Ссавці

Деревний південноафриканський даман

17.07.2022

Деревний південноафриканський даман (лат. Dendrohyrax arboreus) належить до родини Даманові (Procaviidae). Цей травоїдний ссавець дуже схожий на капського дамана (Procavia capensis), який живе на скельних ділянках саван, але на відміну від нього майже все своє життя проводить на деревах.

Від західноафриканського дамана (Dendrohyrax dorsalis), що веде схожий спосіб життя, він відрізняється густішим і довшим хутром.

Древесный даман фото

Його кристалізовані екскременти з давніх-давен використовувалися південноафриканськими племенами як вітамінно-мінеральна добавка і лікувальний засіб для лікування епілепсії, забоїв і переломів кісток. Вони містять велику кількість карбонату кальцію, тому відіграють важливу роль в екосистемі, сприяючи розкисленню кислих ґрунтів.

М'ясо деревного дамана їстівне і по смаку нагадує кролятину. Його печінка серед африканців вважається делікатесом, а м'яке шовковисте хутро використовується для виготовлення хутряних виробів. Особливою популярністю вони користуються поблизу гори Кіліманджаро.

Тварини, що мешкають у Кенії та Ефіопії, часто є переносниками паразитичних одноклітинних протистів роду Leishmania із родини Trypanosomatidae. Потрапивши в організм людини зазвичай після укусу комах, вони викликають різні лейшманіози. При цих захворюваннях найчастіше уражаються підшкірні тканини, шкіра та слизові оболонки.

 фото Древесный даман

Вид вперше описав у 1827 році як Hyrax arboreus британський зоолог Ендрю Сміт.

Розповсюдження

Ареал проживання в цілому дуже фрагментований і знаходиться в Африці в основному вздовж південно-східного узбережжя. Він простягається на південь від Кенії та Уганди до ПАР та від східної частини Демократичної Республіки Конго та Замбії на заході до східного узбережжя континенту.

Північний кордон ареалу проходить біля підніжжя пагорбів Ньямбене, що розташовані на схід від гори Кенія, а південний – вздовж річки Лімпопо. На заході ареал обмежений річкою Замбезі.

Деревні дамани населяють ділянки лісових масивів, де одночасно ростуть старі та молоді дерева. Вони зустрічаються як в низинах, так і в гористих місцевостях на висотах до 4000 м над рівнем моря.

У Південній Африці тварини селяться в гірських лісах і чагарниках, а в саванах Серенгеті і Масаї-Мара надають перевагу невеликим гаям акацій і фігових дерев, розташованим поблизу великих лісових масивів і якомога далі від людського житла.

Існує 7 підвидів. Номінативний підвид поширений у провінції Квазулу-Наталь і Східно-Капській провінції ПАР.

Поведінка

Деревний даман веде поодинокий сутінковий та нічний спосіб життя. Вдень він відпочиває в дуплі старого дерева або посеред товстих гілок, а з настанням сутінків виходить на годівлю. Він добре пересувається по землі, проте полюбляє шукати корм у середніх та верхніх ярусах лісу.

Пік активності припадає на вечірні та досвітні години. Самки найбільш активні через 3 години після заходу сонця, а самці ближче до світанку.

Увечері та під ранок звірятко видає кілька серій гучних криків. Його лігво порівняно легко виявити по фекаліях біля стовбура дерева, на якому воно живе. Такі відхожі місця слугують для розмежування домашніх ділянок.

Кожна тварина має власні угіддя. Площа зайнятої території коливається від 590 до 2800 квадратних метрів. З віком власника вона зростає.

Ближайшие родственники слонов отряд хоботные

Деревні південноафриканські дамани спілкуються між собою за допомогою криків, віддалено схожими на вороняче каркання. Вони спочатку тихі, але потім стають дедалі голоснішими. У разі небезпеки або конфліктних ситуацій звірята підіймають волосся на тілі і видають звуки, що нагадують цвірінькання або хрипкий гавкіт. Свою миролюбність тварини висловлюють воркуванням або хіхіканням.

Головними природними ворогами є кафрські орли (Aquila verreauxi). Крім них на даманів полюють бойові (Polemaetus bellicosus) та руді орли (Aquila rapax). На поверхні ґрунту їх підстерігають леопарди (Panthera pardus), собаки та великі змії.

Харчування

Раціон складається з їжі рослинного походження. Через дієту з низьким вмістом поживних речовин деревним даманам притамана низька швидкість метаболізму, тому від 70 до 90% часу протягом доби вони перебувають у бездіяльності та зайняті перетравленням з'їденого корму.

У повсякденному меню переважає листя дерев. Найменшою мірою поїдаються стебла, бруньки та молоді гілочки. Іноді звірятка ласують стиглими плодами інжиру.

Зрідка вони спускаються з дерев та годуються травами. Найчастіше це звіробій (Hypericum), підмаренник (Galium) та жовтозілля (Senecio).

Деревні дамани загалом поїдають понад 50 видів рослин, але спеціалізуються лише на кількох з них, які ростуть у конкретній місцевості. Як правило, з’їдені ними частини малопоживні і не вживаються в їжу іншими ссавцями.

Годівля відбувається окремими фазами, що тривають близько 25 хвилин. Потім слідує короткочасна перерва. Самки витрачають на годування більше часу, ніж самці.

Розмноження

Статева зрілість у самок настає в однорічному віці. Самці стають статевозрілими у 20-30 місяців.

Розмноження деревних південноафриканських даманів у природних умовах вивчено слабо. Через перекриття домашніх ділянок самців та самок вважається, що для них властива полігамія.

Dendrohyrax arboreus

На більшій частині ареалу тварини можуть розмножуватися цілий рік. У басейні річки Конго найбільше дитинчат з'являється в період з квітня до кінця травня.

Тічка у самок триває від 2 до 10 днів. Вони можуть спаровуватися вже невдовзі після пологів, але найчастіше між народженням потомства проходить від 11 до 17 місяців. Якщо самка не приймає залицяння самця, то вона підіймає шерсть на спині і гарчить на нього.

Тривалість вагітності дуже довга для ссавця такого розміру. Вона триває від 226 до 242 днів.

Самка народжує зазвичай в укритті серед густої рослинності під корінням дерев. Як правило, народжується одне, рідше два малюка.

Лактація продовжується від 3 до 7 місяців. Перший раз дамани годуються материнським молоком вже за 12 хвилин після пологів. У середньому вони вживають його близько 3 хвилин поспіль через кожні 2 години.

Молодь переходить до самостійного існування після настання статевої зрілості. До цього вона залишається під пильним наглядом своєї матері. Низька народжуваність компенсується тривалою материнською турботою, тому смертність серед молодих дерев'яних даманів порівняно невелика.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 42-56 см. Вага 1170-2650 г. Деякі екземпляри важать до 4500 г. Зовні тварини нагадують бабаків чи морських свинок. Статевий диморфізм у розмірах відсутній.

Довге хутро м'яке на дотик. Основний фон забарвлення сіро-коричневий. Тварини, що мешкають у місцевостях з великою кількістю опадів, забарвлені у темніші тони.

Нижня сторона світліша за спину. Посередині спини знаходиться оголена спинна залоза довжиною 17-48 мм, оточена кремово-білими волосками.

Короткі вуха вкриті коротким білуватим волоссям. Ніс голий. Чутливі вібріси досягають завдовжки 80 мм.

На передніх лапах по 4 пальці. Задні лапи трипалі. Пальці озброєні короткими копитами. Внутрішній палець задніх лап оснащений вигнутим пазуром.

У ротовій порожнині знаходяться 34 зуби. Верхні різці широко розставлені, вигнуті та мають трикутну форму в поперечному розрізі. Вони схожі на ікла. Нижні зовнішні різці мають три маленькі тристулкові кінчики. На верхній щелепі до заднього зубного ряду є діастема завдовжки 15-17 мм. У молярів низькі коронки.

Тривалість життя деревного південноафриканського дамана у дикій природі не перевищує 10 років. У неволі за умови дбайливого догляду він доживає до 12-15 років.