Примати

Звичайна біляча мавпа

20.10.2015

Звичайна біляча мавпа, або білячий саймірі (лат. Saimiri sciureus) належить до родини Капуцинові (Cebidae). Цього примата часто називають «мертвою головою» через характерний чорний малюнок на голові, що нагадує череп людини.

Він дуже схожий на рудоспинного (Saimiri oerstedi) і головухого саймірі (Saimiri ustus).

Обыкновенная беличья обезьяна фото

Характерною особливістю всіх трьох видів є наявність білої маски на обличчі, що утворює над очима малюнок, подібний до латинської букви V.

Назва тваринного походить від словосполучення sai mirim. На більшості індіанських мов мовної сім'ї тупі-гуарані воно означає «маленька мавпочка».

обезьяна

Білячі саймірі має жвавий і життєрадісний характер. Він швидко прив'язується до свого господаря та стає ручним, але дуже болісно реагує на зміну кліматичних умов, до яких звик. З цієї причини звірятко рідко виживає в сухому або помірному кліматі.

Вид вперше описав у 1758 році Карл Лінней.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в північній частині Південної та Центральної Америки на південь від Коста-Ріки. Він простягається від півдня Колумбії й Еквадору до східних регіонів Бразилії. Звичайні білячі мавпи поширені в Гайані, Французькій Гвіані, Суринамі, Венесуелі та бразильських штатах Амапа, Амазонас, Мараньян, Мату-Гросу, Пара, Рорайма і Токантінс.

фото обыкновенной беличьей обезьяны

Південна межа ареалу проходить в центральних регіонах Бразилії, а східна в басейні річки Парнаїба. У лісах на узбережжі Атлантичного океану звичайні білячі мавпи не водяться.

Існують 5 підвидів. Номінативний підвид поширений в Гайані, Суринамі, Французькій Гвіані та північній частині басейну річки Амазонка.

Тварини селяться в низинних тропічних лісах за винятком підвиду Saimiri sciureus albigena, що мешкає в Колумбії. Він населяє східні передгір'я Кордильєр на висотах від 150 до 1000 м над рівнем моря.

Поведінка

Білячі саймірі живуть групами, чисельність яких залежить від кількості наявного корму. Вона коливається зазвичай від 12 до 100 особин. Кожна група займає домашню ділянку площею від 1 до 5 квадратних кілометрів. За добу вона долає відстань до 1500 м.

Беличий саймири фото

У густих і непрохідних лісах Амазонії мавпи можуть утворювати стада до 300 тварин. В одній групі буває кілька самців у віці від 3 до 4 років. Мавпячі колективи нестабільні, вони часто розпадаються, а потім возз'єднуються знову.

Самці в групі займають домінуюче становище. Вони постійно формують коаліції та можуть бути агресивними один до одного. Самки на відміну від них не виявляють агресії та не кооперуються з метою просування щаблями соціальної ієрархії.

Головним в групі вважається старший самець, який оригінально показує свою перевагу, повернувшись до всіх задом або гойдаючись на землі лапами догори. Статевозрілі самці можуть мігрувати з однієї групи в іншу.

Відносини всередині сім'ї дуже доброзичливі. Зустрівшись, тварини «цілуються». Свій вільний час вони проводять за чищенням шерсті одноплемінників. Перебуваючи в неволі, мавпочки можуть із задоволенням почистити шерсть представникам інших видів.

Своє хутро білячі саймірі натирають секретом запахових залоз і сечею за допомогою кінчика хвоста. Вони охоче спілкуються жестами, мімікою і звуковими сигналами.

Гнізд ці примати не будують. Вони сплять, звісивши голову між колін і міцно зачепившись кінцівками за гілку. Мавпочки ночують на верхівках дерев найчастіше з групами капуцинів (Cebus).

фото беличьего саймири

Незважаючи на спритність і рухливість, звичайні білячі мавпи стрибають дуже рідко. Під час пересування вони використовують хвіст як балансир, а уві сні обвиваються ним, щоб зігрітися.

Головними природними ворогами є південноамериканські гарпії (Harpiya harpyja), звичайні удави (Boa constrictor) і оцелоти (Leopardus pardalis).

Харчування

Білячий саймірі харчується переважно стиглими фруктами та комахами. У невеликій кількості поїдаються молоде листя й насіння.

У першій половині дня примати шукають і поїдають фрукти, а в другій половині найчастіше ласують комахами й павуками. Перед початком трапези саймірі ретельно розминає зірваний плід лапками або б'є по ньому хвостом.

Пошук їжі відбувається в середньому або нижньому ярусі лісу.

Спускаючись на поверхню ґрунту, примати пересувається на двох кінцівках. Щоб з'їсти фрукт, який впав на землю, вони завжди повертаються з ним на дерево. Коли фруктів мало, білячі саймірі задовольняються квітковим нектаром.

фото саймири

Зрідка звірята поїдають хребетних тварин. Їх жертвами бувають деревні жаби (Hylidae) і дрібні ящірки. Щоб вгамувати спрагу, вони п'ють дощову воду з калюж або воду, що скупчилася в дуплі дерева.

Розмноження

Статева зрілість у самок наступає в віці близько 3 років, а у самців на рік або два пізніше. Шлюбний період проходить з серпня по жовтень.

Saimiri scureus

До цього часу самці збільшують масу свого тіла на 85-220 г. У них розвивається торс, а самі вони стають дуже активними та всіляко демонструють себе представницям слабкої статі. Самки у свою чергу створюють свої союзи, які беруть під захист від настирливих самців неготових до розмноження товаришок.

Естральний цикл триває від 6 до 25 днів, а тічка проходить за 12-35 годин.

Тривалість вагітності близько 160 діб. Пік народжуваності припадає на кінець березня та початок квітня. Самка народжує одне дитинча вагою 80-140 г. Перший місяць воно висить на животі матері, а потім перелазить їй на спину. З цього моменту про нього починають піклуватися бездітні родичі.

Молочне годування триває до 10 тижнів. До настання статевої зрілості дитинча залишається поруч зі своєю матір'ю.

Опис

Довжина тіла 26-36 см, а хвоста 35-42 см. Вага 700-900 г, максимум 1100 г. Самці більші та важчі за самок. Статура струнка і гнучка.

фото Saimiri scureus

Передня частина морди безволоса і забарвлена в чорний колір. Вуха великі. Великі очі посаджені дуже близько.

Коротке хутро забарвлене переважно в сірий колір. Воно дуже густе та м'яке на дотик. На спині, хвості, боках і кінцівках шерсть має червонуватий або жовтуватий відтінок

Велика частина лиця біла. Верхівка сіра або чорна. Черевце біле або охристе.

У ротовій порожнині 36 зубів. У самців є великі верхні ікла.

Тривалість життя в дикій природі не перевищує 20 років. У неволі за умови дбайливого догляду білячий саймірі доживає до 25-30 років.