Яструбоподібні

Орел-чубань гірський

15.01.2022

Орел-чубань гірський, або яструбовий орел (лат. Nisaetus nipalensis) належить до родини Яструбові (Accipitridae). Раніше цього птаха з підродини Канючні (Buteoninae) зараховували до роду Spizaetus. Його поведінка та способи полювання дуже схожі з вінценосним орлом (Stephanoetus coronatus), що живе в лісових районах Центральної, Південної та Східної Африки. Будова лап і пазурів в обох птахів пристосована для захоплення порівняно великої здобичі щодо власних розмірів.

Вони невибагливі у виборі корму, тому полюють майже на будь-яку доступну у регіоні живність, зокрема на інших хижих пернатих.

Горный хохлатый орел фото

В Азії яструбових орлів зазвичай застосовують для соколиного полювання. Найбільшою популярністю вони користуються серед жителів Непалу, Пакистану та північних штатів Індії.

Вид вперше описав у 1836 році як Spizaetus nipalensis британський натураліст Брайан Хофтон Ходжсон.

Поширення

Ареал проживання знаходиться на півночі Індійського субконтиненту, у Південній та Південно-Східній Азії. Він простягається у вузькій зоні від східної частини Пакистану через Бутан та південний схід Китаю до Тайваню та Японії. Іноді гірські орли-чубані спостерігаються на Шрі-Ланці, Таїланді, Лаосі, В'єтнамі та Бірмі. Зрідка вони залітають у Монголію, Гонконг і на Корейський півострів.

Пернаті населяють переважно лісові масиви, розташовані на високогір'ях. Явна перевага надається вічнозеленим та змішаним лісам. Вони зустрічаються у тропіках, субтропіках та зонах помірного клімату.

У китайській провінції Юньнань представники цього виду спостерігаються на висотах до 3800 м над рівнем моря. У Японії вони населяють горбисті місцевості не вище ніж 600 м.

фото горного хохлатого орла

Існують 3 підвиди. Номінативний підвид поширений майже по всій території ареалу крім Південної Індії та Шрі-Ланки. Підвид Nisaetus nipalensis kelaarti, що мешкає там, багатьма систематиками розглядається як окремий вид.

Поведінка

Гірський орел-чубань веде денний спосіб життя. Він полюбляє залишатися в лісистих місцевостях, розташованих у горах, і рідко з'являється на відкритих просторах.

Пернаті живуть парами чи сімейними групами. Бувають також переконані відлюдники.

Кожна сімейна пара має власну домашню ділянку. Її площа становить 10–20 квадратних кілометрів.

Поза сезоном розмноження птахи дуже мовчазні та намагаються не привертати до себе зайвої уваги. У шлюбний період вони видають звуки, що нагадують крики коловодника лісового (Tringa ochropus) або зеленої циси (Cissa chinensis).

Сколько живут орлы википедия

У повітрі яструбові орли нерідко імітують крики малих поганок (Tachybaptus ruficolis). Так їм вдається знайти партнера для створення сімейної пари, не лякаючи своїх потенційних жертв.

Харчування

Раціон складається виключно з їжі тваринного походження. До нього входять дрібні ссавці, ящірки, птахи та великі комахи.

Полювання зазвичай здійснюється зі спостережного пункту. Пернатий хижак може годинами виглядати здобич, сівши на верхівці високого дерева.

Коли жертва наблизиться на зручну для атаки відстань, він миттєво зривається з місця, стрімко підлітає до неї, пронизує гострими кігтями та в разі потреби добиває її потужними ударами дзьоба.

Жертвами гірських орлів-чубанів часто стають білки, кроти, зайці, куниці, сови, гуси, фазани, чаплі, голуби та дятли. Як правило, їхня вага не перевищує 1,5-2 кг.

Хижаки можуть впоратися також з більшими тваринами, наприклад, з єнотоподібними собаками (Nyctereutes procyonoides) та японськими макаками (Macaca fuscata), які важать до 6 кг.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці близько 3 років. Шлюбний період минає навесні або до настання посушливого сезону.

Гірські орли-чубані будують свої гнізда в скелястих нішах або на високих деревах. Як будівельний матеріал використовуються гілки та хмиз. Зсередини гніздо викладається пір'ям або шерстю тварин.

Подружня пара використовує гніздо протягом багатьох років, щорічно збільшуючи його розміри.

Самка відкладає одне або два яйця. Вони забарвлені в білуватий колір та мають форму еліпса. Інкубація триває від 42 до 45 днів.

Кладку насиджує самка. Якщо її потривожити під час насиджування, вона стає дуже агресивною та може напасти на будь-кого, хто опиниться поруч із нею. У період інкубації корм їй приносить її партнер.

как живут орлы

Пташенят, що вилупилися, самка годує маленькими шматочками м'яса, які відриває від принесеної здобичі. З третього тижня вони починають поїдати дрібних гризунів та птахів цілком.

Пташенята стають на крило у віці 65-80 років, проте ще близько року залишаються зі своїми батьками. Потім вони відлітають у пошуках особистих мисливських угідь. Доросле оперення з’являється незадовго перед настанням статевої зрілості.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 65-77 см, а розмах крил 136-164 см. Вага 2500-3500 г. Самець менший, легший і світліший за самку. Переважає темно-коричневе забарвлення оперення.

Nisaetus nipalensis

Характерною особливістю є наявність чубчика на потилиці та маківці в обох статей.

Лапи оперені до цівки. На них помітні білі плями та крапки. Білі цятки видно також на внутрішній стороні махового пір'я. Груди, черевце та нижня сторона крил смугасті, іноді плямисті.

Широкі крила з вигнутою задньою кромкою в польоті виглядають на зразок латинської літери V.

Зіниці темні. Райдужна оболонка очей жовта. М'язисті та відносно довгі кінцівки закінчуються блідо-жовтими лапами з потужними чорними кігтями. Лапи та пальці сірого кольору.

У молоді спина та крила темно-коричневі, а покривне пір'я окантоване білою облямівкою. Голова та задня частина шиї світло-бежеві, з коричневими цятками. На маховому пір'ї помітна вузька темна смуга на світло-сірому фоні.

Тривалість життя гірського орла-чубаня в дикій природі близько 30 років.