Змії

Аспідова гадюка

10.06.2019

Гадюка аспідова (лат. Vipera aspis) є одним з найпоширеніших представників родини Гадюкові (Viperidae) у Західній і Південній Європі. Її отрута діє аналогічно отруті гадюки звичайної (Vipera berus), але приблизно в 2 рази слабкіше. Змія відрізняється спокійним характером і уникає людних місць, тому випадки нападу на людину фіксуються дуже рідко.

Асписовая гадюка фото

При ненаданні своєчасної медичної допомоги тільки близько 4% укусів призводять до летального результату. Рептилія намагається вводити у свою жертву мінімальну кількість отрути, але іноді доза буває велика і представляє реальну небезпеку для життя людини.

Зазвичай укус безпечний, але супроводжується гострим болем.

Гемотоксини й нейротоксини після попадання у кров викликають порушення діяльності нервової й серцево-судинної системи. Вони призводять до руйнування кровоносних судин і крововиливів в тканини внутрішніх органів. Саме місце укусу супроводжується почервонінням і сильним набряком.

Вид був вперше описаний в 1758 році шведським натуралістом Карлом Ліннеєм як Coluber aspis.

Розповсюдження

Ареал проживання простягається від Франції та північних регіонів Іспанії до Швейцарії, Італії та північного заходу Словенії. Найбільш часто аспідові гадюки зустрічаються в Альпах і Піренеях на висотах до 2500 м над рівнем моря.

Фото асписовой гадюки

Рептилії населяють сухі теплі біотопи з кам'янистим і горбистим ландшафтом. Їм подобаються кар'єри, каменоломні та ділянки без рослинності на південних схилах гір, де можна легко знайти надійні укриття.

Відомо 5 підвидів. Номінативний підвид поширений в північних і центральних провінціях Франції, а також на півдні Німеччини.

Поведінка

Гадюка аспідова селиться в місцевостях, де влітку температура навколишнього середовища піднімається до 25°-35°С, а взимку тримається в межах 3°-15°С. Вона комфортно себе почуває при вологості повітря близько 40%.

Змія веде наземний спосіб життя.

Вкрай рідко вона заповзає на чагарники, щоб знайти пташині гнізда і поласувати вилупилися пташенятами, що вилупились. Навесні та восени вона активна вдень, а спекотним літом тільки в сутінках і рано вранці.

Вільний від полювання час плазун проводить у своєму притулку під купою каменів або в норі, покинутій іншою твариною. Пізньої осені він впадає в зимову сплячку. Вона триває до 6 місяців. Для цього гадюка ховається під землею, де температура ніколи не знижується нижче 0°С, а тримається біля 8°С.

Гадюка асписовая фото

Рептилія дуже обережна і завжди прагне сховатися при появі великої тварини або людини. Якщо шляхів до відступу немає, то вона реагує дуже агресивно і блискавично кидається на кривдника.

Харчування

Раціон складається з дрібних ссавців. У повсякденному меню переважають миші й дрібні щури. Меншою мірою з'їдаються невеликі ящірки. Змії поїдають зазвичай пташенят, що випали з гнізд, і значно рідше заповзають заради них на низькорослі кущі.

Вони обов'язково вводять в організм жертви отруту навіть в тому випадку, якщо вона вмирає від больового шоку. Заковтування здобичі завжди починається з голови.

Картинка с асписовой гадюкой

Самі рептилії стають жертвами хижих птахів, лисиць, горностаїв і кам'яних куниць. Найуспішніше на них полюють червоні шуліки (Milvus milvus) і сапсани (Falco peregrinus).

Розмноження

Гадюка аспідова виходить зі стану зимової сплячки на більшій частині ареалу з квітня по травень. Самці знаходять самок по запашних слідах, що залишаються після них. Парування триває до двох годин. По його закінченні партнери розповзаються в різні боки.

У шлюбний період змії спаровуються в середньому по 6 раз. Якщо самець виявляє біля самки конкурента, то між ними обов'язково починається бійка. Дуелянти намагаються притиснути противника до землі та змусити відступити з поля бою.

Розвиток яйцеклітин в материнському організмі відбувається тільки через 4-6 тижнів після спарювання. Вагітність триває в залежності від кліматичних умов 2-4 тижні.

Аспідові гадюки належать до числа яйцеживородних змій. Юні змійки вилуплюються незадовго перед пологами. Самка народжує від 2 до 15 дитинчат. Вони важать 4-7 г, а їх довжина становить 14-24 см.

Картинка с асписовой гадюкой

Малюки протягом місяця полюють або ж практично відразу впадають у зимову сплячку. Статевозрілими вони стають в трирічному або чотирирічному віці, щорічно линяючи по 3-4 рази.

Опис

Довжина дорослих особин 50-70 см. Окремі екземпляри досягають 90 см. Трикутна голова відділена від тулуба шийним перехватом. Морда злегка піднята вгору. Очі посаджені з боків голови, зіниці вертикальні.

Основний фон забарвлення може бути світло-сірим, сіро-жовтим, червоно-коричневим або помаранчевим. Черево сіре або темно-крапчастий. Спину прикрашає малюнок з хвилястих або звивистих плям і смуг. Кінчик хвоста забарвлений в помаранчевий колір. Зрідка зустрічаються повністю чорні особини.

Тривалість життя аспідової гадюки 10-12 років.