Кролячий бандикут, або білбі

23.06.2016

Кролячий бандикут, або білбі (лат. Macrotis lagotis) належить до родини Thylacomyidae і є єдиним його представником. Близькоспоріднений вид Macrotis leucura вимер у 1950-х роках. Ця невелика тварина має непропорційно великі вуха, які служать для охолодження організму.

За допомогою потужних передніх лап вона може викопувати глибокі підземні тунелі, де ховається від нестерпної спеки, тому його часто називають вухатим сумчастим борсуком або Білбі-кроликом.

фото кроличего бандикута

Від інших бандикутів звірятко відрізняється в першу чергу своїми кулінарними вподобаннями. Воно надає явну перевагу їжі тваринного, а не рослинного походження. Його талант швидко закопуватися в землю вражає навіть бувалих землекопів. Наздогнати його дуже важко навіть з лопатою, тому серед австралійських аборигенів користуються особливою повагою спритники, які вміють зловити його майже голими руками.

Прикрашати себе чорно-білим хвостиком білбі мають право лише найповажніші члени племені. Щоб заслужити таку відзнаку, треба бути дуже спритною людиною.

билби фото

М'ясо білбі їстівне й віддалено на смак нагадує кролятину. Воно відігравало важливу роль в харчуванні європейських переселенців, які до кінця XIX століття активно полювали на довговухих звіряток. Застосування вогнепальної зброї призвело до різкого скорочення чисельності популяції. Крім мисливців вагомий внесок в знищення кролячих бандикутів зробили собаки та лисиці, привезені до Австралії з Європи.

У першій половині XX століття ніжне на дотик і блакитне хутро сумчастого борсука користувалося великою популярністю серед австралійських модниць, які називали його хутром кролика Білбі. Вже тоді воно коштувало досить дорого, тому підкреслювало соціальний статус своєї власниці.

фото билби

Вид вперше описав у 1837 році шотландський зоолог Джеймс Рід на основі голотипу з околиць річки Суон. Помилково місцем його проживання була вказана Тасманія.

Назва тварини походить від слова bilby з мови гамілараай, на якій говорять аборигени на південному сході Австралії. Воно вживається для позначення довгоносих щурів.

Розповсюдження

Ареал проживання раніше займав близько 70% території Австралії. Зараз білбі населяють переважно західну частину континенту, займаючи лише близько чверті колишнього ареалу.

Вухаті сумчасті борсуки мешкають в австралійських штатах Квінсленд, Новий Південний Уельс, Західна і Південна Австралія, а також на Північних територіях. Вони ніколи не жили на східному і північно-східному узбережжі континенту, що характеризується гористими ландшафтами й тропічним кліматом, а також на островах Кенгуру, Барроу, Фрейзер і Тасманія.

малый кроличий бандикут

Зараз білбі збереглися в долині річки Мітчелл, Великій піщаній пустелі, пустелях Танамі та Гібсон, регіонах Пілбара і Кімберлі. Вони спостерігаються головним чином в посушливих і напівпосушливих місцевостях, населяючи пустелі, напівпустелі, савани, піщані дюни та рівнини. Значно рідше білбі селяться в рідколіссі.

У місцях їх проживання температура повітря влітку досягає 40°C, а річна норма опадів становить 165-530 мм.

Існують 2 підвиди. Номінативний підвид поширений в західній частині ареалу. Підвид Macrotis lagotis sagitta є рідкісним і населяє тільки його східну частину.

Поведінка

Білбі живуть зазвичай поодинці, зрідка парами, що складаються з двох самок. Вони активні вночі, а вдень ховаються в норах, які виривають самостійно. Їх гніздові камери розташовуються на глибині до 2 м. До них ведуть спіралеподібні коридори довжиною до 3 м.

Підземне сховище глибиною до 200-250 см має спіралеподібну форму і від одного до декількох вхідних отворів. У зоні своєї активності одна тварина має до 10-12 таких укриттів. Деякі з них використовуються тільки з метою захисту від хижаків і під час сезонних пожеж.

Кроличий бандикут фото

Коли кролячий бандикут потрапляє у свою нору, то забиває вхід піском, щоб запобігти його виявленню хижаками. У гніздовий камері підтримується температура близько 23°C, що забезпечує йому надійне укриття від палючої спеки австралійських пустель.

Оскільки риття нових комунікацій вимагає багато енергії, кролики-білбі частіше намагаються відремонтувати та розширити свою стару або залишену колишнім власником нору, а не копати нове укриття. Нерідко вік багатьох нір часом обчислюється сотнями років.

Під час сну вухатий сумчастий борсук не лежить, а сидить на задніх лапах, опустивши голову між передніх кінцівок і прикрившись довгими вухами.

Кролячий бандикут періодично вночі повертається у своє лігво, щоб трохи відпочити, а потім продовжити пошук їжі. Тваринка не вистилає своє лігво зсередини травою, гілками або стеблами рослин.

Перебуваючи в ньому, вона в стані спокою та розслабленості неспішно проводить гігієнічні процедури. Спочатку вона облизує долоні, а потім розчісує шерсть парою з'єднаних кігтів на пальцях ніг.

бандикут фото

Площа домашніх ділянок самців становить 1500-3200 квадратних метрів, а у самок вона у 2-3 рази менше. На одному квадратному кілометрі можуть співіснувати до 12-16 тварин. Як правило, вони толерантно ставляться один до одного й не демонструють відкритої агресії.

Протягом ночі кролячий бандикут здатний в пошуках корму підстрибом пробігати відстань до 5 км. У нього слабкий зір, але дуже добре розвинений нюх і слух, що дозволяє знаходити корм під землею.

Для спілкування між собою звірята використовують неголосні звукові сигнали, що нагадують стогони, свист і писк.

Самці мітять свої нори зовні запаховими мітками, а іноді залишають їх біля укриття самки, з якою вони спарилися. Домінуючі самці мітять територію частіше за своїх колег з низьким соціальним рейтингом. Свій статус вони демонструють відкриттям пасти на максимальну ширину й оголенням великих іклів, видаючи при цьому свистячі звуки.

зверек билби

Самки кролячих бандикутів можуть в будь-який час безперешкодно заходити на домашні ділянки самців і навіть навідуватися до них в нори. Галантні кавалери поводяться вкрай шанобливо з дамами, що вдерлися в їх володіння.

Головними природними є строкаті пітони (Morelia spilota), хижі птахи, собаки динго і руді лиси (Vulpes vulpes), завезені до Австралії в 1855 році британськими любителями полювання на лисиць.

Харчування

Білбі всеїдний. Він пристосований до існування в пустелі й рідко п'є воду, отримуючи потрібну йому вологу зі з'їденого корму. Його раціон складається з насіння трав'янистих рослин, коренів, бульб, термітів, мурах, павуків, коників, черв'яків, фруктів і грибів. Іноді звір полює на дрібних ящірок і поїдає равликів.

Macrotis lagotis

Повсякденна дієта залежить від сезону й особливостей навколишнього середовища. У посушливих регіонах і в посуху переважає їжа тваринного походження. Білбі мають дивовижну здатність знаходити й витягувати личинок комах зі стебел рослин завдяки своєму нюху.

Маючи чудовий слух, вони подібно вухатим лисицям (Otocyon megalotis) можуть прикладати свої великі вуха до землі, щоб виявити в ґрунті комах. Визначивши їх місце знаходження, звірята докопуються до них за допомогою потужних кігтів, викопуючи ямки глибиною до 25 см.

Поки вони копають передніми лапами, вони задніми кінцівками прибирають пісок, що скупчується у них під черевом. Хутро не захищає кролячих бандикутів від укусів термітів, тому вони стрімко прокопують хід в термітник і злизують комах своїм довгим липким язиком.

кто такие бандикуты

Оскільки вони постійно контактують з ґрунтом, щоб добути собі їжу, то змушені разом з кормом ковтати пісок і землю. Однак ґрунт не накопичується в їх організмах, а виводиться назовні разом з фекаліями. Його частка в них варіюється від 20 до 90%.

Сезонні пожежі дуже важливі для білбі-кроликів. Після спалювання сухої рослинності починається проростання та зростання їхньої улюбленої молодої зеленої трави.

Розмноження

Статева зрілість у самок настає в віці близько 5 місяців, а у самців ближче до 8 місяців. До цього моменту тварини повинні набрати вагу відповідно близько 560 г і 800 г.

ушастый сумчатый барсук

Білбі здатні розмножуються цілий рік, але утримуються від розмноження за несприятливих умов. Щорічно самка може дати до 4 виводків, причому кожен з них складається з 1-3 дитинчат. Естральний цикл триває в середньому 21 день.

Самці спаровуються з багатьма самками приблизно однакового з ними соціального статусу.

Самці ініціюють контакт з самкою, наближаючись до неї та ретельно обнюхуючи її обличчя, плечі й область під хвостом. Дами у відповідь також можуть обнюхувати своїх кавалерів, при цьому вони вкрай агресивно відкидають залицяння партнерів, що стоять нижче за них в ієрархічній драбині.

Спарювання відбуваються під землею в лігві самки й тривають дуже довго, іноді до 18 годин. Між самцями за право на продовження роду бувають ритуальні бої, які виглядають досить кумедно. Дуелянти бігають по колу і намагаються вкусити противника за хвіст та ікри. Переможець женеться деякий час за переможеним супротивником, видаючи переможний свист.

бандикут где живут

У самок білбі один з найкоротших періодів вагітності серед ссавців. Він триває всього лише близько 14 діб. Самка найчастіше народжує від одного до двох дитинчат. Новонароджені бандикути після своєї появи на світ самі перебираються до материнської сумки, яка розташовується в області паху. Там вони залишаються протягом наступних 75 днів і постійно смокчуть молочну залозу. На момент виходу з сумки вони важать близько 200 г.

У самок в сумці є кілька сосків і частина з них знаходиться за її межами. В цілому їх 8 штук. Кожен тип сосків забезпечує свій тип молока для потомства, що знаходиться в сумці, і для потомства поза сумки.

На відміну від кенгуру дитинчата, що вийшли з сумки, вже більше до неї не повертаються.

Ночами вони виходять на пошуки їжі разом з матір'ю. Через два тижні юні білбі розлучаються з нею й переходять до самостійного існування. До статевої зрілості з них доживають тільки чверть підлітків. Решта стають жертвами хижаків і стихійних лих.

Опис

Довжина тіла статевозрілих білбі-кроликів 28-55 см. Довжина хвоста 21-28 см. Вага 600-2500 г. Самці майже у 2 рази більші та важчі за самок.

 билби-кролик

Хутро довге та м'яке. Спина забарвлена ​​в різні тони від сіро-блакитного до світло-сірого кольору. Черевна сторона біла.

Морда подовжена і позбавлена ​​волосяного покриву. Вуха великі й тонко опушені. У самців довжина іклів досягає 7,3-10 мм, а у самок 3,3-5 мм.

На передніх лапах є три кігтя, пристосовані для риття землі. Задні ноги м'язисті й подовжені. Вони використовуються для стрибків. Другий і третій пальці на задніх кінцівках з'єднані разом і виглядають як один палець з двома кігтями.

Тривалість життя кролячих бандикутів в дикій природі рідко перевищує 5 років. У зоопарках вони доживають до 8 років.