Псові

Єнотоподібний собака

20.06.2013

Єнотоподібний собака, або єнот уссурійський (лат. Nyctereutes procyonoides) належить до родини Псові (Canidae). Він є єдиним представникам роду Nyctereutes, назву якого з грецької мови на українську можна перекласти як «нічний мисливець».

На відміну від всіх інших псових ссавців він впадає в зимову сплячку під час сильних морозів, але продовжує бути активним в теплі зими.

Енотовидная собака фото

В Японії тварина вважається покровителем питних закладів і торгівлі. Японці впевнені, що вона дуже любить саке, а її присутність сприяє поліпшенню смакових якостей національного напою. З цієї причини її пузаті фігурки прикрашають багато ресторанів, кафе і магазинів.

Хутро єнотоподібного собаки використовується для виготовлення галантерейних виробів, верхнього одягу та прикрас. В останні десятиліття його стали активно розводити на спеціалізованих фермах в різних країнах світу.

Вид вперше описав у 1834 році британський зоолог Джон Едуард Грей.

Розповсюдження

На сьогодні ареал проживання охоплює більшу частину Євразії від зони субарктичного клімату до субтропіків. Спочатку єноти уссурійські мешкали в Сибіру, ​​Кореї, Японії, В'єтнамі та північних провінціях Китаю. У XX столітті вони були завезені в більшість європейських країн як хутрові звірі, де зараз визнані інвазійним видом.

Тварини селяться в лісах, густих заростях кущів і на узліссях, розташованих поблизу водойм. Перевага надається гірським місцевостям на висотах близько 2500 м над рівнем моря. Зрідка вони з'являються на околицях населених пунктів або на звалищах.

Існують 6 підвидів. Номінативний підвид поширений на сході Китаю та на півночі Індокитаю.

Поведінка

Єнотоподібні собаки живуть невеликими сімейними групами, що складаються з подружньої пари та її потомства. Молоді особини, які не досягли статевої зрілості, ведуть поодинокий спосіб життя.

Залежно від умов навколишнього середовища активність може виявлятися як вдень, так і вночі. Найчастіше хижаки виходять на полювання в сутінках, розшукуючи їжу в лісовій підстилці завдяки високорозвиненому нюху. Вони добре плавають і вміють пірнати.

У холодну пору року тварини ховаються в глибоких норах, де впадають в короткочасну зимову сплячку.

Щоб пережити зиму, вони восени обростають товстим шаром жиру. До весни вони втрачають до 40% своєї ваги.

Єнотоподібні собаки не територіальні й не захищають від одноплемінників межі своїх володінь, площа яких може досягати 200 га. Члени сімейної групи лише посилено мітять зайняту територію сечею та фекаліями, влаштовуючи спільні «туалети». Між собою вони спілкуються за допомогою акустичних сигналів, що нагадують пхикання або нявкання. Гавкати вони не вміють, в агресивному стані гарчать.

фото енотовидной собаки

Їх укриття зазвичай розташовуються на дні ярів або по берегах річок і озер, порослих очеретом. Ці тварини бігають не дуже жваво, тому при несподіваній зустрічі з великими хижаками не тікають, а прикидаються мертвими. Коли небезпека мине, вони негайно стають ноги й ховаються в найближчих хащах.

Головними природними ворогами є вовки (Canis lupus), росомахи (Gulo gulo) і рисі звичайні (Lynx lynx). На молодь часто полюють беркути (Aquila chrysaetos), тихоокеанські орлани (Haliaeetus pelagicus) і пугачі (Bubo bubo).

Харчування

Єнот уссурійський невибагливий у виборі корму. Він харчується практично всім, що йому вдається добути. До його раціону входять дрібні гризуни, комахи, жаби, жаби, ящірки, змії, наземні птахи та їх яйця.

собака енотовидная фото

У воді хижак полює на ракоподібних, мідій і рибу. Їх він хапає з берега передніми лапами або прогулюючись на мілководді. На морському узбережжі він годується дохлою рибою, крабами та морськими їжаками (Echinoidea).

До повсякденного меню входить так само їжа рослинного походження. Єнотоподібний собака поїдає ягоди, фрукти, горіхи, насіння, коріння та молоде листя рослин. У безпосередній близькості від людини він охоче годується харчовими відходами та не гребує мертвечиною.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 10-12 місяців. Шлюбний період починається після виходу із зимової сплячки наприкінці зими або на початку весни.

За однією самкою можуть одночасно доглядати до 3-4 самців. Тічка у неї триває близько 5 діб. Вона сама обирає собі партнера, тому бійок між самцями майже не буває.

собака

Єнотоподібні собаки утворюють моногамні сім'ї, які часто зберігаються аж до смерті одного з подружжя. За сезон вони приносять потомство тільки один раз.

Вагітність триває від 60 до 65 днів. Самка народжує від 5 до 8 цуценят. Пологи відбуваються в норах, кинутих іншими тваринами.

Цуценята народжуються сліпими та глухими, але вже покритими м'якою чорною шерсткою. На момент своєї появи на світ вони важать від 63 до 115 г залежно від підвиду. Приблизно на десятий день у них розплющуються очі, а наприкінці другого тижня прорізуються перші зуби.

Молочне годування триває близько 40 днів.

До його закінчення у цуценят відростає остьове волосся, а на обличчі з'являється характерна маска. Тепер підлітки разом з батьками вирушають на полювання та починають вчитися самостійно знаходити собі корм.

В тримісячному віці вони вже досягають розмірів дорослих тварин, але ще близько 2 місяців залишаються під батьківською опікою. Потім молодь розходиться в різні боки та переходить до самостійного існування.

Утримання в неволі

Єнот уссурійський порівняно легко витримує існування в неволі. Тварини, вирощені в домашніх умовах, стають ручними та мало чим відрізняються від звичайних собак, але погано піддаються дресируванню. Їх можна навчити тільки елементарним речам, наприклад, ходити з повідцем, їсти з руки та бути добрими компаньйонами.

Nyctereutes procyonoides

Представники цього виду сильно страждають від самотності, тому рекомендується відразу заводити пару звірят протилежної статі.

Для неї необхідно мати просторий вольєр з мінімальною площею близько 30 квадратних метрів. Утримувати єнотоподібних собак в квартирі проблематично через їх звичку скидати волосся декілька разів на рік.

Вони не вміють долати вертикальні перешкоди, тому вольєр достатньо оточити сітчастим парканом заввишки понад 1 м. У ньому обов'язково наявність укриття, де вихованці зможуть відпочивати або сховатися від негоди. Бажано висадити кілька кущів для імітації природного середовища проживання та встановити невеликий басейн для купання.

Завжди повинна бути доступною питна вода. Її необхідно міняти щодня.

Вихованцям згодовують м'ясні субпродукти, корм для собак, рибу, курячі яйця, фрукти, ягоди та горіхи. Особливо їм подобаються жолуді й каштани.

Опис

Довжина тіла 50-65 см, а хвоста 15-20 см. Висота в холці 25-29 см. Вага 4-10 кг. Тулуб має форму циліндра. Самці трохи легші та менші за самок.

М'яке і дуже густе хутро забарвлене головним чином в чорний колір. Взимку воно стає набагато густішим і темнішим.

фото Nyctereutes procyonoides

Все тіло покривають багатогранні білі, жовтувато-коричневі і коричневі плями, які служать прекрасним маскуванням. Черевна сторона світло-коричнева.

З боків голови від шиї до очей тягнуться білі смуги. Верхня частина голови та лоб над очима сіруваті. Область навколо морди світло-коричнева або кремова. З боків морди розташовані довгі вібриси, які слугують для орієнтації в просторі.

Вуха досить короткі й злегка закруглені. Вони повністю покриті хутром. Хвіст пухнастий, коричневий. Кінцівки забарвлені в чорний або коричнево-чорний колір.

Кігті короткі, тупі та вигнуті. Завдяки їм тварина може лазити по деревах.

Тривалість життя єнотоподібних собак в дикій природі не перевищує 5-7 років. У неволі вони доживають до 12-14 років.