину на відстань 20-40 км. Його марно вистежували професіонали понад два місяці. Убитий він був абсолютно випадково під час нападу на стадо кіз. Смертельний постріл зробив їх розгніваний власник.

Поширення

Індійські пардуси живуть в Індії, Непалі, Тибеті, Бутані, Бангладеш і східних регіонах Пакистану. Вони населяють різні біотопи, зустрічаються в саванах, степах, субтропічних і тропічних лісах. Тварини люблять селитися в горах і біля берегів великих річок. Північна межа ареалу проходить біля підніжжя Гімалаїв, а на сході біля нижньої течії Брахмапутри та дельти Гангу.

Фото индийского леопарда

У гірській місцевості хижаки спостерігаються на висотах до 2500 м над рівнем моря, за якими знаходяться володіння снігового барса. Вони категорично уникають мангрових хащів.

Найбільша кількість тварин збереглася в Індії в національних парках Бандхавхар (Мадхья-Прадеш), Рантхамбор (Раджастхан), Казіранга (Ассам), Канха і Санджай Ганді (Махараштра).

Поведінка

Індійський пардус веде потайний поодинокий спосіб життя. Активність проявляється вночі, рідше вдень. Більшу частину часу він проводить на деревах. Природних ворогів у нього немає. Небезпеку для нього можуть становити тільки азійські леви (Panthera leo persica) і бенгальські тигри (Panthera tigris bengalis), проте їх мисливські угіддя рідко перетинаються.

Индийский леопард в домашних условиях

Індійські пардуси прекрасно лазять по деревах. Вони затягують свою здобич на гілки й там поїдають. Ці хижаки є відмінними плавцями. Вони в стані перепливати річки та озера, але роблять це лише в разі крайньої потреби.

Переслідуючи жертву, вони розвивають швидкість до 60 км/год і здійснюють стрибки довжиною до 6 м. При необхідності вони перестрибують перешкоди до 3 м заввишки.

У кожної дорослої тварини є власна домашня ділянка. Її середня площа у самців становить близько 48 кв. км, а у самок не більше 17 кв. км. У період вигодовування потомства вона скорочується у 2-3 рази. Межі мисливських угідь мітяться за допомогою сечі та подряпин на стовбурах дерев.

Картинка с индийским леопардом

Харчування

Індійський пардус не відрізняється особливою вередливістю у виборі їжі. Він харчується як дрібними гризунами, так і великими ссавцями.

У його раціон входять олені аксис (Axis axis), замбар (Rusa unicolor), нільгау (Boselaphus tragocamelus), дикі свині (Sus scrota), гульмани (Semnopithecus) і темношиї зайці (Lepus nigricollis).

Хижаки часто нападають на домашню худобу. Вони легко розправляються з вівцями, свинями та козами. В деяких регіонах в повсякденному меню переважають різні мавпи.

Вони люблять тихо підкрадатися до потенційного видобування або полювати із засідки. Свою жертву наздоганяють в стрибку, вбиваючи укусом в горло або потилицю.

Пардус може затягнути на дерево трофей, який важить більше за нього самого.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 24-30 місяців. Спарювання відбуваються навесні, а на півдні ареалу цілий рік. Партнери зустрічаються тільки в шлюбний період максимум на 8-9 днів. Самці у вихованні потомства участі не приймають.

Еструс у самок триває близько 46 днів. Незадовго перед пологами самки облаштовують лігвище, яке розташовується в печерах, ущелинах скель, дуплах дерев або посеред густих хащ. Вагітність триває від 90 до 105 днів.

Детёныш индийского леопарда

Самка народжує 1-3 дитинчат вагою 400-550 г і довжиною тіла 25-35 см. Малюки народжуються сліпими та безпорадними. Очі у них відкриваються через 9-10 днів після народження. У 5-6 тижнів вони починають поступово переходити на м'ясну їжу.

Молочне годування триває до 3 місяців.

Юні пардуси розлучаються з матір'ю у віці 13-18 місяців. Самці переходять до самостійного життя раніше самок і йдуть якомога далі від материнської ділянки.

Опис

Довжина тіла 110-150 см, а хвоста 50-70 см. Висота в загривку близько 75 см. Вага 30-70 кг. Самці більші та важчі за самок. Тулуб подовжений і мускулистий.

Хутро забарвлено в різні відтінки від охристого до бордового кольору. На всьому тілу присутній візерунок з чорно-коричневих розеток. Груди, горло і живіт білувато-кремові, з темними плямами.

Фото Panthera pardus fusca

У молодих особин волосяний покрив більш густий і довгий, ніж у дорослих тварин. Вуха дуже короткі, лапи досить широкі. Слух, зір і нюх добре розвинені.

Тривалість життя індійського пардуса 15-20 років.