Примати

Звичайний потто

20.07.2020

Звичайний потто (лат. Perodidictus potto) належить до родини Лорієві (Loridae) і є одним з найбільших її представників. Назва цього примата походить з африканської мови волоф від слова pata, яке на українську мову перекладається як «безхвоста мавпа».

Тварина зовні багато в чому схоже на кінкажу (Potos flavus) і олінго (Bassaricyon), що мешкають в Південній і Центральній Америці, але належать до родини Єнотових (Procyonidae).

Обыкновенный потто фото

Вона відрізняється від інших лорі та галаго (Galagonidae) більш розвиненим інтелектом і цікавістю до навколишнього світу. У неволі потто з інтересом вивчають нові предмети, піклуються один про одного та навіть можуть припасати їжу для відсутнього члена групи. У природному середовищі існування подібних особливостей поведінки поки виявлено не було.

Їх характерною особливістю є наявність рудиментарних вказівних пальців. Вони майже повністю втратили їх в ході еволюції.

Вид вперше описав у 1766 році німецький зоолог Філіп-Людвіг-Стацій Мюллер.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Західній і Центральній Африці. Звичайні потто мешкають в Беніні, Бурунді, Камеруні, Конго, Екваторіальної Гвінеї, Габоні, Гамбії, Гані, Гвінеї-Бісау, Ліберії, Кенії, Нігерії, Руанді, Уганді, Заїру, Того, Сьєрра-Леоне, Сенегалі та Кот-д'Івуарі.

фото обыкновенного потто

Примати населяють переважно дощові тропічні ліси та живуть в його середніх або верхніх ярусах на висоті від 5 до 30 м над землею. Вони зустрічаються як в низинах, так і гористих прибережних регіонах. У гірській місцевості вони спостерігаються на висотах до 1830 м над рівнем моря.

Існують 4 підвиди. Номінативний підвид поширений в західній частині ареалу. Підвид Potto potto stockley зустрічається тільки в гірських лісах на південному заході Кенії.

Поведінка

Звичайний потто веде поодинокий нічний спосіб життя. Все своє життя він проводить на деревах, спускаючись на поверхню ґрунту тільки у виняткових випадках.

У самців площа домашніх ділянок досягає 10-40 га, а у самок з потомством до 9 га. Незалежно від статевої приналежності примати активно захищають їх межі від вторгнення одностатевих чужинців. Володіння самців частково перетинаються з угіддями декількох самок.

Щільність популяції зазвичай становить 8-10 особин на квадратний кілометр.

Між собою звірята спілкуються за допомогою хімічних сигналів. Вони мітять свої угіддя сечею та виділеннями анальних залоз, розставляючи запашні мітки на гілках дерев. Їх запах віддалено нагадує аромат карі та може відлякувати деяких хижаків.

Обыкновенный потто фото

Самки для спілкування зі своїм потомством видають неголосні звуки, що нагадують писк. Самці, як правило, вважають за краще поподитися дуже тихо.

У звичайних потто дуже добрий зір. Вони чудово бачать в умовах низької освітленості, щоб орієнтуватися в просторі та знаходити їжу вночі.

Тваринки пересуваються по гілках досить повільно. Вони звикають до своїх сусідів і намагаються не вступати з ними в конфлікт. Іноді добросусідські відносини допускають навіть взаємну чистку хутра. Така довіра найчастіше спостерігається між особинами протилежної статі.

З метою захисту від хижаків ці примати здатні довго перебувати в нерухомому стані, сховавшись серед листя. Будучи виявленими, вони охоплюють гілку всіма кінцівками, піднімають голову, згинають вгору спину й оголюють зуби. Серйозність намірів підкреслюється періодичним покусуванням деревини та злісним шипінням.

 Perodidictus potto

Якщо супротивник не відступає, потто переходить в атаку, намагаючись збити його з гілки. В крайньому разі, він відпустить свою гілку та сам впаде вниз.

Головними природними ворогами є пальмові цівети (Nandina binotata). Іноді потто стають жертвами змій, хижих птахів та інших великих приматів, частіше за все шимпанзе (Pan troglodytes).

Їх м'ясо їстівне й вживається місцевим населенням в їжу, а хутро використовується для виготовлення сувенірних виробів.

Харчування

Основу раціону складають фрукти, деревний сік і камедь. Оскільки звичайний потто рухається повільно і дуже обережно таким чином, щоб максимально економити енергію, то базова швидкість метаболізму у нього приблизно на 40% нижче, ніж в інших ссавців аналогічного розміру.

Це дозволяє йому значно легше нейтралізувати токсичні речовини в шлунково-кишковому тракті.

Камедь займає більшу частину повсякденного меню в сухий сезон. У сезон дощів примат харчується переважно фруктами та безхребетною живністю. Особливу пристрасть він має до стиглих плодів інжиру.

Звичайний потто поїдає мурах, жуків, що смердять, гусениць з дратівливими шипами, отруйних багатоніжок і павуків, від яких відмовляється більшість тварин. Крім них з'їдаються слимаки, пташині яйця, гриби та личинки комах. Іноді їм вдається поласувати кажанами та пташенятами, що вилупилися.

потто обыкновенный

Порівняно великі щелепи дозволяють потто харчуватися жорсткими фруктами та камеддю, а шлунок, що сильно розширюється, з'їдати корму до 8% від маси власного тіла. Тваринки з'їдають максимальну кількість їжі на плодоносних деревах з негустою кроною, а потім перебираються під захист густого листя для перетравлення з'їденого корму та відпочинку.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці близько 18 місяців. Менструальний цикл у самок проходить протягом 39 днів, а еструс триває 2 дні.

У тропіках звичайні потто розмножуються незалежно від сезону. Пік народжуваності припадає на період з серпня по січень, коли настає час найбільшого врожаю плодів.

потто фото

При зустрічі самців і самок відбувається кумедний шлюбний ритуал. Партнери облизують один одного, ніжно дряпають кігтями й обмінюються запашними секретами. Надавати знаки уваги вони вважають за краще, вчепившись задніми ногами за гілки та повиснувши вниз головою.

Вагітність триває від 193 до 205 днів. Самка народжує одне дитинча, яке важить 30-50 г. Він спочатку висить на череві матері, а потім перебирається їй на спину. Перший час він росте дуже швидко, набираючи щодня у вазі по 3-4 г. Молочне годування триває від 120 до 180 діб.

У 8-14 місяців малюк виростає до розмірів дорослої тварини.

Молоді самки зазвичай залишаються на ділянці матері, отримуючи в спадок його невелику частину, а самці виганяються за її межі.

У неволі самці іноді допомагають самкам виховувати своїх нащадків. У дикій природі батьківська турбота спостерігається значно рідше.

Опис

Довжина тіла дорослої особини становить 30-39 см. Довжина хвоста 37-100 мм. Вага 850-1650 г. Тулуб гнучкий, видовжений. Передні та задні кінцівки приблизно однакової довжини.

Довгі шипи шийних хребців утворюють «лопатковий щит». Вони покриті товстою шкірою та хутром. «Лопатковий щит» служить для самозахисту від хижаків.

фото потто

Гомілковостопні суглоби та зап'ястя дуже рухливі й гнучкі, до них підходять пучки кровоносних судин. Вони забезпечують циркуляцію крові в скорочених м'язах, коли тварина перебуває в нерухомому стані.

Забарвлення м'якого щільного хутра варіюється від червонувато-коричневого до коричневого кольору. Нижня сторона трохи світліша за верхню.

Великі пальці на лапах розташовані майже на 180° щодо інших пальців. Вказівні пальці сильно скорочені. На середніх пальцях задніх кінцівок є кігті для чищення хутра. На інших пальцях плоскі нігті.

Великі темні очі спрямовані вперед. Вони пристосовані для нічного зору. Маленькі округлі вуха посаджені з боків голови. Ніс вологий.

Тривалість життя в дикій природі близько 20 років. У неволі звичайний потто доживає до 26-27 років.