Яструбоподібні

Орел-боєць, або бойовий орел

16.12.2019

Орел-боєць, або бойовий орел (лат. Polemaetus bellicosus) відноситься до родини Яструбині (Accipitridae) із ряду Яструбоподібних (Accipitriformes). Він є єдиним представником роду Polemaetus і вважається одним з найбільш грізних пернатих хижаків, що мешкають на африканському континенті.

Його жертвами нерідко стають антилопи дукери (Cephalophinae), які важать у 2-3 рази більше за нього.

Боевой орел

Своїми звичками цей птах багато в чому нагадує вінценосних (Stephanoaetus coronatus) і кафрських орлів (Aquila verreauxii). Він також іноді нападає на свійських тварин, тому її дуже недолюблюють місцеві фермери й вбивають при першій же можливості.

Шкода, яку бойові орли наносять селянським подвір'ям, дуже перебільшена. Насправді випадки їх нападу на кіз і овець бувають дуже рідко. За останній півстоліття їх популяція скоротилася майже втричі. Пернаті мають охоронний статус виду, що перебуває в уразливому становищі.

Вид вперше описав у 1800 році французький зоолог Франсуа-Марі Доден.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Африці на південь від пустелі Сахара. Він займає площу понад 26 квадратних кілометрів і охоплює всю територію за винятком пустель і екваторіальних регіонів, де ростуть дощові тропічні ліси. Він простягається від Сенегалу й Гамбії на північному заході до Ефіопії та Сомалі на сході. На півдні межа ареалу проходить через ПАР і Ботсвану.

Найбільші популяції мешкають в Південній і Східній Африці. Побачити орлів-бійців в природних умовах можна в Національному парку Крюгера в ПАР і Національному парку Етоша в Намібії.

Боевой орел

Птахи населяють рідколісся, савани й напівпустелі з деревною або чагарниковою рослинністю. Вони зустрічаються на висотах від 1500 до 3000 м над рівнем моря.

Вид монотиповий. Підвиди на сьогодні невідомі.

Поведінка

Бойовий орел веде денний спосіб життя. Більшу частину дня він проводить високо в небі, ширяючи над пагорбами та виглядаючи здобич. Статевозрілі особини живуть моногамними сім'ями. Пара птахів займає власну домашню ділянку, площа якої коливається від 250 до 900 квадратних кілометрів.

фото Polemaetus bellicosus

Вони прив'язуються до своїх мисливських володінь і залишають їх лише в разі нестачі харчів. Гнізда різних пар розміщуються на відстані не менше 10 км, а зазвичай близько 50 км одне від одного. Так їм вдається уникнути внутрішньовидової конкуренції за кормову базу.

Поза сезоном розмноження подружня пара живе на високому дереві далеко від місць гніздування. Вона полює кілька днів в одній місцевості до тих пір, поки ресурси не будуть вичерпані. Потім пернаті переміщаються в новий район. При виборі свого місця проживання вони явно намагаються уникнути близької присутності людини.

фото боевого орла

Орли-бійці територіальні й не терплять вторгнення в їх мисливські угіддя одноплемінників або інших видів орлів. При великій кількості їжі пернаті стають менш агресивними та рідше вступають в сутичку з конкурентами.

Через брак корму вони можуть кочувати від своїх гніздівель на відстань до 200 км протягом року.

Молодь і сплячі птиці нерідко піддаються нападам блідих пугачів (Bubo lacteus). Здобич у бойових орлів часто відбирають африканські вухаті грифи (Torgos tracheliotos) і стерв'ятники (Neophron percnopterus). З метою економії енергії вони рідко опираються проявам клептопаразитизму.

Харчування

Раціон складається переважно з різних хребетних тварин вагою від 1 до 5 кг. У ньому переважають дрібні ссавці, перната дичина, рептилії, молоді кози й вівці, собаки та домашня птиця.

боевой орел купить

Бойові орли активно полюють на зайців, білок, даманів, шакалів і дитинчат невеликих антилоп. Їх жертвами часто стають варани, водоплавні й куроподібні птиці, меншою мірою змії та черепахи.

Пернаті хижаки в пошуках здобичі кружляють над місцевістю на великій висоті. Виявивши потенційну жертву, вони спускаються по похилій лінії та, як правило, сідають на дереві поблизу неї. За зручної нагоди, вони стрімко підлітають до неї. Хижаки вбивають її своїми гострими кігтями, виставивши ноги вперед.

Іноді вони полюють із засідки, очікуючи на жертву зі спостережного пункту поблизу водопою. Помітити її орли-бійці здатні з дистанції 3-5 км. Якщо жертва потенційно небезпечна, наприклад, отруйна змія, то буває тільки одна спроба її вбити. На безпечних тварин в разі невдачі може бути зроблено декілька атак.

Якщо здобич занадто велика, то птахи розривають її на шматки й частинами відносять до свого гнізда до тих пір, поки вона не дістанеться падальникам.

орел боевой фото

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 6-7 років. Шлюбний період на північному заході ареалу проходить з січня по червень, а в Східній і Південній Африці з квітня по листопад. На більшій частині ареалу він починається на протязі сезону дощів з таким розрахунком, щоб потомство з'явилося тоді, коли немає сильних злив.

Гніздо зазвичай розташовується на найвищому дереві в окрузі.

Птахи будують його з хмизу та гілочок на розвилці гілок майже на самій верхівці у 6-20 м над землею. Значно рідше воно споруджується на скелях або в печерах.

У перший рік його діаметр становить 120-150 см, а протягом наступних років збільшується до 200 см. Його глибина 50-70 см. Воно має форму платформи й часом прикривається зверху зеленим листям. Його будівництво може тривати до двох місяців, а ремонт старого гнізда потребує 2-3 тижні. Воно може використовуватися до 20 років.

орел боевой

Бойові орли розмножуються найчастіше з інтервалом у 3 роки. Самка відкладає одне, вкрай рідко два яйця розміром близько 79х63 мм. Вони округло-овальні й забарвлені в різні відтінки від білого до зеленувато-блакитного кольору.

Інкубація триває від 45 до 53 днів. Кладку насиджує самка. Самець підмінює її приблизно на 3 години на добу. При наближенні людини птахи залишають гніздо і терпляче чекають, коли він піде. Якщо у нього виникне бажання залізти в нього, то вони люто захищають його, завдаючи агресору рвані рани та навіть ламаючи руки. За такі бійцівські якості орел-боєць і отримав свою назву.

Після появи пташеняти на світ самка залишається з ним в гнізді, а їжу їм обом приносить самець. Самка розриває її на маленькі шматочки й годує ними своє дитинча.

Polemaetus bellicosus

Воно покрите темно-сірим пухом зверху й білим знизу. У віці близько 4 тижнів пух стає блідо-сірим. У 7-10 тижнів відростають пір'я, і ​​малюк починає посилено тренуватися, енергійно махаючи крилами. Літати він починає у віці 96-106 днів. Після першого польоту пташеня повертається в гніздо. Під опікою батьків воно залишається від 6 до 12 місяців, продовжуючи канючити у них їжу.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 72-90 см. Розмах крил 180-255 см. Самці важать близько 3550 г, а самки 4740-6200 г.

Спина, горло, шия та зоб сіро-коричневі. Оперення нижньої сторони біле й покрите безліччю чорних або коричневих цяток. Крила знизу коричневі, зверху вони світлі, іноді смугасті. Доросле забарвлення з'являється у 5-6 років.

Polemaetus bellicosus фото

На потилиці розташований характерний гребінь. Райдужна оболонка очей жовта, у молоді вона коричнева. Лапи блідо-зеленуваті, кігті чорні.

Тривалість життя бойового орла в дикій природі близько 15 років. У неволі він доживає до 28-30 років.