Соколоподібні

Кречет

14.02.2020

Кречет (лат. Falco rusticolus) відноситься до родини Соколові (Falconidae) із ряду Соколоподібних (Falconiformes). У горизонтальному польоті він перевершує за швидкістю сапсана (Falco peregrinus) і здатний кидатися на свою здобич майже вертикально з великої висоти.

Кречет високо цінувався любителями соколиного полювання ще близько 4 тисяч років тому. У середньовіччі найціннішими вважалися птахи з білим забарвленням.

Кречет фото

Коштували вони дуже дорого і служили важливим елементом дипломатичних відносин. У 1396 році Жан II Безстрашний, граф Невіра, після поразки в битві з османською армією у болгарського міста Нікополь був узятий в полон. Османи відмовлялися звільнити його та отримати за нього викуп у розмірі 200 тисяч дукатів, що дорівнювало приблизно 700 кг золота.

Свободу доблесний лицар отримав тільки завдяки нечуваній жертві Сигізмунда I Люксембурга, імператора Священної Римської імперії. Монарх пожертвував на звільнення героя цілу дюжину білих кречетів, викликавши своєю щедрістю щире здивування у своїх підданих. За звичайних сірих птахів тоді на Близькому Сході давали понад 1000 динарів (4,5 кг золота), білі були безцінними.

У Російській імперії цінні птиці офіційно вважалися власністю царя, а їх ловці користувалися особливими привілеями. У Данії кречети були важливою статтею поповнення державної скарбниці. Їх відловлювали в Ісландії, а потім продавали в усі європейські країни або використовували в якості дипломатичних подарунків. З 1731 по 1793 рік данці зловили в Ісландії близько 5000 пернатих хижаків.

Розповсюдження

Ареал проживання займає більшу частину Палеарктики. Він охоплює переважно полярні й арктичні регіони Європи, Азії та Північної Америки, розташовані в тундрі та поблизу кордону лісів.

Більшість популяцій мешкають на північ від 60° північної широти. Південніше вони зустрічаються значно рідше.

В Євразії основні гніздування знаходяться на території Ісландії, Норвегії, Швеції, Фінляндії та Росії. У Північній Америці кречети гніздяться на Алясці та в Канаді. Порівняно велика популяція збереглася в Гренландії.

фото кречета

Існують 6 підвидів. Номінативний підвид живе в Лапландії, на півночі Скандинавії та Росії. Загальна чисельність оцінюється у 50-60 тисяч гніздових пар.

Поведінка

Поза сезоном розмноження кречети ведуть поодинокий спосіб життя. На більшій частині ареалу вони є осілими птахами. У Скандинавії мігрують переважно молоді пернаті, а дорослі залишаються на своїй території цілий рік. Протягом зими молодь спостерігається в Данії, Ірландії та Англії.

кречет охота

Популяції, що живуть в Росії в тундровій зоні, на зимівлю кочують в тайгу, відлітаючи в південному напрямку на 1000-2000 км. Кречети, що гніздяться на сході Гренландії, мігрують у вересні в Ісландію, а у квітні повертаються до своїх гніздівель. Решта птахів зимують на південному узбережжі острова.

Кречети можуть полювати з великої висоти, але частіше переслідують свою жертву в горизонтальному польоті дуже низько над землею.

Хижаки розвивають велику швидкість і нальоту визначають точне місце розташування своєї потенційної здобичі за допомогою гострого зору.

Головними природними ворогами є полярні лисиці (Vulpes lagopus), росомахи (Gulo gulo), американські корсаки (Vulpes velox) і віргінські пугачі (Bubo virginius). Їх жертвами стають головним чином молоді та хворі особини. Для дорослих птахів небезпеку становлять тільки беркути (Aquila chrysaetos).

Харчування

Раціон складається переважно з літаючих птахів середньої величини та невеликих ссавців. Кречети активно полюють на сірих куріпок (Perdix perdix), польових тетеревів (Lyrurus tetrix), білих куріпок (Lagopus lagopus) і качок (Anatinae).

Їх здобиччю часто стають арктичні біляки (Lepus arcticus), ховрахи (Spermophilus) і лемінги (Lemmini).

За добу кречет з'їдає близько 200 г корму.

До своєї жертви він підлітає зверху, складає крила і в падінні хапає гострими кігтями. Хижак добиває її ударом потужного дзьоба в шию або потилицю. Свій мисливський трофей він відносить в безпечне місце і там неспішно поїдає. Птах відригає неперетравлені кістки, пір'я та шерсть.

Під час нестачі кормів кречет не гребує мертвечиною.

Розмноження

Кречети стають статевозрілими у віці 2-3 років. Шлюбний період починається в лютому або першій половині березня. Самці зайняті демонстраційними польотами, щоб привернути увагу самки та вказати їй вибране ним розташування майбутнього гнізда.

Вони займають домашні ділянки, площа яких може досягати 63-137 квадратних кілометрів. Самці дозволяють залітати на їх територію конкурентам і захищають тільки безпосереднє оточення гнізда.

Представники споріднених видів можуть гніздитися на відстані менше ніж 250 м від нього. Кречети розташовують, як правило, свої гнізда на дистанції понад 6 км одне від одного.

Самці здійснюють польоти високо над гніздом, а поруч з ним виконують фігури вищого пілотажу в формі вісімки. Точка її перетину знаходиться прямо перед гніздом. Самець часто несе в дзьобі здобич, щоб подарувати її самиці. Молоде подружжя посилено кланяються, демонструючи серйозність своїх намірів.

кречет скорость полета

Кречети самі не будують гнізд, а використовують кинуті гнізда воронів (Corvus corax), мохноногих канюків (Buteo lagopus) або інших птахів такого ж розміру. При їх відсутності пернаті задовольняються нішами в скелях.

Самка відкладає яйця наприкінці квітня або на початку травня. Зазвичай подружня пара гніздиться на одному і тому ж місці кілька років поспіль. У кладці буває від 3 до 6 кремових яєць з коричневими та іржавими цяточками, розміром близько 58х45 мм і вагою до 62 г. Її насиджує самка протягом близько 35 днів. Її на короткий час підміняє самець, він же забезпечує її провіантом.

Перші 10 днів самка зігріває пташенят, що вилупилися, теплом свого тіла, а потім разом з чоловіком починає здобувати для них корм. На момент своєї появи на світ вони важать близько 52 г. Пташенята стають на крило у віці 30-35 днів. Приблизно у 6 тижнів від народження вони стають самостійними та полюють самі, але продовжують ще близько 2 тижнів перебувати неподалік від батьків.

Опис

Довжина тіла 48-61 см. Вага 950-2150 г. Розмах крил становить 105-131 см. Самці значно менші та легші за самок. Кречет є найбільшим представником роду Falco.

Забарвлення оперення надзвичайно мінливе та варіюється від білуватого і сіруватого до темно-коричневого і майже чорного кольору. Темні морфи поширені в Канаді та Східній Азії, а білі в Гренландії.

Falco rusticolus

У самок трохи контрастніше забарвлення. Молоді птахи забарвлені темніше за дорослих особин. Нижня сторона тіла строката.

Навколо очей помітно жовтувате кільце. Восковиця жовтувато-сіра. Дзьоб сіруватого кольору. Ноги та лапи жовті.

У стані спокою крила не доходять до кінчика хвоста, під час польоту вони приймають форму, що звужується. Шия та хвіст короткі.

Тривалість життя кречета в дикій природі 15-20 років.