Дятлоподібні

Декол золотистий

14.07.2020

Декол золотистий (лат. Colaptes auratus) належить до родини Дятлові (Picidae) із ряду Дятлоподібних (Piciformes). Він відіграє важливу роль в екосистемі, знищуючи багатьох комах-шкідників.

Особливо ефективно йому вдається стримувати зростання популяції вогнівки кукурудзяної (Ostrinia nubilalis), чиї гусениці пошкоджують кукурудзу, просо, сорго і сою, що призводить до втрати до 10-15% врожаю. Крім них пернаті активно поїдають мурах (Formacidae) і попелиць (Aphidoidae).

Золотой шилоклювый дятел фото

Їх називають також зозулястими або золотими шилодзьобими дятлами. У Північній Америці м'ясо цього птаха вважається делікатесом, а його смакові та поживні якості високо цінуються місцевими гурманами. Правда, воно має специфічний мурашиний аромат, тому може відлякати недосвідченого дегустатора.

У дикій природі птах є мимовільним розповсюджувачем насіння багатьох рослин, в тому числі отруйного плюща (Toxicodendron radicans). Він добре витримує існування в неволі, порівняно швидко стає ручним і невибагливим у виборі корму.

Вид вперше описав у 1758 році Карл Лінней. Золотистий декол вважається символом штату Алабама.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Північній Америці. Він простягається від Аляски на заході до східного узбережжя Канади. На півдні межа ареалу проходить через південні штати США і північні регіони Мексики. Невеликі популяції мешкають так само в Центральній Америці та на Карибських островах.

фото золотого шилоклювого дятла

Золотисті дятли селяться в листяних, змішаних і хвойних лісах і на їх околицях. У зоні субтропічного клімату вони пристосувалися до існування в дощових лісах. Пернаті категорично уникають відкритих ландшафтів, надаючи явну перевагу місцевостям з дуплистими, старими та мертвими деревами.

На сьогодні відомо 11 підвидів. Номінативний підвид поширений в східній частині США та Канади. Всі підвиди дають плідне гібридне потомство в зонах спільного проживання.

В горах зозулястий золотистий дятел спостерігається на висотах до 2400 м над рівнем моря аж до верхньої межі лісу.

Загальна площа займаного ареалу перевищує 15 млн квадратних кілометрів, а чисельність популяції оцінюється у 16 млн особин.

Поведінка

За винятком сезону розмноження шилодзьобі золоті дятли живуть поодинці або парами. У шлюбний період статевозрілі особини утворюють сезонні моногамні сім'ї. Іноді вони зберігаються протягом декількох років.

Птахи територіальні, тому цілий рік захищають свої домашні ділянки від одноплемінників та інших пернатих, які порушують їх межі. Зловмисників вони проганяють гучними криками та демонстрацією своєї рішучості до бійки.

дятел золотой шилоклювый фото

До прямих сутичок справа доходить дуже рідко. Зазвичай дуелянти обмежуються загрозливим хитанням голови з боку в бік, розкриттям хвоста віялом і направленням дзьоба на противника. Така психологічна дуель часом триває до півгодини. Якщо цього виявляється недостатньо, господарі починають безжально клювати свого опонента.

Золотистий декол спритно лазить по стовбурах дерев у вертикальному положенні, але досить незграбно пересувається по землі або горизонтальних гілках. Він добре літає. Його порівняно повільний хвилеподібний політ супроводжується потужними помахами крил.

фото Colaptes auratus

Активність спостерігається протягом світлого часу доби. Своє спальне місце зозулястий дятел залишає незадовго перед світанком і повертається до нього після заходу сонця. Ночує він в дуплах дерев або під дахами дерев'яних будинків, в крайньому разі, під товстими гілками.

На півдні ареалу пернаті живуть осіло або кочують на невеликі відстані.

Птахи, що гніздяться на півночі, відлітають на зимівлю в Мексику. Сезонні міграції відбуваються ночами. Вдень мандрівники дрімають, шукають корм і чистять оперення.

Головними природними ворогами є єноти-полоскун (Procyon lotor), полози-елафи (Elaphe), каролінські білки (Sciurus carolinensis), смугасті яструби (Accipiter striatus) і яструби Купера (Accipiter cooperii).

Харчування

Основу раціону складають різні комахи. До 80% повсякденного меню займають мурашки. Крім них охоче поїдаються жужелиці (Caranidae), клопи (Hemiptera), двокрилі (Diptera) і лускокрилі комахи (Lepidoptera). Зрідка золотистий декол полює на дощових черв'яків і равликів.

Фото дятла золотого шилоклювого

Він часто ласує насінням, горіхами, жолудями, стиглими ягодами та фруктами. Особливо йому подобаються насіння розторопші (Silybum) і соняшнику (Helianthus). Їжа рослинного походження переважає в осінній і зимовий період.

Його часто можна побачити на полях зернових культур, уражених гусеницями південно-західного кукурудзяного метелика (Diatraea grandiosella).

На відміну від двох острівних підвидів птахи, які живуть на континенті, частіше шукають їжу на поверхні ґрунту, а не на деревах.

Вони колупаються в землі, перевертають листя та каміння, щоб дістатися до гнізд мурашок, які живуть під ними.

Золотистий декол витягує личинок з-під кори та мурах з мурашників за допомогою довгого липкого язика. Його ж він використовує, щоб поласувати деревним соком або нектаром.

Розмноження

Статева зрілість настає до кінця першого року життя. Шлюбний період починається навесні з лютого по квітень в залежності від географічної широти.

Colaptes auratus

Подружня пара гніздиться в готовому дуплі або видовбує його в стовбурі дерева самостійно. На це йде у неї близько 2 тижнів. Нерідко вона використовує своє тогорічне житло, попередньо очистивши його від сміття та розширивши в обсязі, або виганяє з зайнятого дупла річкових ластівок (Tachycineta bicolor).

Гніздо розташовується на висоті від 5 до 11 м над землею.

Воно споруджується з м'яких травинок, деревної стружки, пір'їнок і шерсті тварин. У населених пунктах дятли досить часто гніздяться в шпаківнях.

Діаметр овального вхідного отвору становить 7-8 см. Гніздова камера знаходиться приблизно на 40 см нижче. Площа її увігнутої поверхні 140-170 квадратних сантиметрів.

кукушковый дятел фото

Самка відкладає від 3 до 6 білуватих яєць розміром близько 30 x 21 мм і вагою 6-7 г. Кладку насиджують обидва партнери поперемінно протягом 14-16 днів. Насиджування починається після відкладання передостаннього або останнього яйця.

Пташенята, що вилупилися, сліпі та голі. Батьки годують їх високопоживними личинками комах. Пташенята розвиваються дуже швидко і в віці близько 8 тижнів стають на крило, але залишаються разом з батьками та відлітають з ними на зимівлю. В осілих популяціях молоді дятли переходять до повністю самостійного існування вже через 2 тижні.

У перший рік життя гинуть до 57% молоді. Потім смертність суттєво знижується.

Опис

Довжина тіла 29-36 см, а хвоста 11-13 см. Розмах крил 46-57 см. Вага 120-170 г. Самці забарвлені трохи яскравіше за самок. Найбільші за розміром птахи живуть на широті Аляски та Лабрадору, а найменші на Кайманових островах.

Фото кукушкового дятла

У самців верх голови та шия сіруватого кольору. Лицьова частина злегка оранжево-червона. Від основи дзьоба тягнеться чорна смужка, на шиї помітна червонувата пляма.

Верхня частина тіла і крила світло-коричневі й прикрашені численними чорними поперечними смугами. В області грудей розташована велика чорна пляма. Черевна сторона світліша, з безліччю темно-сірих і чорних крапок. Довгий хвіст чорний, з тонкими поперечними білими лініями. Нижня сторона крил жовтувата або білувата.

Подовжений сіруватий дзьоб довжиною близько 4 см злегка зігнутий донизу. Кінцівки в обох статей забарвлені у світло-сірий колір.

У самок забарвлення більш тьмяне. У них менша чорна пляма на шиї та відсутні смужки біля дзьоба.

Тривалість життя золотистого декола в дикій природі 6-8 років.