Котові

Пардус африканський

16.11.2013

Пардус африканський, або пантера плямиста африканська (лат. Panthera pardus pardus) є найпоширенішим і найчисленнішим підвидом пантер. Він входить в так звану «Велику п'ятірку» ссавців Африки, які вважаються найнебезпечнішими та найпрестижнішими для мисливців.

Крім нього до неї зараховуються чорні носороги (Diceros bicornis), саванні слони (Loxodonta africana), леви (Panthera leo) і кафрські буйволи (Syncerus caffer).

африканский леопард фото

Африканський пардус належить до числа небагатьох хижаків, які не бояться нападати навіть на озброєну людину та пристосувалися жити поблизу великих міст. У той самий час він легко приручається, а його скелети зустрічаються майже на всіх стоянках первісних людей.

Давньогрецький поет Гомер у своїй епічній поемі «Іліада» описує використання цієї тварини для полювання на різноманітну дичину. З 186 по 523 рік леопардів масово завозили з Африки до Риму для участі в гладіаторських боях з дикими тваринами, які називались венаціо (Venatio). На Близькому Сході спритні хижаки протягом багатьох століть використовувалися як охоронці впливових вельмож.

Наприкінці XIX століття вироби з їхніх шкур стали дуже популярними в Європі та США. У підсумку через масовий відстріл на території Північної Африки майже всі плямисті пантери незабаром були знищені.

Вид вперше описав у 1758 році як Felis pardus шведський зоолог Карл Лінней.

Розповсюдження

Ареал проживання охоплює майже весь африканський континент на південь від пустелі Сахара. Північноафриканська популяція збереглася тільки в Атлаських горах в Марокко. Там пардуси зрідка ще зустрічаються на висотах від 300 до 2500 м над рівнем моря.

На решті частині ареалу вони вважають за краще селитися на рівнинах і низинах, де річна норма опадів перевищує 50 мм. Уздовж річищ річок хижаки можуть проникати також в більш посушливі місцевості.

Африканські плямисті пантери нерівномірно розподілені на території свого первісного ареалу. В останні десятиліття вони стали великою рідкістю в Західній Африці.

Досить численні популяції збереглися в Кенії, Танзанії, Судані, Конго та в західній частині пустелі Калахарі в Намібії й околицях дельти річки Окаванго в Ботсвані.

Поведінка

Африканський пардус веде поодинокий спосіб життя. Активність виявляється переважно в сутінках і вночі, а в похмуру погоду й у світлий час доби. У близьких до людей районах хижаки зазвичай утримуються від денного полювання значно частіше, ніж у важкодоступних місцях.

фото африканского леопарда

У кожної дорослої особини є власна домашня ділянка площею від 13 до 35 квадратних кілометрів в залежності від наявності кормових ресурсів. Межі своїх володінь тварини мітять сечею, фекаліями, виділеннями анальних залоз і мітками кігтів на стовбурах дерев.

Між собою вони спілкуються за допомогою звуків, що нагадують бурчання, гарчання та муркотіння. Задоволені звірі мурчать, а роздратовані плюються. Плямисті африканські пантери також видають хрипкий кашель, щоб проінформувати про свою присутність одноплемінників.

Вони порівняно легко адаптуються до самих різних ландшафтів. Головним критерієм для вибору мисливських угідь є наявність високого спостережного пункту в вигляді дерева або скелі, зручних для вистежування жертви.

Самці практично ніколи не заходять на землі інших самців, зате самки люблять займатися браконьєрством на угіддях своїх сусідок. За добу хижаки здатні проходити відстані до 14 км.

Найбільш комфортно африканські пардуси почуваються на нижніх ярусах лісу. Вони вміють спускатися на землю по стовбурах дерев головою вниз і дуже добре плавають.

Під час полювання хижаки пересуваються повільною ходою, періодично присідаючи та пильно спостерігаючи за обраною жертвою. На коротких дистанціях вони прискорюються до 60 км/год, здійснюють стрибки довжиною понад 6 м і до 3 м у висоту.

Среда обитания леопарда

Головними природними ворогами вважаються леви, плямисті гієни (Crocuta crocuta) і гієнові собаки (Lycaon pictus). Їх жертвами зазвичай стають дитинчата леопардів, хоча вони здатні вбити й дорослих тварин.

Харчування

Майже весь день африканські пардуси відпочивають, лежачи на скелі або на товстій гілці, оглядаючи околиці. На годівлю вони виходять лише з наближенням сутінків.

Жертву хижаки підстерігають, сховавшись в густій ​​траві або сидячи в засідці на дереві. Вони нерідко вистежують свою здобич на стежці до водопою.

Коли відстань до неї стає рівною 2-3 стрибкам або 4-10 м, пардус наздоганяє її та притискає до землі передніми лапами. Дрібним тваринкам він миттєво перегризає шию, а велику здобич душить, стиснувши щелепами горло й ламаючи шийні хребці.

чем питаются леопарды

У його раціон входять дрібні гризуни, різні копитні та мавпи. Не гребує він жабами, ящірками, рибою та навіть мертвечиною.

Ласувати здобиччю африканські плямисті пантери полюбляють на дереві. Будучи від природи дуже сильними, вони без особливих зусиль затягують на верхівки дерев туші, які за вагою рівні їх власним.

Якщо туша виявиться занадто великою й непідйомною, то щасливий мисливець повертається до неї кілька днів поспіль, поки не з'їсть дочиста. Її він прикриває гілками, травою та землею. На жаль, її часто крадуть гієни та гієнові собаки.

Знаходити здобич в непроглядній нічній темряві хижакові допомагають добре розвинений зір, слух і нюх. Його надзвичайна сила і спритність дозволяє йому впоратися зі здобиччю, вага якої у 10 разів перевищує його власну.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці від 24 до 30 місяців. Самці стають статевозрілими пізніше за самок. Розмножуються африканські пардуси цілий рік. Вони ведуть безладне статеве життя. І самці, і самки мають по кілька партнерів.

Естральний цикл триває 46 днів, а тічка 7 днів. Як правило, самки народжують кожні 15-24 місяців. Пік народжуваності припадає на сезон дощів.

Самці приходять на територію готової до розмноження самки, відчувши специфічний запах виділеної нею сечі. Між ними спалахують запеклі бійки. Переможець залишається з самкою 8-9 днів, а потім розлучається з нею та повертається до себе додому.

Ініціатором спарювання завжди є самка. Вона ходить вперед і назад перед самцем, торкаючись його мордою та поплескуючи хвостом. Потім самець сідає на самку ззаду, часто кусаючи її за потилицю. Злягання триває в середньому близько трьох секунд багато разів з інтервалами близько 6 хвилин. Одна пара може спаровуватися до 100 разів на добу протягом декількох днів. Весь цей час вони годуються разом.

Вагітність триває 90-105 днів. Ближче до пологів самка підшукує затишний притулок. Найчастіше ним стає невеликий грот, густі зарості або дупло в старому дереві. На світ з'являється 2-3, іноді навіть шестеро сліпих кошенят вагою близько 500 г.

леопард - интересные факты

Перші дні мати залишається разом з малюками, постійно зігріваючи їх теплом свого тіла. У віці 10 днів від народження кошенята прозрівають. Матуся годує їх молоком до 3 місяців, постійно вилизує та всіляко охороняє від будь-яких зазіхань інших хижаків. Йдучи на полювання, вона може залишати їх одних на 30-36 годин.

На другому місяці життя дитинчата починають потроху їсти принесене матір'ю м'ясо, а з третього місяця спостерігають за її полюванням, перебуваючи на відстані 200-300 м позаду неї.

На четвертому місяці молочне годування припиняється. Юні пардуси тепер полюють разом з матір'ю. У цьому віці вони без побоювання розгулюють по материнській ділянці та самі ловлять дрібних гризунів.

Самці залишають матір у віці 13 місяців, а самки залишаються з матір'ю до півторарічного віку. Деякі особини не розлучаються з нею ще півроку. Молоді плямисті пантери часто тримаються невеликими зграями та полюють спільно.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин складає в середньому 190 см. Висота в загривку досягає 70 см, а довжина хвоста 90-110 см. Самці важать 70-90 кг, а самки 28-60 кг. Самки приблизно на 40% дрібніші за самців.

Panthera pardus pardus

Густе хутро забарвлене в жовтувато-сірий, червоний або іржаво-коричневий колір, з чорними плямами у формі розеток. Черево світле. Забарвлення може сильно змінюватися в залежності від навколишнього середовища проживання.

Голова кругла, масивна, з короткою мордою. На задній поверхні закруглених вух знаходиться велика біла пляма з чорною смужкою.

Дуже довгі вібриси допомагають орієнтуватися в просторі. Сильні м'язисті задні лапи дозволяють здійснювати великі стрибки. Довгий хвіст забезпечує рівновагу під час пересування по деревах.

Тривалість життя африканських пардусів в дикій природі близько 20 років.