Змії

Імператорський удав

04.02.2019

Імператорський (лат. Boa constrictor imperator) належить до родини Удавові (Boidae). Ця неотруйна змія є підвидом удава справжнього. Вона має яскраве забарвлення і поступливий врівноважений характер. У неволі вона не приносить особливого клопоту навіть початківцям, які вирішили завести екзотичну рептилію.

Императорский удав фото

Плазун має від природи добре здоров'я, рідко хворіє й легко пристосовується до змін навколишнього середовища. Він невибагливий у виборі корму і може довго обходитися без їжі. При правильному поводженні тварина стає ручною, прив'язується до господаря та інших домочадців. Однак утримувати його в будинку, де є маленькі діти, не рекомендується.

У великих особин у самий невідповідний момент можуть прокинутися мисливські інстинкти, тому вони не зможуть протистояти поклику природи й здатні продемонструвати свою агресивність. Кусаються вони, як правило, тільки у виняткових випадках і в цілях самозахисту.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться у Центральній Америці та північних областях Південної Америки. Він простягається від півдня Мексики через Гондурас, Коста-Ріку та Панаму до Венесуели й Колумбії.

Удав императорский фото

Імператорський удав зустрічається також на розташованих близько до берегової лінії островах. На високогір'ях він селиться на висотах до 900 м над рівнем моря.

Рептилія населяє різні біотопи. Вона спостерігається як в пустельних районах, так і у вологих тропічних лісах. Найчастіше її можна побачити біля річок, озер і боліт. Перевага віддається стоячим водам.

Поведінка

Імператорські удави проявляють активність у нічний час. Вдень вони відпочивають в укриттях, сховавшись під камінням, корінням або в дуплах дерев. Як притулки нерідко використовуються ущелини скель і невеликі печери.

По гілках вони повзають в молодості, а потім переходять до наземного способу життя. Як і всі змії, представники даного виду щорічно линяють. Линька триває від 6 до 8 тижнів. У цей період плазун не покидає свого притулку й обходиться без їжі.

У місцевостях з холодними сезонами він впадає у зимову сплячку. У тропічних і субтропічних регіонах змія активна круглий рік.

Харчування

Раціон складається з птахів, ссавців, амфібій і рептилій. Імператорський удав може полювати як на поверхні землі, так і у водному середовищі, де його жертвами стають різні види риб.

Фото удава императорского

У повсякденному меню переважають дрібні гризуни. Свою жертву удав душить, стискаючись кільцями навколо її тіла. Залежно від розмірів тварини смерть настає від задухи й різкого підвищення кров'яного тиску часом уже через кілька секунд.

Мисливський трофей змія проковтує з голови. Якщо він занадто великий, то вона здатна витягати нижню щелепу вперед, щоб полегшити проковтування, а потім затягувати її назад.

Вона перетравлює їжу у своєму укритті протягом декількох днів або навіть тижнів. Вилазка на полювання відбувається тільки після появи відчуття голоду.

Розмноження

Імператорський удав відноситься до числа живородних змій. Шлюбний період у тропіках і субтропіках не прив'язаний до конкретного сезону, тому рептилії спаровуються цілий рік.

Залежно від температури навколишнього середовища вагітність триває від 150 до 210 днів. Самка зазвичай приносить від 20 до 30 дитинчат. Довжина їх тіла становить 40-60 см, а вага 70-80 г. Перша линька відбувається у двотижневому віці.

На відміну від дорослих особин юні удави вміють добре лазити по гілках і проводять багато часу у кронах дерев. Спочатку вони харчуються комахами, а потім переходять на більш велику живність.

Малюки мають гарний апетит і при сприятливих умовах протягом 2-3 років виростають у дикій природі до триметрової довжини й стають статевозрілими. У домашніх умовах такі гіганти спостерігаються нечасто.

Утримання імператорського удава у неволі

Для однієї двометрової рептилії необхідно мати просторий плоский тераріум з мінімальним об’ємом 250х100х200 см. Для великих екземплярів потрібна більша житлоплоща.

Як субстрат на дно тераріуму кладуть тирсу м'яких фруктових порід або кокосові волокна. При їх відсутності використовується звичайний папір. Не можна використовувати стружку з твердої деревини. При попаданні всередину організму вона викликає захворювання шлунково-кишкового тракту.

У тераріумі встановлюють басейн для купання та обладнають вологий і покритий мохом куточок. Вони необхідні для нормального проходження линьки.

Вологість підтримують на рівні 60-70% вдень і близько 80% вночі. Для її підтримки застосовують автоматичні зволожувачі або обприскувачі. В крайньому разі, можна взяти звичайну миску, наповнити її водою і поставити поблизу обігрівача.

Оптимальна денна температура 25°-28°С, на ніч її знижують до 23°-24°С. У тераріумі має бути обладнане місце для прийняття теплових ванн, яке прогрівається до 28°-31°С.

Фото императорского удава

Для освітлення достатньо сонячного світла. У темних приміщеннях включають додатково лампи денного світла слабкої потужності.

Домашнього улюбленця годують мишами, щурами, хом'яками та курчатами. Великим особинам згодовують морських свинок і кроликів. Заморожене м'ясо перед годівлею потрібно розморожувати.

Молодим тваринам корм видають раз у 5-7 днів, а однорічним і старшим один раз на два тижні. Періодичність годування залежить від розмірів, активності та самопочуття рептилії.

Опис

Середня довжина тіла 130-200 см. Вага 30-35 кг. У природних умовах часто зустрічаються більші екземпляри. Забарвлення може варіюватися в залежності від місця проживання.

Фото Boa constrictor imperator

Переважають світло-коричневі морфи з коричневими або темно-коричневими ромбоподібними плямами на верхній частині тулуба. Північні популяції мають темніше, іноді майже чорне забарвлення. Зрідка трапляються кремові або майже білі тварини.

Голова візуально явно відокремлена від шиї. Вона порівняно невелика і має грушоподібну форму.

Виражений статевий диморфізм відсутній. Самки лише трохи масивніші за самців. У особин чоловічої статі помітні рудименти задніх кінцівок, що знаходяться по сторонах анального отвору. У самок їх майже не видно.

Тривалість життя імператорського удава близько 20 років.