Яструбоподібні

Південноамериканська гарпія

23.05.2020

Південноамериканська гарпія (лат. Harpia harpyja) є одним з найбільших і найсильніших хижих птахів у світі. Вона належить до родини Яструбові (Accipitridae) із ряду Яструбоподібних (Accipitriformes). Її назвали на честь давньогрецьких міфологічних істот, злісних напівжінок-напівптахів.

У них були людські обличчя, жіночі груди, великі крила та гострі орлині кігті.

Своїм огидним виглядом вони наводили жах на древніх греків, хапаючи їх душі після смерті своїми пазуристими лапами. Часто гарпії викрадали та з'їдали маленьких дітей, що теж дуже не подобалося благородним еллінам.

Вид вперше описав у 1758 році Карл Лінней як Vultur harpyja в десятому виданні Systema Naturae на підставі голотипу з Мексики. До монотипового роду Harpia його відніс у 1816 році французький орнітолог Луї Жан П'єр В'єйо. Генетично найбільш близька до нього гвіанська гарпія (Morphus guinensis).

Роль в культурі

Південноамериканська гарпія відіграє важливу роль в житті індіанських племен. Вона здавна використовувалася індіанцями для зміцнення та підвищення свого соціального статусу. Стати славним героєм можна було, вкравши пташеня з гнізда. Далі потрібно було принести його до себе додому і почати вирощувати.

фото южноамериканской гарпии

Люте пташеня зберігало природну агресію, практично не піддавалося муштруванню та часто позбавляло свого вихователя очей або інших корисних органів.

Щоб дорогоцінне створіння не втекло на волю, його гордий власник двічі на рік висмикував у нього частину махового і криючого пір'я. На таке ризиковане шоу збиралося все поселення, а сміливець купався в променях слави та загальної поваги.

Висмикнуті м'які та приємні на дотик пір'їни йшли на виготовлення головних уборів авторитетним членам племені, а також виконували функцію грошей. Індіанці цінували таку коштовність дорожче за золото, тому їх володар автоматично займав почесне місце серед місцевої еліти.

Південноамериканська гарпія вважається символом мужності та військової відваги. Зараз вона прикрашає герби Панами та бразильського штату Парана.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Центральній і Південній Америці. Він простягається від південних регіонів Мексики до півночі Аргентини та півдня Бразилії. Південні межі ареалу проходять біля атлантичного узбережжя Бразилії, а західні у хребтів Анд.

 гарпия южноамериканская фото

Південноамериканські гарпії мешкають в субтропічних і тропічних вологих лісах. На більшій частині ареалу вони селяться в низинах і на горбистих місцевостях. Пернаті зустрічаються на висотах до 900 м над рівнем моря. У Колумбії вони місцями спостерігаються на висотах до 1600 м.

Вид монотиповий. Підвиди на сьогодні невідомі.

Площа займаного ареалу становить понад 17 млн квадратних кілометрів. Загальна чисельність популяції перевищує 50 тисяч особин.

Поведінка

Південноамериканська гарпія селиться в кронах високих дерев та уникає відкритої місцевості. Живуть пернаті осіло, утворюючи сімейні пари. Вони добувають їжу та розмножуються в межах своїх домашніх ділянок, площа яких сягає 30 квадратних кілометрів.

Птахи дуже територіальні, тому люто захищають свої мисливські угіддя від будь-якого вторгнення конкурентів. Про свою присутність вони періодично заявляють неголосними меланхолійними криками, які звучать як багаторазове «уахахааау».

У них добре розвинений зір і слух. Свою жертву хижаки можуть виявити на значній відстані.

гарпия фото

Південноамериканські гарпії здатні виконувати просто неймовірні акробатичні трюки, подорожуючи в гущі тропічної рослинності. Іноді вони нападають на потенційну жертву зльоту, але частіше за все просто сидять на своєму посту спостереження та пильно вивчають навколишнє оточення.

У польоті птах може розвивати швидкість до 70-80 км/год і нести в пазурах здобич вагою до 7 кг.

Його поява завжди викликає панічний жах серед лісових мешканців, тому хижак розсудливо намагається зайвий раз не нагадувати про свою присутність. У нього немає природних ворогів. Небезпеку для молоді представляють тільки їх дорослі одноплемінники. З цієї причини батьки дуже пильно охороняють своє потомство.

Потривожена гарпія широко розкриває очі та стовбурчить чубчик на голові, видаючи загрозливі шиплячі звуки.

Харчування

Раціон складається виключно з їжі тваринного походження. Південноамериканські гарпії полюють переважно на трипалих лінивців (Bradypodidas), павукоподібних мавп (Atelidae) і рудих ревунів (Alouatta seniculus). Їх жертвами попутно стають птиці, найчастіше папуги. Зрідка пернаті хижаки харчуються ящірками та дрібними гризунами.

картинка с южноамериканской гарпией

Здобич вони зазвичай виглядають, сидячи на своєму посту спостереження. Помітивши її, гарпії стрімко підлітають до неї, спритно маневруючи між гілок. Вони завжди хапають жертву сильними лапами, встромивши в її тіло гострі кігті.

Часто птахи виїдають тільки нутрощі, добираючись потужним дзьобом до черевної порожнини. Якщо мисливський трофей виявився занадто великим, вони ховають його поблизу гнізда і харчуються ним протягом декількох днів.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 4-5 років. Сезон розмноження починається в червні й триває до листопада. Птахи утворюють моногамні сім'ї, які зберігаються аж до загибелі одного з подружжя.

фото Harpia harpyja

Відразу після створення подружньої пари птиці приступають до пошуку місця для майбутнього гнізда. Вони його споруджують на товстих гілках високого дерева, розташованих на висоті 30-50 м. З гілок і прутиків подружжя удвох будують велику платформу. Зсередини вони викладають її м'яким листям, шерстю та мохом.

Спочатку розмір гнізда не перевищує 55 см у висоту та 1 м в діаметрі. Під час кожної чергової кладки воно оновлюється та розширюється, поступово збільшуючись майже у 2 рази.

Південноамериканська гарпія виводить потомство один раз на два роки. Самка відкладає два яйця. У них біла або жовтувато-біла матова шкаралупа з великою кількістю дрібних темних цяток. Насиджує кладку самка одна. Їжу їй приносить самець.

Інкубація триває близько 56 днів. На світ з'являється дуже ненажерливий нащадок. Після його появи самка перестає насиджувати кладку, тому друге пташеня не вилуплюється.

Harpia harpyja фото

Обоє батьків вирушають добувати первістку прожиток. Малюк, що залишився на гордій самоті, поводиться дуже тихо, але бурхливо реагує на всіх, в кому бачить смачний і поживний корм. Коли пташеня сильно зголодніє, воно починає видавати несамовиті крики та бити крилами, привертаючи увагу батьків.

Схопивши їжу, він топче її ногами, навчаючись таким чином вбивати живу дичину.

Пташенята залишаються в гнізді мінімум 140-150 діб, а потім перебираються на сусідні гілки. З цього моменту вони починають вчитися літати та опановувати таємниці мисливського мистецтва.

Підлітки залишаються під батьківською опікою ще близько півроку, а потім переходять до самостійного існування. До настання статевої зрілості вони ведуть поодинокий спосіб життя.

Південноамериканські гарпії розмножуються один раз на 2-3 роки.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 88-110 см. Самці важать 4-4,8 кг, а самки 6-9 кг. Розмах крил 183-240 см. Самки приблизно на третину більші за самців.

Голова покрита сіруватими пір'ям і розташована на короткій шиї. На голові знаходиться чубчик з сірих невеликих пір'їнок з темнуватими смужками. Він піднімається в стані стресу.

Міцний сірий дзьоб з гострими краями загнутий донизу. Райдужна оболонка очей світло-коричнева.

гарпия южноамериканская фото

Верхня частина тіла і крила забарвлені в чорний колір. Нижня частина світло-сіра. На гомілках оперення біле з чорнуватими смугами.

Ноги та лапи жовті, кігті чорні. Довжина середнього пальця близько 8 см, він закінчується кігтем у 4 см. Задній палець досягає в довжину 4 см. Він озброєний довгим кігтем до 12 см. Таке розташування пальців і кігтів робить хватку дуже сильною та надійною.

Крила порівняно короткі, але дуже широкі. Їх форма дозволяє літати в кронах дерев. Хвіст складається з довгого сірого пір'я з горизонтальними чорними смугами.

Тривалість життя південноамериканської гарпії в природних умовах близько 30 років.