Непарнокопитні

Чорний носоріг

20.11.2013

Чорний носоріг (лат. Diceros bicornis) – великий непарнокопитний ссавець з родини Носорогових (Rhinocerotidae). Його предки з'явилися на території Африки приблизно 17 млн ​​років тому.

Всупереч поширеному міфу ці гіганти зовсім некровожерливі та неагресивні, а скоріше дуже боягузливі істоти.

Черный носорог фото

Через слабкий зір вони здебільшого покладаються на свій слух і при найменшому підозрілому звуці намагаються сховатися в безпечному місці.

Дуже часто у них в силу незрозумілих причин трапляються слухові галюцинації, і тоді вони кидаються в атаку і дійсно можуть нанести своїм величезним рогом смертельні каліцтва.

Носороги й люди

Раніше великі стада чорних носорогів були майже повністю знищені заради використання їхніх рогів в східній медицині як сильного збуджувального засобу. На Сході також дуже високо цінуються різні вироби з них.

Наприклад, в Ємені соціальний статус серед багатьох племен визначається наявністю кинджала, зробленого з рогу носорога. У наших реаліях це схоже на наявність диплома про вищу освіту, тому місцеві амбітні жителі не шкодують коштів, щоб придбати такий необхідний в суспільному житті предмет.

Тварину названо чорним носорогом через непорозуміння, як і його більшого побратима білого носорога.

У обох видів шкіра ніколи не буває білою або чорною, а швидше сірою різноманітних відтінків. Білого носорога голландські переселенці на початку XIX століття назвали wijd, що означає «широкий».

Мордочка черного носорога

Британські вчені, які не знали мови африкаанс, вирішили, що wijd рівнозначно англійської white –«білий». Так спочатку в кабінетній тиші з'явився на світ білий носоріг, а наприкінці XIX століття невідомий яйцеголовий мислитель ощасливив зоологію також появою чорного носорога, щоб відрізнити його від більшого білого. Ця нісенітниця згодом увійшла в науковий обіг майже на всіх сучасних мовах.

Розповсюдження

Спочатку ареал проживання знаходився в Африці на південь від Сахари. Винятком є ​​тропічні ліси в басейні річки Конго. Зараз ізольовані популяції збереглися тільки в національних парках і заповідниках Кенії, Анголи, Мозамбіку, Намібії, ЦАР, Танзанії та Зімбабве.

черный носорог сколько осталось 2019

Чорні носороги були інтродуковані в Ботсвану, Замбію та Малаві. Вони вимерли на території Чаду, Камеруну, Руанди та ймовірно Ефіопії.

Природним місцем існування цих тварин є буш – заросле колючими чагарниками прикордоння вологих тропічних лісів і трав'янистих саван.

Відомо 6 підвидів. Номінативний підвид був поширений в Намібії, зараз він вважається вимерлим.

Поведінка

Представники цього виду ведуть поодинокий спосіб життя. У кожної тварини є своя домашня ділянка, що виходить до водопою та зазвичай займає площу від 6 до 40 квадратних кілометрів. Її межі мітяться сечею та купами фекалій.

Навколо одного водопою утворюється своєрідний клан носорогів, члени якого розпізнають один одного за запахом і не виявляють до родичів ніякої агресії.

Клан має «громадські пасовища» площею до 80 кв. км, де вони періодично мирно випасаються. Територію своєї споконвічної домашньої ділянки гіганти посилено мітять своїми випорожненнями та намагаються захищати від будь-яких посягань.

На дуже товстій шкірі у чорного носорога мешкає безліч паразитів, тому для їх знищення йому доводиться регулярно приймати грязьові ванни або просто валятися в пилу. Вона покрита чутливим епідермісом, який приваблює комах. Шар бруду захищає від комарів, а при висиханні розчавлює кліщів.

Боротися з настирливими комахами йому допомагають також буйволової шпаки (Buphagus). Пернаті не тільки ретельно очищають його шкіру від паразитів, а й голосно кричать в разі небезпеки.

черный носорог сообщение

До інших видів тварин і членів інших кланів чорні носороги нерідко виявляють підвищену агресивність і атакують будь-якого, хто переступив межі їх володінь, розвиваючи під час атаки швидкість до 50 км/год.

У носорога поганий зір, тому він нічого не бачать на відстані понад 30 м. Найефективніший спосіб уникнути його атаки – зробити в останній момент різкий стрибок в сторону.

Стривожені або перелякані тварини видають фиркаючі звуки, що повторюються 3-4 рази поспіль. Дитинчата, щоб привернути увагу матері, жалібно скиглять. Самці перед спарюванням посвистують, самки кличуть своїх нащадків звуками, що нагадують протяжне зітхання.

Харчування

У раціон чорних носорогів входять близько 200 різних видів рослин. Перевага надається м'якій рослинній їжі.

Найбільш охоче вони поїдають молочай, алое, гібіскус, каперси та дикі кавуни. Великою повагою користуються також листя, молоді пагони та навіть колючі гілки акації. Вони можуть займати до 30% повсякденного меню.

Зривати листя з гілок кущів ссавцю допомагає чіпкий хоботок на верхній губі, яка легко ламає листя й гілки. Він розмелює їх широкими та плоскими корінними зубами.

Тварина може харчуватися шипами довжиною до 10 см. Вона не пережовує корм. Ферментація з'їденої целюлози відбувається в кишечнику.

Поедание чёрным носорогом тыквы

Протягом доби чорний носоріг з'їдає зеленої маси в обсязі, що становить близько 2% своєї ваги. Товста груба шкіра дозволяє не звертати уваги на колючки в самих густих хащах.

На водопій тварина приходить мінімум один раз на добу. У посуху вона може кілька днів обходитися без води. Більш тривале зневоднення призводить до летального результату.

Якщо джерело води висихає, чорний носоріг намагається його поглибити своїми кінцівками, щоб дістатися до цілющої вологи. Він активний переважно вночі та в сутінках, а вдень спить в тіні або валяється в багнюці.

Розмноження

На початку шлюбного періоду самки виділяють особливий запах, який приваблює самців, що живуть по сусідству. Якщо до самки приходять кілька самців, то між ними обов'язково проходять ритуальні поєдинки.

Перш ніж вступити в битву, суперники грізно фиркають і намагаються налякати опонента. Слабші самці в більшості випадків розсудливо залишають поле бою. Найгрізніший самець залишається на кілька днів разом з самкою, проводячи час у спільному з нею поїданні трави і ніжному похрюкуванні.

носороги африки

Щоб справити приємне та незабутнє враження на свою обраницю, галантний кавалер часто спорожняє вміст шлунково-кишкового тракту й самозабутньо розкидає його в різні боки. Досхочу розважившись, партнери розстаються й продовжують жити на самоті.

Вагітність триває близько 400 днів, після чого на світ з'являється в затишних заростях безрогий малюк вагою до 40 кг.

Він швидко встає на ноги й незабаром починає самостійно ходити. Перші дні він ховається разом зі своєю матусею від чужих очей. В цей час самка дуже дратівлива і кидається в атаку на все, що рухається поруч.

До 2 років малюк харчується материнським молоком. До цього віку він виростає до таких розмірів, що змушений лягати на землю, щоб дотягнутися до бажаних сосків.

З трирічного віку у нього починають рости роги, але він продовжує залишатися з матір'ю до появи у неї наступного дитинчати. Самки стають статевозрілими у 4 роки, а самці у 6-7 років.

Опис

Довжина тіла дорослих особин досягає 3-4 м, а висота в загривку – 140-160 см. Вага коливається від 1400 до 1600 кг. Довжина хвоста становить приблизно 70 см.

Тіло забарвлене в однотонний сірий колір. Товста шкіра покрита шаром ніжного епідермісу.

Масивна голова злегка нахилена до землі. На голові розташовані 2 роги. Великий передній ріг має довжину близько 80 см, а задній – до 40 см. Великі рухливі вуха нагадують згорнуті в трубочку кульки.

Очі маленькі й заховані в складках шкіри з боків голови. На кінчику морди знаходяться широкі ніздрі. При ходьбі тварина ступає на 3 пальці, взутих в копита.

Тривалість життя чорних носорогів в дикій природі 40-50 років.