Горобцеподібні

Білозорка річкова, або річкова ластівка

05.07.2020

Білозорка річкова, або річкова ластівка (лат. Tachycineta bicolor) належить до родини Ластівкові (Hirundinidae) із ряду Горобцеподібних (Passeriformes). Назва роду Tachycineta перекладається з давньогрецької мови як «той, хто рухається швидко».

Цей птах вирізняється стрімким польотом і вмінням змінювати його напрямок на великій швидкості.

Американская древесная ласточка фото

Він є єдиним видом серед північноамериканських співочих пернатих, чиї самки перший раз гніздяться в юнацькому вбранні. Доросле оперення у них з'являється тільки на другому або третьому році життя.

Вид вперше описав у 1808 році як Hirundo bicolor французький орнітолог Луї Жан П'єр В'єйо. До роду Tachycineta його зарахував у 1850 році німецький зоолог Жан Луї Кабаніс.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Північній Америці. Річкові ластівки поширені в Канаді та США. Їх основні гніздування розташовані на Алясці та на південь від Гудзонової затоки південніше від Квебека та півострова Лабрадор. Річкові ластівки гніздяться на Юконі та Північно-Західних територіях Канади.

Фото американской древесной ласточки

Вони є перелітними птахами й щорічно відлітають на зимівлю в прибережні регіони Центральної Америки та на Карибські острови. Частина з них зимують на півдні США від Каліфорнії та Аризони на заході до Вірджинії та Мексиканської затоки на сході.

Іноді білозорки залітають за північне полярне коло, спостерігаються в Гренландії та навіть в Європі.

Гніздування розташовуються на відкритих і лісистих місцевостях поблизу водойм. Перевага надається болотам, озерам і ділянкам суші, що періодично піддаються морським припливам.

Вид монотиповий. Підвиди на сьогодні невідомі.

Загальна площа займаного ареалу перевищує 834 млн квадратних кілометрів. Чисельність популяції оцінюється у 20 млн особин.

Поведінка

Поза сезоном розмноження річкові ластівки живуть великими зграями. Нерідко вони складаються з декількох сотень птахів. Пернаті мирно уживаються між собою та не провокують конфліктів.

У гніздовий період вони стають територіальними й люто захищають кордони своєї домашньої ділянки. В їх захисті самки беруть активну участь нарівні з самцями. Їх ділянки невеликі й займають зазвичай площу в радіусі до 10 м навколо гнізда.

Білозорки річкові досить спритно бігають по твердій поверхні, але вважають за краще полювати в повітрі.

Свою здобич вони хапають нальоту під час плануючого польоту, який часто проходить на дуже низькій висоті.

Дорослі птахи, яйця та пташенята, що вилупилися, стають жертвами багатьох хижаків. Річкова ластівка, щоб врятувати виводок, прикидається пораненою та намагається відвести їх якомога далі від свого гнізда.

ласточка американская древесная фото

Головними природними ворогами є єноти-полоскуни (Procyon lotor), американські боривітри (Falco sparverius), сапсани (Falco peregrinus), підсоколики малі (Falco columbarius), віргінські пугачі (Bubo virginianus), ґракли звичайні (Quiscalus quiscula), американські ворони (Corvus brachyrhynchos), деколи золотисті (Colaptes auratus), бурундуки (Tamias), тхори (Mustela) і здичавілі домашні кішки.

Харчування

Раціон складається переважно з різних літаючих комах. Річкові ластівки ловлять їх, пролітаючи майже біля самої землі або над водою. У сонячну погоду вони можуть підніматися на висоту близько 50 м.

Найчастіше вони полюють на комарів, мух, коників, жуків, дрібних бабок і метеликів.

Значно меншою мірою поїдається їжа рослинного походження. Птахи періодично годуються стиглими м'якими фруктами та насінням різних рослин. Явна перевага надається плодам вощанки (Myrica).

Розмноження

Статева зрілість настає у віці близько одного року. Сезон розмноження починається наприкінці квітня й може тривати до вересня. Протягом цього часу зазвичай буває тільки один виводок.

ласточка фото

Білозорки річкові утворюють моногамні пари, які розпадаються після виведення пташенят. Їх гнізда розташовуються в дуплах дерев або в нірках на крутих берегах річок на висоті 5-18 м і на відстані не менше ніж 10-15 м один від одного.

Пернаті часто використовують для своїх потреб порожні шпаківні. Їх приваблюють порожнини в деревах і штучних спорудах об'ємом понад 1000 квадратних сантиметрів.

Вони нерідко конкурують з іншими птахами за кращі місця для гнізд. Їх конкурентами вважаються волоочки співочі (Troglodytes aedon), сіалії (Sialia) і завезені з Європи в Північну Америку горобці хатні (Passer domesticus) і шпаки звичайні (Sturnus vulgaris).

древесная американская ласточка

Будівництвом гнізда займається самка. Як будівельні матеріали використовуються м'які стеблинки трави, хвоя, фрагменти водних рослин і шерсть тварин. Самець спеціалізується на доставленні виключно пір'їнок для утеплення гнізда.

Самка відкладає від 3 до 6, зрідка до 8 світло-кремових яєць розміром близько 19 х 14 мм. Кладку вона насиджує самостійно протягом 14-15 діб, задовольняючись принесеною чоловіком їжею.

Пташенята з'являються на світ сліпими, голими й безпорадними, тому мати перші 3-5 днів невідлучно залишається разом з ними. Коли пташенята трохи зміцніють, вона починає вилітати на пошуки їжі.

Потомство вигодовують обоє батьків, приносячи їм комах до 30 разів на годину. У шлюбний період вони ловлять їх в радіусі до 200 м від гнізда.

Молодь стає на крило у віці 3-4 тижнів. Навчившись літати, пташенята ще кілька днів залишаються під батьківською опікою. Смертність серед них дуже висока. До року доживають менше половини молоді.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 12-15 см. Вага 18-22 г. Розмах крил 26-29 см. Яскраво виражений статевий диморфізм в розмірах і забарвленні оперення відсутній.

Голова, крила і огузок забарвлені в різні відтінки синього або синьо-чорного кольору. При сонячному освітленні на оперенні з'являється металевий відлив.

Tachycineta bicolor

Нижня сторона крил світло-коричнева. Кінчики крил чорні. Навколо очей помітні чорні очні кільця.

Довгі крила простягаються за хвіст. Ноги та пальці порівняно короткі. Вони забарвлені в коричневий колір. Дзьоб короткий, чорний.

Молодь і самки-перволітки від дорослих птахів відрізняються тільки тим, що блакитні частини оперення у них частково коричневі.

Тривалість життя річкових білозорок в дикій природі зазвичай не перевищує 3-4 років. Деякі рекордсмени доживають до 12 років.

Річкова білозорка (лат. Tachycineta bicolor) вирізняється стрімким польотом та вмінням різко змінювати його напрямок на великій швидкості.