Ведмеді

Ведмідь бурий кадьяцький

17.10.2019

Ведмідь бурий Кадьяцький (лат. Ursus arctos middendorffi) є одним з найбільших наземних хижаків. Він важить понад півтонни, а вага окремих особин доходить до 700 кг. Своїми розмірами цей ссавець поступається тільки білому ведмедю (Ursus maritimus).  В положенні на задніх лапах його зріст становить до 3 м.

Медведь кадьяк фото

Незважаючи на свої солідні фізичні дані, його не можна назвати відважним сміливцем. Нерідко навіть невеликий хрест зламаних гілок викликає у нього напад паніки, що переходить в гарячкову втечу.

Така обережність з'явилася після знайомства з російськими мисливцями, які почали масове винищення ведмедів наприкінці XVIII століття. Тоді їх шкури цінувалися приблизно у 2 рази дешевше шкур канадської видри (Lontra canadensis). Через століття кадьяцьких ведмедів стали відстрілювати вже власники консервних заводів як конкурентів з видобутку лосося. Заходи щодо їх охорони почали робитися лише у 20-і роки ХХ століття.

Цей підвид бурого ведмедя вперше описав у 1896 році американський зоолог Клінтон Харт Меррі. Він названий на честь Олександра Міддендорфа (1815-1894), академіка Петербурзької академії наук і основоположника геокріології, науки про мерзлі ґрунти.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться на Кадьяцькогму архіпелазі, розташованому біля берегів Північної Америки вздовж західного узбережжя Аляски. Представники цього виду живуть на островах Кадьяк, Афогнак, Малиновий (Raspberry island), Уганік, Сіткалідак і Шуяк.

Вони населяють переважно рівнини й горбисті прибережні території, що знаходяться в зоні субполярного океанічного клімату.

Загальна чисельність популяції оцінюється в межах 3000-3500 дорослих особин. В останнє десятиліття намітилася тенденція до її повільного зниження. Щільність популяції становить 250-270 тварин на 1000 квадратних кілометрів.

фото медведя кадьяка

Поведінка

Ведмідь бурий кадьяцький на відміну від більшості представників родини Ведмежих (Ursidae) більш схильний до спільної годівлі порівняно великими групами. Це сприяє встановленню складних соціальних відносин. Нерідко на території близько 3 кв. км одночасно харчуються до 60 тварин.

Відносно миролюбний характер сформувався через потребу максимізувати споживання їжі, мінімізувавши прояв агресії стосовно одноплемінників. Уникнути бійок допомагають розвинені комунікативні здібності й соціальна структура.

Свої емоції звірі висловлюють у вигляді звукових сигналів, поз тіла і міміки.

Спільна годівля відбувається найчастіше на річках при ловах лосося, що йде на нерест, біля викинутих на берег туш китів, на сміттєвих звалищах і ягідниках. В інший час тварини ведуть поодинокий спосіб життя.

Медведь кадьяк 1200 кг

Зазвичай кадьяцькі ведмеді намагаються уникнути будь-яких контактів з людьми. З 1921 року зафіксовано лише три випадки нападу клишоногих на людину, що закінчились смертельним результатом.

Тварини добре плавають і при потребі можуть перепливати з одного острова на інший. Вони здатні проявляти активність у будь-який час доби. Пізньої осені вони впадають в сплячку до початку весни.

Харчування

Ведмідь кадьяцький є всеїдним ссавцем. У його раціон входять коріння, ягоди, фрукти й трави. З великим задоволенням він поїдає будь-які види м'яса і стерво. Найчастіше полює на дрібних гризунів.

Навесні, коли на Алясці величезними зграями лососі пливуть до своїх нерестовищ, клишоногі збираються у річкових перекатів і ловлять у повітрі рибу, що вистрибує з води. В першу чергу вони виїдають плавники та шкіру, де знаходиться найбільша кількість риб'ячого жиру.

На більшій частині Кадьяцького архіпелагу нерестяться 5 видів тихоокеанських лососів. Нерест відбувається в місцевих річках і струмках з травня по серпень.

Медведь кадьяк рост

Наприкінці літа в повсякденному меню часто переважають ягоди, а також скупчення водоростей, які утворюються під впливом вітру на поверхні моря та бувають викинутими на берег. Деякі ведмеді зрідка полюють на козлів і оленів. Практично всі вони люблять ритися на смітниках у пошуках харчових відходів.

Розмноження

Самки стають статевозрілими в трирічному віці, а самці на рік пізніше. Шлюбний період проходить влітку з червня по липень. Після спарювання партнери розстаються.

Вагітність триває 7-8 місяців. Самка приносить під час зимової сплячки від одного до чотирьох дитинчат.

У момент народження ведмежата важать близько 500 г. Вони народжуються сліпими й безпорадними. Відразу після своєї появи на світ малюки щільно притискаються до материнських грудей, а мати їх інстинктивно підтримує уві сні лапою.

Ursus arctos middendorffi

Очі у ведмежат розплющуються приблизно на 30-й день. На шостому тижні вони в перший раз виходять з барлогу і під пильним наглядом матері вивчають найближчі околиці. У віці 3-4 місяців ведмежата вперше пробують тверду їжу.

Молочне годування триває близько 18 місяців. Після його закінчення вони зазвичай залишаються з матір'ю ще до півтора року.

Опис

Довжина тіла досягає 280 см, а висота в холці до 150 см. Середня вага самців становить 390 кг, а самок 210 кг. Офіційно зареєстрований рекордсмен відгодувався до 780 кг.

Статура мускулиста, міцна, з довгими сильними кінцівками й масивною головою. Густа шерсть забарвлена ​​в рудий або коричневий колір. Зрідка зустрічаються особини з майже чорним забарвленням.

Широкі лапи озброєні гострими потужними кігтями. Підошви задніх лап захищені товстим шаром шкіри, що захищає від вологи та холоду. Хвіст дуже короткий.

Ведмідь бурий кадьяцький живе близько 30 років.