Котові

Пума, або кугуар

07.04.2014

Пума, або кугуар (лат. Puma concolor) належить до родини Котові (Felidae). Цей великий хижий ссавець входить в п'ятірку найбільших її представників разом з тиграми (Panthera tigris), левами (Panthera leo), ягуарами (Panthera onca) і леопардами (Panthera pardus).

Назва тварини походить з мови південноамериканських індіанців кечуа.

Пума фото

Слово puma перекладається на українську мову як «величний» або «могутній». Кугуаром хижака назвали племена індіанців тупі, що населяли східне узбережжя Бразилії до прибуття європейців.

Пума має неймовірну спритність і стрибучість. Вона без особливих зусиль застрибує на гілки дерев, розташовані на висоті 5 м над землею, а в довжину стрибає до 10 м.

Вид вперше описав у 1771 році шведський зоолог Карл Лінней.

Пуми та люди

У культурі та міфології корінних народів Америки пума займає особливе місце. Їй приписують такі людські якості як сміливість, самовідданість, відданість, винахідливість і цілеспрямованість. Багато індіанських племен ірокезів вважали її своєю прародителькою.

Віракоча, бог неба і грому інків, асоціювався з кугуаром. Куско, столиця імперії інків, була спроектована у формі цієї тварини. У Південній Америці з I по VIII століття на узбережжі Перу існувала культура моче, в якій був культ пуми. Вона часто зображувалася на кераміці того часу.

В Арізоні для апачів і валапаїв крик пуми був передвісником смерті. Алгонкіни й оджибве вважають, що вона раніше була дуже злою та жила в підземному світі. У черокі вона була священною твариною, якій слід було надавати різноманітні почесті.

Про її популярність свідчить і той факт, що серед американців для її найменування в англійській мові використовуються понад 50 назв. В цьому відношенні з нею може конкурувати тільки верблюд в країнах Близького Сходу.

фото пумы

Пума зазвичай уникає нападів на людей і худобу. Протягом ста років з 1890 по 1991 рік в Північній Америці було офіційно задокументовано лише 53 випадки, з яких тільки 10 привели до смерті потерпілих.

Кугуар здатний напасти на людину в стані сильного голоду або при відсутності шляхів до відступу. Як правило, гучні загрозливі крики та розмахування палицями змушують його до втечі. Його атаку в більшості випадків провокує тільки панічна втеча людини.

Він може нападати на маленьких дітей, але по можливості уникає контактів з дорослими людьми. Щоб його відлякати, часто буває досить просто підняти руки високо вгору або почати кидати в нього каміння.

фото кугуара

Легенди про особливу кровожерливість пуми були створені білими переселенцями, які бачили в ній небезпеку для своєї худоби. Вона дійсно нападає на овець, кіз, телят і домашню птицю.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться на американському континенті. У Північній Америці кугуар поширений переважно на заході США та північному заході Канади. Раніше він населяв Великі рівнини та ліси на атлантичному узбережжі, але був майже повністю винищений в другій половині XIX століття.

На сьогодні відомо 35 підвидів. Більшість з них живуть в Центральній і Південній Америці. Номінативний підвид поширений в Гайані.

Пума населяє різні біотопи. На півночі ареалу вона найчастіше зустрічається в горах на висотах до 4000 м над рівнем моря, тому називається гірським левом. Вона селиться в хвойних лісах і степах з кам'янистим ландшафтом.

пума животное

Центральноамериканські та південноамериканські підвиди поступаються розмірами своїм північним побратимам. На півдні ареалу вони населяють тропічні та субтропічні ліси. Їх приваблюють місцевості з густою рослинністю, печерами та скельними розломами, де можна знайти надійний притулок.

Південна межа ареалу доходить до півдня Аргентини та Чилі, а північна – до Аляски.

Поведінка

Пуми ведуть поодинокий спосіб життя. У кожної дорослої особини є домашня ділянка площею від 13 до 140 квадратних кілометрів в залежності від доступності кормової бази. Мисливські угіддя самок частково перетинаються з володіннями самця.

Зайняту територію тварини мітять сечею та фекаліями, а на стовбурах дерев залишають характерні подряпини.

Активність спостерігається головним чином вночі. Вдень кугуари відпочивають у своїх укриттях.

У багатьох регіонах влітку вони піднімаються в гори, а взимку в пошуках їжі спускаються в долини. Сезонні міграції можуть становити значні відстані. За добу звір здатний пройти декілька десятків кілометрів.

кугуар

Кугуари під час полювання покладаються головним чином на зір, нюх і слух. За різних обставин вони використовують низьке шипіння, гарчання, муркотіння, виття та крик. Молоді тварини кличуть свою матір звуками, що віддалено нагадують свист або щебетання.

На коротких дистанціях пума розвиває швидкість до 55-72 км/год.

Незважаючи на свої прекрасні спринтерські якості, вона не любить бігати та ніколи не переслідує жертву, що від неї відірвалася.

Головними природними ворогами є вовки (Canis lupus) і ведмеді (Ursidae).

Харчування

Раціон складається з їжі тваринного походження. У Північній Америці великі підвиди полюють на американських лосів (Alces americanus) і карибу (Rangifer tarandus). На решті частині ареалу жертвами пум стає більш дрібна живність: бобри (Castoridae), єноти (Procyon), скунси (Mephitidae), білки (Sciuridae), опосуми (Didelphis), щури (Rattus) і миші (Mus).

На свійську худобу та птицю хижаки нападають тільки під час нестачі харчів або хвороби.

кугуар фото

Кугуари вміють полювати на дикобразів (Hystricidae). До них вони повільно й безшумно підкрадаються на м'яких лапах, а потім в блискавичному кидку ламають їм шиї та розгризають сонні артерії. Так їм вдається уникнути поранень від гострих голок дикобразів. Схожим чином вони вбивають і копитних ссавців.

Велику здобич звір з'їдає протягом декількох днів. Нез'їдену тушу він ховає в затишному місці, відтягуючи її на відстань до 300 м і прикриваючи гілками.

Крім ссавців він полює на птицю, а в деяких регіонах демонструє навички ловлі риби.

Добова норма споживання становить 2000-2500 г м'яса. Одного оленя пумі вистачає на 10-14 діб.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 2-3 років. У північних широтах шлюбний період починається ранньою весною та триває до літа. На півдні ареалу пуми розмножуються цілий рік без прив'язки до конкретного сезону.

Вони приступають до розмноження лише тоді, коли вдасться заволодіти власною домашньою ділянкою. Після початку тічки самка видає протяжні крики та треться об прилеглі предмети. Самець відповідає їй таким самим криком, а при зустрічі посилено обнюхує її геніталії.

 пума детёныш

Спарювання тривають менше однієї хвилини та повторюються до 9 разів протягом години. Партнери проводять від 1 до 6 днів разом, а потім розлучаються. Самці у вихованні свого потомства участі не приймають. Імовірність зачаття в період тічки становить близько 67%.

Якщо самку виявляють кілька самців, то між ними відбуваються запеклі бійки. Право на продовження роду дістається переможцю.

Еструс у самок триває близько дев'яти днів. Репродуктивні функції у них зберігаються до 12 років, а у самців до 20 років.

Вагітність триває від 82 до 96 днів. Весь цей період самка посилено харчується. Незадовго перед пологами вона споруджує лігво в важкодоступному місці. Зазвичай воно розміщується в печері на крутій скелі або посеред густих чагарників.

Puma concolor фото

Самка народжує від 1 до 6, найчастіше 3-4 дитинчати. Вони з'являються на світ сліпими та безпорадними. Їх довжина досягає 30 см, а вага 230-450 г. Новонароджені покриті м'якою плямистою шерстю. Однотипний дорослий окрас з'являється в піврічному віці.

Очі у них розплющуються на десятий день. Потім у них розкриваються вушні раковини та прорізуються перші зуби.

З цього моменту вони починають гратися. Молочне годування триває близько 40 днів. Тверду їжу вони вперше пробують у 6 тижнів від народження, коли мати починає їм приносити свіже м'ясо. На третьому місяці підлітки вже виходять на полювання разом з матір'ю, поступово навчаючись мисливського ремесла.

Приблизно на 20-му місяці вони переходять до самостійного існування. Самці йдуть від матері на відстань від 23 до 275 км, а самки віддаляються на 9-140 км.

Опис

Довжина тіла самців становить 105-195 см, а самок 95-151 см. Зріст в загривку складає 60-70 см. Довжина хвоста 60-97 см. Самці важать від 53 до 105 кг, а самки 34-48 кг. Офіційно зареєстрована рекордна вага самця склала 125 кг.

Puma concolor

Коротке хутро дуже густе. Його фонове забарвлення варіюється від сріблястого до сірого, світло-коричневого, охристого або червоно-коричневого кольору. Підвиди, що мешкають в лісах мають коричневий окрас. Черевна сторона світліша за спину.

Кінчик морди чорний, інша частина являє собою чергування темних і світлих смуг. Навколо очей і носа помітні білі смуги.

Голова порівняно невелика і розташована на потужній мускулистій шиї. Вуха мають округлу форму й темні по краях. Райдужна оболонка очей яскраво-жовта.

Чутливі вібриси використовуються для орієнтації в просторі. Довгий хвіст служить балансиром під час стрибків і для збереження рівноваги.

Задні кінцівки добре розвинені й довші за передні. На передніх лапах по 5 пальців, а на задніх по 4. Всі пальці озброєні гострими кігтями, які втягуються в м'які подушечки.

Тривалість життя пуми в дикій природі не перевищує 12 років. У неволі за умови дбайливого догляду вона доживає до 20-25 років.