Котові

Азійський лев, або індійський лев

15.05.2019

Азійський лев, або індійський лев (лат. Panthera leo persica) - один з 12 наявних в наш час підвидів лева. Від своїх африканських родичів він відокремився приблизно 50-100 тисяч років тому. Зовні він відрізняється від них трохи меншими розмірами та великими вухами, які виступають над гривою.

Азиатский лев фото

Раніше хижак був широко поширеним в Персії, тому його також називають перським левом. Станом на 2015 рік в дикій природі залишилося 523 тварин, з них 109 самців, 201 самка і 213 левенят. Ще близько 160 звірів містяться в зоопарках і приватних колекціях.

Підвид вперше описав в 1826 році німецький зоолог Герман фон Майер.

Розповсюдження

Неконтрольоване полювання привело до того, що в 1907 році залишилося всього лише 13 азійських левів. Їх повним зникненням занепокоївся набоб князівства Джунагадх, який перебував тоді на кордоні сучасних Індії і Пакистану, а зараз входить до індійського штату Гуджарат. Завдяки його зусиллям рідкісних тварин вдалося врятувати.

У 1955 році уряд Індії заборонив полювання на індійських левів, а через десятиліття заснував для їх захисту національний парк Саса-Гір (Гірський ліс) в південній частині півострова Катхіявар. Він займає площу близько 1 153 квадратних кілометрів.

Хижаки живуть в гірській місцевості в змішаних листопадних лісах на території, яка суворо охороняється. Її площа становить 259 кв. км.

У найближчі роки планується частину тварин переселити в резерват Куно, розташований в штаті Мадхья-Прадеш в центрі країни. Наявність двох роздільних популяцій дозволило б уникнути генетичного виродження і вимирання внаслідок непередбаченої катастрофи або епідемії.

Фото азиатского льва

Ще в античний період ареал простягався від Греції через Кавказ і Персію до Індії. На півночі його межа проходила по території сучасної Північної Македонії. На Близькому Сході перські леви ще масово зустрічалися за часів хрестових походів.

У Сирії останню тварину було вбито в 1891 році, а в іранській провінції Хузестан в 1944 році.

Поведінка

На відміну від своїх африканських кузенів індійські леви характеризується меншим ступенем соціалізації. Вони зазвичай живуть в прайдах, що складаються з 2-6 самок і їх потомства. Самці також утворюють нечисленні холостяцькі групи до 3 особин або дотримуються одиночного способу життя.

Домашні ділянки самців займають площу від 144 до 230 кв. км, а мисливські володіння самок від 67 до 85 кв. км. Хижаки селяться на місцевостях з густою трав'янистою і чагарниковою рослинністю, де легко знайти зручне місце для засідки.

Фото индийского льва

У парубоцьких групах панує сувора соціальна ієрархія. Влада в них належить найбільшому домінантному самцеві. Самці і самки полюють окремо, вони лише зрідка кооперуються для спільного полювання. В цьому випадку першим до поїдання здобичі приступає домінантний самець. Левиці годуються в останню чергу.

Азійські леви найчастіше полюють на великих копитних. Їх жертвами стають водяні буйволи арні (Bubalus arnee), нільгау (Boselaphus tragocamelus), індійські замбари (Rusa unicolor) і домашня худоба. Найчастішим мисливським трофеєм є олень аксіс (Axis axis), вага якого досягає 50 кг.

Хижаки в змозі впоратися з жертвою, що важить до 550 кг.

Свою здобич вони зазвичай підстерігають в засідці на відстані до 100 м від водопою. Полювання відбувається ввечері або в ранкові години.

За один раз азійський лев може з'їсти 25-30 кг м'яса. Після прийняття їжі він любить спати. Сон триває до 20 годин поспіль.

Під час вимушеного голодування цар звірів може задовольнятися падлом. Випадки людоїдства офіційно не зареєстровані.

Фото льва азиатского

Розмноження

Самки стають статевозрілими у віці близько 4 років, а самці на рік пізніше. Репродуктивний період обох статей триває до 15 років.

Індійські леви розмножуються круглий рік, але пік народжуваності спостерігається з кінця зими до початку літа.

Спарювання зазвичай проходять з вересня по січень. У цей час тварини не полюють, але посилено п'ють воду.

Вагітність триває близько 110 днів. Самка приносить від одного до чотирьох дитинчат в лігві, захованому в чагарниках далеко від сторонніх очей. Малюки з'являються на світ сліпими, глухими і безпорадними. Молочне годування триває до 6 місяців, потім левенята повністю переходять на м'ясну їжу.

Разом з матір'ю вони залишаються до дворічного віку. До цього моменту доживають лише дві третини левенят. Самка приносить потомство в середньому раз у два з половиною роки.

Опис

Довжина тіла досягає 160-198 см, а хвоста 78-90 см. Висота в загривку 80-120 см. Самці більші та важчі за самок. Вони важать 160-190 кг і 110-120 кг відповідно. Відмінною рисою вважається наявність поздовжньої шкірної складки на животі.

Тулуб мускулистий і присадкуватий. Шерсть світло-коричнева, біла на череві та на внутрішній стороні ніг. Уздовж хребта проходить чорна смуга.

У самців є грива, що щільно прилягає до тіла. Її забарвлення може варіюватися від темно-коричневого до чорного кольору. У молоді бувають на тілі світлі та темні плями, які зникають з віком.

Тривалість життя азійського лева близько 18-20 років.