Змії

Гадюка Нікольського

14.09.2018

Гадюка Нікольського (лат. Vipera nikolski) належить до родини Гадюкові (Viperidae). Опис виду було зроблено на підставі самки з 16 дитинчатами, виявленої у 1986 році. До цього траплялися тільки поодинокі екземпляри, які визнавалися чорними морфами гадюки звичайної (Vipera berus). Змія була названа на честь герпетолога Олександра Нікольського (1858-1942).

Гадюка Никольского фото

У лабораторних умовах були отримані гібриди цих двох видів. Чи існує гібридизація в природному середовищі існування, досі невідомо. Серед популяцій, що мешкають в Україні, у них більше морфологічних подібностей, ніж серед тих, що знаходяться в Росії.

Обидва види виробляють схожу отруту, але у гадюки Нікольського вона виробляється і впорскується в тіло жертви у більшій кількості.

Гемотоксини руйнують клітини крові, викликають внутрішні крововиливи й некрози, а нейротоксини пригнічують нервову систему. У місці укусу з'являється гострий біль і набряк.

Розповсюдження

Ареал проживання охоплює лісостепову і частково лісову зону України та європейську частину Росії. Гадюка Нікольського мешкає на території від Дніпра до Дону і Волги між 50° і 54° північної широти.

Картинка с гадюкой Никольского

Північна межа ареалу проходить через міста Канів, Курськ, Тамбов і Дімітровград, а південна через Балту, Знам'янки, Власюк та Самару. На сході плазун зустрічається аж до Південного Уралу, а на заході зрідка виявляється в Молдавії та східних регіонах Румунії.

Він вважає за краще селитися в лісостепу, де ростуть листяні породи дерев і рясна трав'яниста рослинність. Перевага віддається вологим місцевостям.

Поведінка

Рептилія виявляє активність в залежності від температури навколишнього середовища. Навесні й восени вона активна вдень, а влітку виповзає на полювання ввечері й полює до ранку. У весняний період її можна помітити, коли температура піднімається вище 10°С. У літню спеку вона ховається на тінистих і вологих ділянках, а при температурі близько 30°С намагається більше перебувати у воді.

Картинка Vipera nikolski

Залежно від кліматичних умов зимова сплячка починається з жовтня по грудень і продовжується до березня або квітня. Вже у вересні змії збираються в одному місці, щоб перезимувати разом. Зимова сплячка триває від 4 до 6 місяців. Самці пробуджуються навесні на 2 тижні раніше за самок.

Гадюка Нікольського не любить вітряну погоду, найбільша активність проявляється після тривалих дощів, які прийшли на зміну посусі.

При найменшій небезпеці вона намагається сховатися під камінням або в густій ​​траві, безпосередньо до атаки переходить тільки в цілях самозахисту, коли немає шляхів до відступу.

Фото гадюки Никольского

Її природними ворогами є хижі птахи та ссавці, зокрема канюки звичайні (Buteo buteo), малі підорлики (Aquila pomarina), пугачі (Bubo bubo), білі лелеки (Ciconia ciconia), лісові тхори (Mustela putoris), борсуки (Meles meles), європейські їжаки (Erinaceus europaeus) і дикі свині (Sus scrofa). Молоді змійки часто стають жертвами водяних (Natrix tessellata) і звичайних вужів (Natrix natrix).

Харчування

Гадюка Нікольського найчастіше чекає свою здобич в засідці. Коли потенційна жертва наблизиться досить близько, слідує блискавичний кидок. Дочекавшись дії отрути, змія починає переслідувати мисливський трофей, а потім проковтує його з голови.

Раціон складається з дрібних гризунів, ящірок і жаб.

У більшості регіонів до 70% повсякденного меню займають руді нориці (Myodes glareolus), решта 30% припадають на звичайних полівок (Microtus arvalis) та іншу живність. Молоді особини харчуються в основному прудкими (Lacerta agilis) і живородними ящірками (Zootoca vivipara), землянками (Pelobates fuscus), озерними (Pelophylax ridibundus) і гостромордими жабами (Rana arvalis).

Фото Vipera nikolski

Наявність цих тварин визначає в основному кордони займаного ареалу. Недостатність звичного корму призводить до поїдання риби й стерва.

Розмноження

Шлюбний період починається ранньою весною після закінчення зимової сплячки та весняної линьки, як правило, у другій половині березня. Самці в цей час стають агресивними й влаштовують ритуальні поєдинки, намагаючись притиснути противника до землі. Переможець отримує право продовжити свій рід.

Вагітність триває 130-133 днів.

Самка приносить від 12 до 24 дитинчат. Потомство з'являється на світ наприкінці липня або на початку серпня. Змійки важать близько 4 г, а їх довжина становить 21-25 см. Вони линяють через кілька днів, після чого переходять до самостійного існування.

Никольского гадюка

У малюків світліше забарвлення. Воно зникає через 5 линьок. Представники даного виду стають статевозрілими у віці 3-4 років.

Опис

Середня довжина тіла дорослих особин близько 85 см, окремі екземпляри виростають до 1 м. Самки помітно більші та важчі за самців. Голови самок більш широкі й розширені ззаду у формі серця через наявність великих отруйних залоз, розташованих позаду очей. У самців довжина хвоста близько 10 см, а у представниць протилежної статі не перевищує 8 см.

Статевозрілі самці чорного кольору, нижня частина хвоста у них зеленувата. У самок переважає коричнево-чорне забарвлення, часто з червонуватим горлом і жовто-оранжевим хвостом. Порівняно рідко бувають коричневі індивідууми з чорними зигзагами на тулубі.

Молодь переважно коричнева або сіро-коричнева, з темними хвилястими смугами уздовж тулуба.

Очі мають чорну райдужку і вузькі щілинні зіниці. Верхні губні щитки чорнуваті й покриті білими плямами. На голові луска дрібна і блискуча, а на решті частини тіла вона більша.

Тривалість життя гадюки Нікольського в дикій природі не перевищує 10-12 років. У неволі при дбайливому догляді вона доживає до 16-20 років.