Примати

Лангур північнорівнинний

17.05.2019

Лангур північнорівнинний, або хануман-лангур (лат. Semnopithecus entellus) належить до підродини Колобусові (Colonibae) з родини Мавпових (Cercopithecidae). Він отримав свою назву на честь індуїстського божества Ханумана, який втілився в мавпячому тілі та став одним з головних героїв епосу «Рамаяна».

Індуїсти вважають його священною твариною та намагаються всіляко йому догоджати.

Гульман фото

Лангурам залишають їжу і дозволяють їм досхочу бешкетувати, радіючи їх навіженим витівкам.

Мавпи звикли до свого привілейованого становища, тому не соромляться вихоплювати прямо з рук перехожих ласощі та предмети, що їх зацікавили або їм сподобалися. Бігають вони дуже швидко, тому наздогнати й відібрати у них крадені речі дуже проблематично.

Вид вперше описав у 1797 році французький орнітолог і таксидерміст Луї Дюфрен.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Індії. Він простягається від індійського штату Гуджарат на південному заході до берегів річок Крішна й Тапі на півдні країни. Північна межа ареалу проходить біля підніжжя Гімалаїв. Відносно невелика популяція живе в південно-західній частині Бангладеш.

Хануман-лангур найчастіше зустрічається на рівнинах, населяючи буш, савани, степи й листяні рідколісся. Він часто селиться на околицях сіл і міст, а також в садах і на фермерських плантаціях.

У гірській місцевості тварина не спостерігається на висотах вище 400 м над рівнем моря.

Поведінка

Північнорівнинні лангури живуть гаремами, в яких буває від 10 до 30 особин. На чолі їх завжди знаходиться домінантний самець. Нерідко кілька гаремів можуть тимчасово об'єднуватися в стада чисельністю до 100 голів.

Фото гульмана

Молоді статевозрілі самці утворюють холостяцькі групи. Періодично вони намагаються проникнути в чужий гарем і захопити владу. Новий ватажок часто вбиває потомство свого попередника. Він позбавляється від дитинчат, що знаходяться на молочному харчуванні, щоб скоріше завести власних нащадків.

У кожної групи є своя домашня ділянка. Її площа може варіюватися від 20 до 50 квадратних кілометрів.

Пвінічнорівнинні лангури добре себе почувають на деревах, використовуючи довгий хвіст як балансир. Вони можуть перестрибувати з гілки на гілку, пролітаючи в повітрі відстань до 10 м.

На поверхні ґрунту примати ходять навкарачки. Їх активність виявляється в ранкові години та після обіду ближче до вечора. Помітивши хижаків, хануман-лангур завжди рятується втечею.

Харчування

Раціон складається переважно з їжі рослинного походження. Лише незначне місце в повсякденному меню займають дрібні комахи.

Хануман-лангур харчується в першу чергу молодим листям і пагонами рослин. Крім них він поїдає фрукти, ягоди, квіти та насіння. Поблизу людських поселень любить ласувати зерновими культурами.

хануман-лангур фото

У представників цього виду для кращого засвоєння великої кількості малопоживного корму є чотирикамерний шлунок, в якому живуть пристосовані до розщеплення целюлози мікроорганізми.

Своєю будовою він нагадує шлунок жуйних тварин, що служить яскравим прикладом конвергенції в еволюційних процесах.

Розмноження

Самки північнорівнинного лангура стають статевозрілими у віці близько 3 років, а самці ближче до 6 років. Спарювання можуть відбуватися в будь-який час. Пік народжуваності спостерігається в період з січня по березень. Самка приносить потомство один раз на два роки.

Усередині сімейної групи право на спаровування має тільки домінантний самець.

Вагітність триває 190-200 днів. На світ з'являється зазвичай одне дитинча. Воно інстинктивно чіпляється за шерсть на животі матері та залишається там кілька тижнів. Зміцнівши, малюк перебирається їй на спину.

Фото хануман-лангура

Мавпенята забарвлені в темно-коричневий колір і виглядають темнішими за дорослих тварин. Молочне годування триває до 12 місяців.

Після досягнення статевої зрілості молоді самці йдуть зі своєї групи, а самки залишаються в ній.

Опис

Довжина тіла 45-75 см, а хвоста до 100 см. Вага 7-20 кг. Самці значно більші за самок. Статура струнка. Хутро переважно сірувате.

На нижніх частинах передніх і задніх кінцівках волосяний покрив більш темний, а на голові світлий. На обличчі немає шерсті. Шкіра на ньому чорна або фіолетова, обрамлена світло-сірими або білими волоссям.

Фото Semnopithecus entellus

На лапах по п'ять пальців. Гнучкі рухливі пальці допомагають жваво пересуватися по гілках дерев.

Тривалість життя в дикій природі не перевищує 20 років. У неволі північнорівнинний лангур доживає до 25 років.