Змії

Північномадагаскарський удав

28.08.2018

Північномадагаскарський удав (лат. Acrantophis madagascariensis) належить до родини Удавові (Boidae). Він є одним з найпоширеніших видів удавоподібних змій на Мадагаскарі. Його також називають мадагаскарським земляним удавом.

З 1994 року плазун мав охоронний статус виду, що перебуває в уразливому становищі (VU, Vulnerable species).

Мадагаскарский удав фото

До 2011 року його популяція відновилася, тому тепер він зарахований до видів, що викликають найменші побоювання (LC, Least concern).

Шкіра цієї рептилії використовується місцевим населенням для виготовлення різних галантерейних виробів. Китайці, що живуть на Мадагаскарі, вживають її м'ясо в їжу, вважаючи його вишуканим делікатесом і надзвичайно корисним для зміцнення імунітету.

Вид вперше описали у 1844 році французькі зоологи Андре-Марі-Констан Дюмеріль і Габріель Біброн.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться на Мадагаскарі та на розташованому в 10 км від його північного узбережжя вулканічному острові Нусі-Бе. Північномадагаскарські удави поширені в північній частині країни.

Найбільші популяції мешкають на півночі та північному сході острова, населяючи тропічні дощові ліси на висотах до 800 м над рівнем моря.

Рептилії також зустрічаються на острові Реюньйон і Маскаренських островах, розташованих в Індійському океані в 650 км на схід від Мадагаскару.

Поведінка

Північномадагаскарський удав веде нічний спосіб життя. Вдень він відпочиває в покинутих норах тварин, купах опалого листя, під камінням або поваленими деревами. Пересувається переважно тільки по поверхні ґрунту. На деревах його можна помітити лише у виняткових випадках і в молодому віці.

 Acrantophis madagascariensis фото

У холодну пору року з травня по липень рептилія впадає в стан спокою (гіпобіоз), що нагадує зимову сплячку інших плазунів. У неї різко знижується функціональна активність, яка швидко відновлюється з першим потеплінням.

Мадагаскарські земляні удави в молодості добре повзають по деревах і чагарниках, де знаходять собі поживу. Набравши вагу, вони повністю переходять до наземного полювання.

Рептилії селяться в місцевостях з високою вологістю, де вдень ​​вона тримається на рівні 70-80%, а вночі зростає до 95%.

Харчування

Основу раціону складають гризуни та наземні види птахів. Жертві наноситься укус в потилицю або шию. Потім рептилія обертається навколо її тіла і душить своїми обіймами.

Після удушення мисливський трофей вона проковтує цілком. Заковтування завжди починається з голови.

Через свою повільність змія полює в засідці, терпляче чекаючи здобич, що наблизилася на відстань блискавичного кидка. Камуфляжне забарвлення робить її практично непомітною в гущі трави, сухого листя або підліску.

Плазун може перебувати в засідці декілька днів або навіть тижнів поспіль.

Розмноження

Статева зрілість у північномадагаскарських удавів настає у віці 3-5 років. Самці стають статевозрілими раніше за самок. Шлюбний період починається приблизно через 2 місяці після виходу із зимової сплячки й триває до кінця вересня.

Самки приносять потомство з періодичністю 2-3 роки, яка залежить від їх розмірів і вгодованості. Великі рептилії розмножуються частіше.

Вагітність триває 150-180 днів. Запліднені самки набувають темнішого забарвлення, що допомагає їм отримувати більше сонячного тепла і трохи прискорити дуже повільний метаболізм.

Фото мадагаскарского удава

На світ з'являються 4-10 змійок довжиною близько 60 см і вагою 200-250 г. Вкрай рідко буває до 16 дитинчат. Відразу після свого народження вони переходять до самостійного існування.

Перші тижні вони харчуються комахами, а потім більшою живністю. Спочатку їх шкіра має червонуватий відтінок, але з віком поступово темніє.

Представники цього виду в природних умовах здатні давати гібридне потомство з удавами Дюмеріля (Acrantophis dumerili).

Утримання північномадагаскарського удава

Для однієї дорослої тварини необхідно мати просторий горизонтальний тераріум з мінімальним об’ємом 200х120х60 см. Обов'язкова наявність укриття з корчів, деревної кори або керамічних виробів. Для юних змій необхідно встановлювати товсті гілки для лазіння.

У тераріумі розміщують велику посудину з водою для прийняття ванн і підтримки високої вологості повітря. Мадагаскарський земляний удав любить годинами лежати в воді. Її потрібно підігрівати й щодня міняти, щоб уникнути забруднення та бактеріального зараження.

Фото удава мадагаскарского

Тривалість світлового дня близько 12 години. Для освітлення використовують лампи денного світла й ультрафіолетового випромінювання для знищення патогенної мікрофлори. Для обігріву застосовують лампи розжарювання, розташовані мінімум у 40 см від рептилії.

Вдень температуру підтримують в межах від 28°С до 32°С. На ніч її знижують до 22°-24°С.

Рекомендована вологість повітря близько 70%. Місце для локального обігріву прогрівається до 35°С.

Вихованцям згодовують мишей, щурів, хом'яків, морських свинок і курчат. У тераріум поміщають живих гризунів і пернатих, щоб змія мала можливість на них полювати. Заморожений корм поїдають лише деякі мадагаскарські удави.

Опис

Довжина тіла дорослих особин досягає 250-270 см. Окремі екземпляри виростають до 300 см. Вага коливається від 10 до 16 кг. Самки помітно більші та важчі за самців.

Статура міцна і мускулиста, змія вирізняється великою фізичною силою. Хвіст дуже короткий.

Основне забарвлення варіюється від сіро-коричневого до червонувато-коричневого кольору, значно рідше буває жовтуватим або зеленуватим. На спині чітко проглядається візерунок з темно-коричневих або чорнуватих ромбів. З боків видно темні та світлі плями. Задня частина тулуба віддає синюватим металічним блиском.

Трикутна широка голова явно відокремлена від тулуба шийним перехватом. Очі посаджені відносно високо на голові. Зіниці розташовані вертикально. Біля клоаки помітні анальні шпори.

Тривалість життя північномадагаскарського удава близько 25 років.