Змії

Удав Дюмеріля, або південномадагаскарський удав

13.05.2020

Удав Дюмеріля, або південномадагаскарський удав (лат. Acrantophis dimerili) є одним з найбільш рідкісних видів змій. Він добре витримує існування в неволі. Рептилія швидко звикає до свого господаря та стає зовсім ручною.

На відміну від удава звичайного (Boa constrictor) у неї дуже слабо розвинений оборонний інстинкт, тому вона не кусається й безбоязно дозволяє брати себе на руки.

Мадагаскарский удав Дюмериля фото

Миролюбний характер пояснюється відсутністю ворогів в природному середовищі існування. Як правило, змія здатна вкусити тільки при неправильному з нею поводженні. Наприклад, вона може сприйняти засунутий в тераріум палець як дрібного гризуна і нанести болючий укус.

Усвідомивши свою помилку, рептилія негайно випускає його з пащі. До великих ссавців вона абсолютно байдужа і не сприймає їх як об'єкт для полювання або потенційну загрозу.

Вид вперше описав у 1860 році австрійський зоолог Георг Ян. Плазуна було названо на честь французького біолога Андре-Марі Дюмеріль.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться на Мадагаскарі. Удав Дюмеріля мешкає на півдні та південному заході острова. Він так само зустрічається на півночі Мадагаскару в національному парку Тсенжі де Бемараа і в дельті річки Мурундава на західному узбережжі.

картинка Acrantophis dimerili

Невеликі популяції існують на Маскаренських островах, розташованих в Індійському океані в 650 км на схід від Мадагаскару.

Загальна площа займаного ареалу становить близько 243 тисяч квадратних кілометрів.

Рептилії селяться в саванах, чагарниках, сухих і евкаліптових лісах. На високогір'ях вони спостерігаються на висотах до 1350 м над рівнем моря.

Вид монотиповий. Підвиди на сьогодні невідомі.

Поведінка

Як і більшість змій, удав Дюмеріля найбільш комфортно себе почуває в місцевостях з високою вологістю. У гірських дощових лісах вона вдень тримається на рівні 65-75%, а вночі підвищується до 85-95%. Температура навколишнього середовища вдень і вночі тримається близько до 28°С.

У місцевостях з сухим кліматом на півдні Мадагаскару влітку випадає не більше 300-500 мм опадів, тому рептилія завжди селиться поблизу водойм.

Молоді особини можуть полювати на деревах, але з віком повністю переходять до наземного способу життя. Великі екземпляри здатні виявляти активність в будь-який час доби. Молодь зазвичай активна тільки вночі.

фото мадагаскарского удава Дюмериля

У сухий сезон з травня по липень тварини впадають в сплячку. Після пробудження вони починають шукати партнерів для продовження роду. Решту часу змії уникають будь-яких контактів з одноплемінниками. Вони мають невеликі домашні ділянки, але дуже рідко захищають їх від вторгнення чужинців.

Харчування

Південномадагаскарський удав свою жертву підстерігає в засідці, сховавшись в кущах або водоймі. Там він може залишатися протягом декількох днів і навіть тижнів.

Якщо потенційна жертва наблизиться досить близько, змія робить блискавичний кидок і кусає її в область голови. Потім вона обертає своє масивне тіло навколо її грудей і шиї, щільно притискаючись. З кожним видихом жертви рептилія тисне все сильніше доти, поки тварина не помирає від задухи та недостатності кровообігу.

удав мадагаскарский Дюмериля

Плазун поїдає свою здобич цілком. Це стало можливим завдяки зсуву нижньої щелепи та розгинання ребер. Для полегшення проковтування права і ліва сторона нижньої щелепи пов'язані між собою тільки гнучкими зв'язками, що розтягуються.

Раціон складається з птахів, ссавців, рептилій і амфібій. Іноді поїдається риба. Величина жертви залежить від розмірів удава. Молодь харчується невеликими птахами, ящірками та кажанами.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 3-5 років. Шлюбний період в залежності від кліматичних умов починається у вересні, а закінчується наприкінці січня. Самки виробляють феромони, які приваблюють самців.

фото удава Дюмериля

Перед спарюванням відбуваються шлюбні ігри. Залицяючись до самки, самець акуратно обертається навколо неї та періодично трясе всім тілом. Додатково він злегка дряпає її анальними шпорами.

Удав Дюмеріля відноситься до числа живородних змій.

Вагітність триває 6-7 місяців. Самка народжує від 6 до 13 дитинчат (максимум 20) довжиною 30-46 см. Відразу після своєї появи на світ вони готові до самостійного існування. Приблизно за 2-3 тижні вони зазнають першу линьку й починають полювати на дрібну живність.

Представники цього виду спаровуються та дають гібридне потомство з Acrantophis madagascarensis.

Утримання в неволі

Дорослих особин рекомендується утримувати в просторому тераріумі, обладнаним локальним обігрівом підлоги та лампами розжарювання. Для освітлення краще використовувати люмінесцентні лампи денного світла.

Acrantophis dimerili

У тераріумі встановлюють корчі, укриття та велику посудину для води. Як ґрунтовий субстрат ідеально підходить мульча з кори або суміш піску, торфу та садової землі. Його слід міняти не рідше одного разу на місяць.

Вдень температуру підтримують в межах 30°-32°С, а на ніч знижують до 25°-26°С.

Новонароджених удавів можна тримати в невеликих контейнерах. На одну тварину завдовжки близько 150 см необхідна житлова площа мінімум 1 кв. м.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 140-220 см. Самці трохи менші за самок і відрізняються від них наявністю анальних шпор. Будова міцна і мускулиста.

 фото Acrantophis dimerili

Основний фон забарвлення варіюється від сіро-коричневого до червоно-коричневого кольору. На спині розташовані зазубрені темно-коричневі або чорнуваті візерунки. З боків помітні темні та світлі плями.

Трикутна голова явно відокремлена від тулуба. Очі посаджені на голові відносно високо. Зіниці вертикальні.

Довгий гнучкий хребет складається з 300-450 хребців. Між хвостовим відділом і шиєю на кожному з них є пара ребер. Через відсутність грудної кістки вони розташовані досить широко.

Хвіст короткий. Клоака прикрита лускатим щитком.

Тривалість життя південномадагаскарського удава Дюмеріля в дикій природі 20-25 років.