Псові

Звичайний песець, або полярна лисиця

14.05.2018

Звичайний песець, або полярна лисиця (лат. Vulpes lagopus) відноситься до роду Лисиць з родини Псових (Canidae). Підошви його лап, як і в арктичного біляка (Lepus arcticus), покриті густим жорстким хутром, що відображено в науковій назві. Lagopus по-грецьки означає «зайценогий».

Обыкновенный песец

Тварина здатна витримувати зниження температури до -80°С. Пережити таку холоднечу їй допомагає надзвичайно щільний волосяний покрив, що має чудові теплоізоляційні властивості. Взимку істотно сповільнюється метаболізм, тому в люті морози звір витрачає енергії під час бігу навіть менше ніж влітку.

Наприкінці XIX і першої третини XX століття хутро песця було основним об'єктом торгівлі між ескімосами та європейцями.

У 1897 році в США з'явилися перші ферми для його розведення. В Європі вирощувати полярних лисиць в неволі почали наприкінці 1930-х років. Чисельність їх популяції в дикій природі зазнає значних коливань в залежності від доступності корму й оцінюється в межах від 100 до 500 тисяч особин.

Розповсюдження

Ареал проживання займає полярні регіони на північ від межі лісів на території Європи, Азії та Північної Америки. Вид поширений в Скандинавії, Ісландії, Сибіру, ​​Канаді, Гренландії та на Алясці (США).

Полярная лиса фото

Песці в першу чергу населяють тундру, але зустрічаються навіть на пакових льодах Північного Льодовитого океану. У пошуках їжі вони нерідко мігрують в південному напрямку в бореальні зони, долаючи значні відстані.

По льоду полярні лисиці добираються до віддалених островів, іноді пробігаючи до 2000 км. Так їм вдалося заселити Ісландію в Малий льодовиковий період протягом XIV-XIX століть.

На сьогодні систематики виділяють від 5 до 8 підвидів. Через підвищену рухливість виду відмінності між ними незначні. Постійно відбувається змішання популяцій, тому провести між ними навіть умовні розмежування досить складно.

Поведінка

При достатній кормовій базі песці дотримуються осілого способу життя, утворюючи сімейні пари, що складаються з домінантної пари та їх потомства. Їх приваблюють горбисті місцевості, де вони на схилах пагорбів риють в м'якому ґрунті підземні сховища поки не доходять до вічної мерзлоти.

Таке укриття являє собою складну систему лабіринтів з численними входами й виходами. Нерідко в ньому селиться одночасно 2-3 сімейні групи.

Прыжок полярной лисы

Площа підземних споруд буває понад 1000 квадратних метрів і часто використовується багатьма поколіннями протягом декількох десятиліть. Тваринки жваво ховаються в них при наближенні хижаків. Їх головними природними ворогами є білі ведмеді (Ursus maritimus), арктичні вовки (Canis lupus arctos) і руді лисиці (Vulpes vulpes).

Мисливські угіддя одного сімейства займають територію від 15 до 36 кв. км.

Під час негоди тварини будують нори в глибокому снігу. У них вони можуть перебувати кілька днів, терпляче чекаючи поліпшення погодних умов. Щоб зігрітися, звірята згортаються клубком і прикриваються пухнастим хвостом.

Пережити зиму їм допомагає накопичений восени жир, який може становити до 50% від їх ваги.

У сприятливі роки полярні лисиці роблять запаси їжі на зимовий період. При їх відсутності вони змушені здійснювати тривалі міграції в пошуках їжі. Під час мандрівок їх смертність підвищується у 3 рази в порівнянні з осілими популяціями.

Полярні лисиці всеїдні. Їх раціон складається переважно з дрібних ссавців, яких вдається добути. До них належать полівки (Microtinae), зайці-біляки (Lepus timidus) і миші (Mus). При нагоді вони не відмовлять собі в задоволенні поласувати рибою, птахами й пташиними яйцями. Влітку в меню входять різні ягоди. М'ясоїдні хижаки не гребують так само мертвечиною та фекаліями білих ведмедів.

Пара песцов обыкновенных

У звичайних песців відмінний слух. Вони без особливих зусиль здатні почути пересуваються лемінгів (Arvicolinae) в товщі снігу до 15-20 см. Надзвичайно розвинений нюх дозволяє почути запах стерва на відстані до 40 км. По запаху звірята знаходять гризунів, що сховалися в снігу до 77 см, а дитинчат тюленів до 150 см.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці близько одного року. Ранньою весною полярні лисиці розширюють свої підземні житла, готуючи їх до появи потомства. Щоб вони були теплішими, їх завжди розміщують на південній стороні пагорбів.

Коли кількість лемінгів різко зростає (кожні 3-5 років), самка здатна принести до 18-25 цуценят. При відсутності корму звірята часом розсудливо утримуються від продовження роду.

Шлюбний період проходить у квітні й травні. Вагітність триває близько 52 днів. Цуценята з'являються на світ у другій половині травня або на початку червня. Вони сліпі, глухі, беззубі й безпорадні. Малюки покриті темно-коричневим волосяним покривом, який дуже швидко росте і перетворюється на густе хутро.

Игривые щенки песца обыкновенного

Вперше назовні з нори цуценята виходять у віці 3-4 тижнів. Молочне годування триває до 6 тижнів, після чого вони переходять на тверду їжу.

В середині серпня батько починає проявляти агресію стосовно своїх нащадкам, а трохи пізніше до нього приєднується й мати.

Спільними зусиллями вони проганяють дитинчат, в першу чергу молодих самців. Самки часто залишаються разом з батьками до наступного сезону.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 46-68 см, а хвоста близько 35 см. Висота в загривку 25-32 см, вага коливається від 1,4 до 9,4 кг. Самці більші та важчі за самок.

Забарвлення хутра залежить від пори року. Влітку голова, спина, хвіст і кінцівки коричневі, боки й живіт світло-бежеві. Взимку окрас буває білим або блакитним. В останньому випадку він набуває відтінку від світло-сірого до темно-блакитного кольору. Іноді з'являються тварини з чорним хутром.

Блакитна морфа переважає на Алеутських островах і островах Прибилова в Беринговому морі. На півдні Гренландії чисельність володарів білого і блакитного хутра приблизно однакова.

Морда порівняно коротка, вуха дуже маленькі. Щільне підшерстя займає до 70% всього волосяного покриву.

Тривалість життя звичайного песця близько 10 років.