Віверові

Фоса

05.12.2015

Фоса (лат. Cryptoprocta ferox) – хижий ссавець, що живе тільки на острові Мадагаскар. Вона належить до родини Фаналукові (Eupleridae) і є єдиним представником роду Cryptoprocta.

За повір'ям більшості місцевого населення цей звір викрадає та поїдає маленьких дітей, які вирушили самостійно погуляти до лісу.

Фосса фото

З цієї причини гастрономічні уподобання остров'ян розділилися приблизно порівну. Одна частина вважає м'ясо фоси вишуканим делікатесом, а інша категорично відмовляється від його вживання в їжу. Гурмани виявилися більш активними, тому чисельність популяції незвичайних звірят значно знизилася останнім часом.

Назва тварини можливо походить від слова posa, яке на одному з малайських діалектів (ібанська мова) позначає кішку. Вона теж вміє видавати звуки, що нагадують нявкання та муркотіння.

Вид вперше описав у 1833 році британський зоолог Едвард Тернер Беннетт.

Розповсюдження

Раніше фоса була широко поширена на всій території Мадагаскару. Зараз вона мешкає переважно в тропічних дощових лісах з густим підліском.

фото Фосса

Значно рідше тварини зустрічаються в сухих лісах, рідколіссі та посеред колючих чагарників. Вони намагаються селитися в важкодоступних для людини місцях і повністю відсутні на високих плато в центральних районах острова.

Найчастіше вони спостерігаються в прибережній зоні та гористій місцевості на висотах від 600 до 2000 м над рівнем моря.

У заповідниках і національних парках їх вціліло всього лише близько 2500 дорослих особин. Чисельність популяції за межами охоронюваних територій невідома.

Поведінка

Тварини ведуть переважно нічний спосіб життя, хоча можуть проявляти активність і вдень. В холод і спеку вони ховаються в природних укриттях, якими зазвичай стають печери, ущелини в скалах і термітники.

гигантская фосса

За потреби для свого лігвища фоса може скористатися гілками дерев або самостійно викопати нору.

Більшу частину часу хижак проводить на землі, але здатний долати значні відстані, стрибаючи з однієї гілки на іншу й використовуючи довгий хвіст як балансир. По землі він пересувається навшпиньки, а на деревах повністю спирається на підошву лап.

Фоси є територіальними тваринами. За допомогою секрету анальних залоз вони мітять межі своїх володінь на ґрунті та стовбурах дерев. Самці займають домашні ділянки площею до 26 квадратних кілометрів. Ділянки самок у два рази менші.

Часто кордони мисливських угідь можуть перетинатися. За наявності достатньої кількості їжі бійок між дорослими особинами, як правило, не виникає.

Більшу пристрасть до захисту своїх володінь мають самки, а не самці. Особливо агресивні вони стосовно інших представниць своєї статі.

На Мадагаскарі фоса знаходиться на вершині харчового ланцюжка, тому у неї немає природних ворогів. Тільки молоді тварини можуть стати жертвами хижих птахів або змій. Найбільшу небезпеку для них несуть мадагаскарський удав (Acrantophis madagascariensis) і удави Дюмеріля (Acrantophis dumerili).

Харчування

Фоса – найбільший хижак на Мадагаскарі. З 8 хижих ендемічних видів він єдиний, хто здатний полювати на всіх наявних видів лемурів. Його здобиччю нерідко стає чубатий індрі (Propithecus verreauxi), що важить до 3600 г, хоча в повсякденному меню переважають ссавці вагою 40-600 г.

Більш ніж половину всього раціону складають різні види лемурів, решта припадає на дрібних рептилій, птахів, амфібій і великих комах.

Як правило, полювання ведеться на поверхні ґрунту, але за потреби також на деревах. Тварина спритно пересувається по гілках, полюючи на пернатих і приматів. Вона із задоволенням розоряє пташині гнізда, ласуючи пташенятами та пташиними яйцями.

Нерідко фоси здійснюють набіги на селянські подвір'я, знищуючи домашню птицю та козенят. Свою здобич вони звалюють з ніг сильним ударом пазуристої лапи, після чого перегризають горло. В першу чергу з'їдаються внутрішні органи жертви.

У сезон розмноження хижаки полюють парами або сімейними групами, що складаються з самки та її потомства. В інший час вони виходять на полювання в індивідуальному порядку.

Незначне місце в харчуванні займають стиглі фрукти та насіння рослин.

Розмноження

Шлюбний період триває з вересня по листопад. Самки поводяться як справжні наречені на виданні. Вони часто збираються невеликими групами на гілках високого дерева та з цікавістю дивляться вниз на землю, де заради їхньої уваги між собою б'ються озлоблені самці. Дуелянти приймають загрозливі пози та прагнуть боляче вкусити один одного.

фосса домашняя

Цікаве шоу може тривати від одного до шести днів. Переможець наближається до глядачок, що вже знудьгувалися, проте у чверті випадків проганяється об'єднаним жіночим колективом. Невідомо за якими критеріями претендент отримує прихильність партнерки.

Розміри та вік спраглого любові претендента не відіграють якоїсь помітної ролі. Парування відбувається на землі або на товстих горизонтальних гілках. Щоб показати свою готовність до запліднення, самка піднімає задні кінцівки та вивертає зовнішні статеві органи на 2-3 см. Потім самець сідає на неї та кусає за шию. Парування часом триває до 120-160 хвилин.

Надалі самці не беруть участі у вихованні молодого покоління. Самка сама риє нору й будує гніздо або використовує печери та термітники. Вагітність триває 6-7 тижнів.

фосса в домашних условиях

Потомство з'являється на світ зазвичай наприкінці грудня або на початку січня. В одному виводку буває два дитинчати, рідше три-чотири. Малюки важать на момент народження близько 100 г. Вони покриті світло-сірим хутром, але беззубі, сліпі та глухі. На 2-3-му тижні у них розплющуються очі.

Приблизно на 45-й день малюки вперше виходять зі своєї схованки та незабаром переходять з молочного годування на тверду їжу. Зміна молочних зубів на дорослі відбувається у дворічному віці.

У 15-20 місяців юні фоси розлучаються з матір'ю та переходять до самостійного існування. Статевозрілими вони стають у 3-4 роки.

Опис

Довжина тіла коливається від 60 до 80 см. Зріст в загривку досягає 35-37 см, а вага 7-12 кг. Тулуб подовжений, тонкий та мускулистий. Самки трохи менші й легші за самців.

Cryptoprocta ferox

Характерною особливістю вважається наявність великих мішкоподібних залоз в області ануса. Запахові залози розташовані додатково на шиї та біля статевих органів.

Морда коротка й нагадує котячу. Очі великі та круглі, зіниці вертикальні. Зір, слух і нюх добре розвинені.

У самців дуже довгий пеніс, який забезпечений великий кісткою статевого члена (baculum) з колючковатим кінчиком. Її довжина в середньому складає 7 см. У молодих самок є псевдопеніс, який з віком зменшується до розмірів звичайного клітора.

У ротовій порожнині від 32 до 36 зубів. Різці відносно невеликі, ікла великі. Передній премоляр дуже маленький або зовсім відсутній. Передній моляр так само малий, інших молярів немає. Міцна нижня щелепа приводиться в рух потужними жувальними м'язами.

фото Cryptoprocta ferox

Кінцівки середньої довжини. Лапи п'ятипалі. Пальці озброєні гострими кігтями, які частково втягуються всередину. Великі подушечки на ступнях майже безволосі. Вуха порівняно невеликі й округлені. Вібриси довгі.

Хутро коротке та щільне. Забарвлення коричнево-сіре або червонувато-коричневе. Через залізисті виділення живіт у самців і самок-підлітків забарвлений в помаранчевий колір. У статевозрілих самок він бежевий або кремовий.

Тривалість життя в дикій природі достеменно невідома. У неволі фоса доживає до 20 років. В Європі помилуватися цим дивним створінням можна тільки в зоопарку Дуйсбурга (Німеччина).