Гризуни

Капібара мала

01.10.2020

Капібара мала (лат. Hydrochoerus isthmius) – великий гризун з родини Кавієві (Caviidae). Довгий час вона розглядалася як підвид водосвинки (Hydrochoerus hydrochaeris), якій значно поступається своїми розмірами. Тільки у 1990-х роках систематики прийшли до консенсусу, що цей ссавець належить до окремого виду.

Обидві тварини зовні дуже схожі один на одного й ведуть практично однаковий спосіб життя.

Капибара малая фото

Генетично найближче вони до скельних каві моко (Kerodon rupestris), що мешкають на північному сході Бразилії. З морськими свинками (Cavia porcellus) ці травоїдні ссавці перебувають в більш далекій спорідненості.

Перший науковий опис малої капібари зробив американський натураліст Едвард Альфонсо Гольдман у 1912 році. Він описав вид на основі особин, спійманих на сході Панами в провінції Дар’єн біля берегів річок Ріо-Туйра та Марраганті.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться на північному заході Південної Америки. Мала капібара мешкає в східних регіонах Панами, північних провінціях Колумбії та північно-західних Венесуели.

фото капибары малой

Вона зустрічається тільки у вологих місцевостях, розташованих поблизу річок і озер. Найбільше її приваблюють ландшафти з невеликими болотами та заболоченими землями. На високогір'ях тварина спостерігається на висотах приблизно до 500 м над рівнем моря.

Вид монотиповий. Підвиди поки не визначені.

Поведінка

Малі капібари ведуть напівводний спосіб життя. Вони утворюють невеликі сімейні групи, що складаються, як правило, з 4-8 тварин. До них входять кілька самок з дитинчатами та домінантний самець. Деякі самці живуть відлюдниками та намагаються приєднатися до чужої групи тільки під час еструсу самок.

Hydrochoerus isthmius

Активність виявляється переважно вночі. Тільки в Панамі поблизу Панамського каналу гризуни були неодноразово помічені в сутінках і на світанку.

Ці тварини дуже обережні та намагаються не привертати до себе зайвої уваги. Спілкування відбувається за допомогою тихих звуків, що віддалено нагадують рохкання або хрипкий кашель.

При найменшій небезпеці малі капібари стрибають у воду і відпливають на безпечну відстань.

Вони добре плавають і пірнають, можуть під водою затримувати дихання до 4-5 хвилин.

Найбільшу небезпеку для них представляють звичайні каймани (Caiman crocodilus), гостроморді крокодили (Crocodylus acutus) і удави справжні (Boa constrictor). Молодь часто стає жертвами гвіанських гарпій (Morphnus guianensis) і американських чорних грифів (Coragyps atratus).

Харчування

Мала капібара – переконаний вегетаріанець. У дикій природі вона поїдає різні частини рослин з родин Айстрові (Asteraceae), Осокові (Cyperaceae), Глухокропивові (Lamiaceae), Онагрові (Onagraceae), Гречані (Polygonaceae) і Понтедерієві (Pontederiaceae).

фото Hydrochoerus isthmius

Корм тварина шукає переважно на суші. Водну рослинність вона поїдає дуже мало.

Для перетравлення їжі з високим вмістом целюлози у неї сформувався подовжений шлунок і збільшений апендикс.

Щоб компенсувати нестачу вітамінів і мікроелементів, вона періодично поїдає свої власні фекалії.

Розмноження

У Венесуелі малі капібари розмножуються незалежно від пори року. На решті території займаного ареалу шлюбний період зазвичай збігається з сезоном дощів.

Домінантний самець запліднює всіх самок, що знаходяться в стані еструсу. Спарювання відбуваються завжди тільки у водоймі та протягом декількох секунд.

Вагітність триває від 105 до 115 діб.

Самка приносить від 1 до 7 малюків в залежності від свого віку та вгодованості. Пологи відбуваються в затишному місці посеред густих чагарників або у високій траві.

малая капибара

Дитинчата з'являються на світ добре розвиненими. Вони покриті м'якою шерстю, у них відкриті очі, і вже на момент народження є зуби. Через 3-4 дні юні капібари залишають своє укриття та слідують за матір'ю. Незабаром вони починають потроху пробувати молоду траву.

Молочне годування триває до 3 місяців. Після його закінчення молодь переходить до самостійного існування.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин близько 100 см. Вага 22-35 кг. Самці трохи менші та легші за самок. Статура щільна. Хвоста немає. Хутро порівняно довге та жорсткувате на дотик.

Забарвлення буває від темного червоно-коричневого до тьмяно-глинистого кольору. Хутро на спині темніше, ніж на черевній стороні.

У деяких тварин морда, задня частина тулуба і зовнішня сторона задніх кінцівок чорно-коричневі. Навколо очей помітні темні очні кільця, на морді та біля основи шиї проглядаються світлі плями.

Довжина черепа близько 200 мм. Придатки крилоподібні кістки (Os pterygoideum) коротші, товщі та більш округлі, ніж у водосвинки. Передщелепні кістки (Ossa praemaxillaria s. Intermaxillaria) закінчуються переднім кінцем задовго до переднього кінця різцевих порожнин.

Кінцівки вкорочені, але дуже м'язисті. На передніх лапах по 4, а на задніх по 3 пальці. Між пальцями помітні плавальні перетинки.

У природних умовах мала капібара живе 7-10 років.