Примати

Болівійський саймірі

30.05.2020

Болівійський саймірі (лат. Saimiri boliviensis) – широконоса мавпа з родини Капуцинові (Cebidae). Цей примат відіграє важливу роль в екосистемі, поїдаючи шкідливих комах і ефективно стримуючи зростання їх популяції. Він є активним розповсюджувачем насіння багатьох рослин.

У Болівії його м'ясо вживається в їжу корінним населенням, а хутро використовується для виготовлення хутряних виробів.

Боливийский саймири фото

У США болівійського саймірі широко використовують в наукових лабораторіях як піддослідну тварину. Його відловлюють в дикій природі для подальшого перепродажу в приватні колекції та зоопарки. Примат швидко звикає до свого власника і стає ручним.

Він довгий час розглядався як підвид звичайної білячої мавпи (Saimiri sciureus). Генетичні дослідження показали, що їх еволюційні шляхи розійшлися приблизно 1,5 млн років тому.

Вид вперше описали у 1834 році французькі зоологи Ізидор Жоффруа Сент-Ілер і Анрі Марі Дюкроте-де-Бленвіль.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в тропічних дощових лісах Південної Америки. Він простягається від передгір'їв Анд в Болівії та північних провінцій Перу до західної частини Бразилії. Східний кордон ареалу проходить в басейнах річок Журуа і Пурус, які є правими притоками Амазонки.

Болівійські саймірі найчастіше селяться в галерейних лісах уздовж берегів водойм. Вони живуть переважно в низинах, але часто спостерігаються в гірській місцевості на висотах до 1500 м над рівнем моря.

Фото боливийского саймири

Існують 2 підвиди. Номінативний підвид поширений в центральних, північних і східних регіонах Болівії, на південному сході Перу та північному заході Бразилії

Підвид Saimiri boliviensis peruviensis мешкає в центральних і північних районах Перу біля річок Уальяга, Тапіче, Мараньон та Абухао. Він зустрічається на висотах від 90 до 800 м над рівнем моря.

Поведінка

Болівійські саймірі ведуть денний спосіб життя. Вони живуть в нижньому ярусі лісу великими сімейними групами від 45 до 75 особин. До них входять самці, самки та їх потомство.

Іноді примати збираються в стада чисельністю до 500 тварин.

Молоді самці утворюють холостяцькі групи, а самки залишаються в групах, де вони народилися. Самки домінують над самцями, їх місце в соціальній ієрархії переходить у спадок по материнській лінії. Всі групи діляться на кілька підгруп під час годівлі.

Самці піднімають свій рейтинг за допомогою запеклої боротьби. Домінантні особи незалежно від статі миють свої кінцівки сечею та намагаються ними помітити тварин, що мають більш низький статус. Самці мочаться на підпорядкованих конкурентів і демонструють їм свої статеві органи.

 саймири боливийский фото

Примати пересуваються на чотирьох кінцівках і не люблять стрибати. За потреби вони можуть здійснювати стрибки завдовжки до 2 м. На дві ноги стають зазвичай тільки самки, які переносять потомство, притискаючи його до себе передніми лапами. При лазінні по гілках довгий хвіст служить додатковим хапальним органом.

Кожна група займає окрему домашню ділянку. Його площа становить від 3 до 4 квадратних кілометрів.

Щодня мавпи в пошуках їжі проходять відстань 500-1000 м.

Поряд з ієрархічною структурою серед болівійських саймірі розвинена ігрова поведінка. Тварини часто грають один з одним незалежно від віку і статі. Ігри допомагають знизити рівень агресивності всередині стада. Коли корму мало, грайливість різко знижується.

Saimiri boliviensis картинка

Мавпи спілкуються за допомогою широкого набору звукових сигналів. Вони видають звуки, що нагадують цвірінькання, писк, гавкіт і муркотіння. За найменшої загрози тварини голосно кричать, попереджаючи одноплемінників про небезпеку.

Природними ворогами є змії та хижі птахи. Найбільшу небезпеку становлять піденноамериканські гарпії (Harpia harpyja).

Харчування

На відміну від інших споріднених видів в раціоні болівійських саймірі явно переважають комахи та їх личинки. Вони можуть займати до 60% повсякденного меню.

Фото саймири боливийского

Мавпочки так само годуються різними павукоподібними, дрібними ящірками та деревними жабами. Вони розоряють пташині гнізда, з'їдаючи яйця та пташенят, що вилупилися.

У їх меню входять стиглі фрукти, ягоди, квіти, молоді пагони та горіхи. Примати люблять періодично ласувати деревним соком, в тому числі каучуконосних рослин.

Розмноження

Самки стають статевозрілими в трирічному віці, а самці на 2 роки пізніше. Статевозрілі самці живуть в окремих підгрупах, які завжди розташовуються на периферії сімейної групи. Вони мало контактують з самками та підлітками. Право на контакт мають виключно домінантні самці, коли у самок починається еструс. Він триває в середньому 7-8 днів.

Saimiri boliviensis

Самки можуть синхронізувати свої естральні цикли, щоб потомство з'явилося в найбільш сприятливий час. Спарювання в залежності від місця проживання відбуваються з березня по травень. Пік народжуваності припадає на жовтень.

Самці в шлюбний період набирають вагу до 20%, що підвищує рівень тестостерону в їх організмах.

Вони спаровуються по кілька разів з різними партнерками. Те ж саме роблять самки.

Вагітність триває 160-170 днів. Самка приносить одне дитинча. Перший місяць воно знаходиться під повною опікою матері. Коли малюк перебирається з її живота їй на спину, про нього починають піклуватися також інші самки.

Молочне годування триває близько півроку. Незалежними підлітки стають в однорічному віці.

Опис

Довжина тіла становить 23-36 см, а хвоста 37-46 см. Вага 380-1150 г. Самки менші та легші за самців. У забарвленні спостерігається невеликий диморфізм. У самців верхня частина голови сіра, а у самок – чорно-коричнева.

фото Saimiri boliviensis

Область на обличчі навколо очей і на щоках білувата. Коротка тупа морда забарвлена ​​в темно-коричневий або майже чорний колір. Вуха білі, великі та пухнасті. Голова має злегка витягнуту овальну форму.

Густе коротке хутро забарвлене в жовтувато-коричневий колір. На спині у волосся темні кінчики. Черево білувате або кремове. Залежно від підвиду передні кінцівки можуть бути світло-коричневими, жовтувато-коричневими або жовтогарячими. Хвіст темний.

Тривалість життя болівійського саймірі в природних умовах 15-20 років. У неволі деякі рекордсмени доживають до 30 років.