Змії

Чорнохвостий гримучник

18.10.2020

Чорнохвостий гримучник (лат. Crotalus molossus) належить до родини Гадюкові (Viperidae). Його характерною особливістю є наявність чорного кінчика на хвості. Ця змія рідко нападає на людину, а її отрута не становить серйозної загрози для здоров'я за винятком дітей, ослаблених і літніх людей.

У місці укусу з'являється припухлість, спостерігається кровотеча, нудота і запаморочення. Хворобливі симптоми зазвичай проходять протягом кількох годин.

Чернохвостый гремучник фото

Рептилія неагресивна й порівняно легко переносить утримання в неволі. Її отрута значно поступається за силою отруті зеленого (Crotalus viridis) та ромбічного гримучника (Crotalus adamanteus).

У дикій природі вона відіграє важливу роль в екосистемі, стримуючи зростання популяції гризунів. У минулому її жир широко використовувався в народній медицині. Він застосовувався для зняття набряків, при забиттях і розтягненнях зв'язок. З її шкури виготовляли різні галантерейні вироби.

Вид вперше описали у 1853 році американський герпетолог Спенсер Фуллертон Берд і французький зоолог Шарль Фредерік Жирар.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться на південному заході США і в Мексиці, а також на суміжних територіях в Центральній Америці. Найбільші популяції мешкають в штатах Техас, Аризона і Нью-Мексико, а найменш численні на островах Мексиканської затоки.

Існують 4 підвиди. Номінативний підвид поширений в США.

фото чернохвостого гремучника

Чорнохвості гримучники селяться переважно в напівпустелях, пустелях, чагарникових саванах, рідколісся і на сухих луках. Їх приваблюють теплі кам'янисті ділянки, схили каньйонів і невеликі уступи в печерах.

У гірській місцевості вони спостерігаються на висотах від 300 до 3100 м над рівнем моря.

Поведінка

Чорнохвостий гримучник веде наземний спосіб життя. Навесні та восени він проявляє активність протягом усього світлого часу доби, а влітку через спеку активний переважно тільки вночі.

Змія рухається по поверхні ґрунту за допомогою ковзання, прямолінійних хвилеподібних або бічних рухів в залежності від умов навколишнього середовища. Вона добре плаває та за потреби вміє заповзати на невисокі дерева і чагарники.

гремучник чернохвостый фото

Рептилія любить спати в підземних сховищах. Після прохолодного дощу вона нерідко гріється на асфальтованих дорогах.

У момент небезпеки змія переходить до оборони, намагаючись налякати противника своїм брязкальцем, розташованим на кінці хвоста. Додатково вона загрозливо сичить, швидко клацає язиком і плескає хвостом, надуваючи та згортаючи кільцями своє тіло.

Вона кусається тільки в тому випадку, коли попереджувальні сигнали не справляють належного враження на агресора.

Crotalus molossus

Взимку чорнохвостий гримучник впадає в зимову сплячку на кілька місяців. Зимівля проходить в глибоких скельних ущелинах або норах гризунів.

У кожної дорослої особини є своя власна домашня ділянка. Її площа становить від 2 до 5 га.

Змія має дві ямки в передній частині ніздрів у верхній губній області голови, які служать для виявлення теплових хвиль, випромінюваних живими істотами. Розташовані в ротовій порожнині органи Якобсона дозволяють точно розрізняти запахи та смаки.

фото Crotalus molossus

Головними природними ворогами є хижі птахи, койоти (Canis latrans), руді рисі (Lynx rufus) і техаські гримучники (Crotalus atrox).

Харчування

Раціон складається з дрібних ссавців, ящірок і птахів. У повсякденному меню явно переважають гризуни.

Місце знаходження потенційної жертви плазун визначає за допомогою термочутливих органів і органів Якобсона.

Її він схоплює двома порожніми іклами, що знаходяться в передній частині верхньої щелепи. При ударі вони трохи розширюються. Коли ікла проникають в шкіру жертви, отруйні залози випускають в неї смертельну отруту.

Знерухомлену жертву чорнохвостий гримучник заковтує цілком. Заковтування завжди починається з голови.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 3-4 років. Шлюбний період починається незабаром після виходу із зимової сплячки та в залежності від ареалу проживання триває з лютого по квітень, а в деяких регіонах до травня.

Чорнохвості гримучники належать до числа яйцеживородних змій. Яйця у них розвиваються в тілі самки, а молоді змійки виходять з її організму назовні через клоаку. За сезон рептилії встигають дати потомство тільки один раз.

змея

Самці знаходять готових до продовження роду самок по запаху. Спарювання відбуваються на каменях або на чагарниках і тривають в середньому близько 105 хвилин. Після успішного запліднення самки самець залишається поруч з нею та охороняє її від настирливих конкурентів. Він розлучається з нею незадовго перед появою на світ дитинчат.

Залежно від кліматичних умов вагітність триває від 4 до 5 місяців. В захищеному від чужих очей місці самка народжує від 3 до 15 дитинчат. На момент народження їх довжина становить від 23 до 30 см.

Змійки народжуються повністю сформованими й готовими до самостійного існування. Під захистом матері вони залишаються від декількох годин до декількох діб.

Перші два роки молоді гримучники линяють від 2 до 4 разів щорічно. З кожним линянням кінцева ланка хвоста у них збільшується на один елемент.

Потім кількість линьок зменшується. У статевозрілих особин брязкальце перестає далі рости, а старі його елементи починають відламуватися.

Більшість самок чорнохвостого гримучника мають дворічний репродуктивний цикл.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 75-110 см. Зрідка окремі екземпляри виростають до 125 см. Найменшим є підвид Crotalus molossus estebanensis, що мешкає на невеликому острові Сан Естебан в Мексиканській затоці. Його довжина не перевищує 80 см.

картинка с чернохвостым гремучником

Самці трохи менші та легші за самок. Статура виглядає масивною та кремезною. Хвіст короткий і чорний. Широка плоска голова візуально відокремлена від шиї та має трикутну форму.

Забарвлення варіюється від оливково-сірого, зеленувато-жовтого і жовтого до червонувато-коричневого і чорного кольору. Між очима знаходиться темна смуга. Від куточка рота до очей також тягнеться темна смуга. По всьому тілу помітні темні вертикальні смуги.

Спереду та з боків видно ромбоподібні візерунки, що складаються зі світлих і темнуватих елементів. Черевна сторона забарвлена в білуватий або кремовий колір. Зіниці очей розташовані вертикально.

Луска кілевата. У самок у порівнянні з самцями більші й товстіші хвости.

Тривалість життя чорнохвостого гримучника в природних умовах проживання близько 15 років. У неволі він доживає до 20 років.