Соколоподібні

Сапсан

12.12.2013

Сапсан (лат. Falco peregrinus) відноситься до родини Соколові (Falconidae). Це найшвидший птах на нашій планеті. Він здатен під час полювання розвивати в пікірувальному польоті швидкість до 330 км/год.

З давніх-давен на Сході сапсани широко використовувалися для полювання на дичину.

Сапсан

В Європі соколине полювання поширилося головним чином після Великого переселення народів у IV-VII століттях.

В середні віки воно стала улюбленим заняттям аристократів. Простолюдинам використовувати сапсанів для полювання в більшості європейських королівств і князівств довгий час категорично заборонялося під загрозою смерті через повішення.

Вид вперше описав у 1771 році британський орнітолог Мармадюк Танстелл.

Розповсюдження

Ареал проживання охоплює всі континенти за винятком Антарктиди. Сапсани населяють багато островів та архіпелагів. Їх немає тільки в Ісландії, Новій Зеландії та на островах Карибського моря.

фото сапсана

На більшій частині займаного ареалу вони гніздяться в місцевостях з кам'янистим або скелястим ландшафтом, а в Австралії й Північній Америці в дуплах високих дерев. У Центральній і Східній Європі сапсани селяться в закритих лісових масивах. У Скандинавії, Фінляндії, Прибалтиці та Росії гніздування нерідко розташовуються на землі біля боліт.

Представники цього виду відсутні в тропічних лісах Південної Америки й Африки, розташованих в низинах, а також в степових регіонах Азії. Вони уникають посушливих зон Америки, Африки та Австралії.

сапсан птица

В Європі, США та Канаді в останні десятиліття сапсани часто селяться під дахами високих будівель. Такий вибір пояснюється великою кількістю голубів, які є їх частими жертвами. В горах пернаті спостерігаються на висотах до 4000 м над рівнем моря.

На сьогодні за різними класифікаціями існують від 16 до 25 підвидів. Номінативний підвид поширений в зоні помірного клімату Євразії між тундрою на півночі та степами на півдні. Через масове застосування ДДТ у 1960-і роки чисельність європейської популяції сильно скоротилася, тому зараз оцінюється у 4-6 тисяч гніздових пар.

Загальна площа ареалу займає близько 10 млн квадратних кілометрів.

Поведінка

Сапсани виявляють активність вдень ​​і в сутінках. Вони зазвичай гніздяться поблизу до скелястих обривів. При достатній кормовій базі мисливська ділянка одного хижого птаха становить близько 55 кв. км, а в місцевостях, де її не вистачає, часом досягає 155 кв. км.

сапсан скорость

Більшість сапсанів мігрують в теплі краї з настанням осені. Є також популяції, які не відлітають на зимівлю.

Пернатий хижак під час полювання користується двома стратегіями. Він годинами сидить на гілках дерев або скелястій кручі, чекаючи на приближення жертви й помічаючи її з дистанції до 1500 м. Коли вона наблизиться до нього приблизно на 500 м, сапсан стрімко злітає в повітря та падає на неї, втикаючи гострі кігті в спину. Удар буває часто настільки потужним, що у жертви нерідко навіть відлітає голова.

фото Falco peregrinus

Часто сапсан переходить до активного полювання й довго ширяє в висхідних потоках, виглядаючи потенційний мисливський трофей. Помітивши здобич, він складає крила і каменем пікірує на неї.

Спроба зловити жертву буває вдалою тільки в одному випадку з п'яти.

Сапсану не завжди вдається утримати свій мисливський трофей, тому він підхоплює його майже над самою землею або вкрай рідко вже з самої поверхні ґрунту. Ще живу жертву хижак умертвляє різким ударом дзьоба і відлітає з нею в тихе містечко, де общипує та неспішно з'їдає.

сапсан птица цена

Головними природними ворогами є звичайні пугачі (Bubo bubo), беркути (Aquila chrysaetos) і кречети (Falco rusticolus). Яйця та пташенят поїдають лисиці, ведмеді, єноти, дикі кішки й хижі птахи.

Харчування

Основу раціону складає дрібна перната живність. До нього входять понад 200 видів птахів. Найчастіше здобиччю стають дрозди, шпаки, ворони, голуби й чайки.

Жертвами стають, як правило, молоді й хворі пернаті. Інколи сапсани нападають і на гризунів, рептилій і дрібних домашніх тварин.

У південній півкулі вони інколи полюють на землі, а не в повітрі, скльовуючи ящірок і великих комах. Птахи добувають корм поодинці, дуже рідко бувають випадки парного полювання.

Розмноження

Залежно від місця проживання шлюбний період в північній півкулі відбувається з березня по травень. Спочатку він починається у птахів, що живуть ближче до півдня.

Самець всіляко прагне зацікавити своєю персоною осіб протилежної статі, демонструючи в польоті хитромудрі фігури вищого пілотажу, періодично нагадуючи про себе гучними криками. Під враженням побаченого шоу крилата подруга приєднується до віртуоза, і вони продовжують бавитися разом.

Гніздяться сапсани переважно на скелях.

Після спарювання самка залишається у гнізді. Їжу їй приносить самець. Вона відкладає зазвичай 3-4 яйця з інтервалом у 2-3 дні.

сапсан птица интересные факты

Протягом місяця партнери по черзі насиджують кладку. Пташенята, що вилупилися, дуже слабкі й потребують постійної опіки, але вже через 17 днів можуть обходитися без обігріву.

У перші тижні вони покриті м'яким білим пухом. Приблизно на двадцятому дні у них відростають махові пера. Тепер вони постійно змахують крилами, розвиваючи грудні м'язи та готуючись до майбутніх польотів. У віці 5-6 тижнів вони залишають гніздо і посилено навчаються льотного мистецтва.

сапсан птах

Батьки з метою виховання приносять корм своїй малечі, але кожен раз залишають його все далі від гнізда. Наприкінці навчання вони спеціально випускають в повітрі поранену пташку, щоб їх діточки змогли самостійно її зловити.

У 3 місяці пташенята стають повністю самостійними й розлучаються з батьками, вирушаючи у дворічну подорож. Після її закінчення птахи стають статевозрілими й створюють власні сім’ї.

Опис

Довжина тіла становить 38-49 см, а розмах крил 96-116 см. Самці значно менші за самок. Вони відповідно важать 440-740 г і 920-1320 г.

Тулуб м’язистий. Грудна клітка добре розвинена. Забарвлення сірувате з блакитним відтінком. Шия та нижня сторона тіла прикрашена жовтуватим оперенням з темнуватими смужками.

Falco peregrinus

Крила вузькі. Хвіст короткий, має форму віяла. На тімені й потилиці знаходиться шапочка з темного пір'я. Жовтуваті ноги покриті довгими пір'їнами.

Над очима розташовані опуклі надочні дуги. Дзьоб загнутий назад. На наддзьобку розташовується гострий зубець для умертвіння жертви.

Три пальці спрямовані вперед, а один в протилежну сторону. Всі вони озброєні гострими й міцними серпоподібними кігтями.

Тривалість життя сапсана в дикій природі близько 15 років. У неволі за умови дбайливого догляду він доживає до 20 років.