Псові

Вухата лисиця

24.01.2019

Вухата лисиця (лат. Otocyon megalotis) відноситься до родини Псові (Canidae). Це єдиний представник роду Otocyon. Він відрізняється від лисиці рудої (Vulpes vulpes) не тільки величезними вухами, а й незвичайними гастрономічними пристрастями. Тварина в природних умовах харчується переважно термітами, а в зоопарках без наслідків для свого здоров'я переходить на фруктову дієту.

Большеухая лисица фото

У більшості країн Африки вона вважається корисним борцем зі шкідливими комахами. В Ботсвані місцеве населення полює на неї заради хутра, а ряд скотарських племен розглядає в ньому хижака, що нападає на їх кіз і овець.

Це всього лише поширена помилка, заснована на розгляді вмісту лисячих шлунків. Іноді в них трапляються фрагменти домашньої худоби. Лисиці поїдають мертвечину, але фізично просто не в змозі впоратися з настільки великою для них здобиччю. У ПАР милих звіряток нерідко утримують як домашніх улюбленців.

Вид вперше описав у 1822 році французький зоолог Ансельм Гаетан Демаре.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Східній і Південній Африці. Вухаті лисиці селяться у відносно сухих саванах і степах з поодинокими заростями дерев і чагарників. Трав'янистий покрив в таких місцях не перевищує 25 см, що значно полегшує пошук комах. Якщо він стає більшим, лисиці мігрують у більш принагідні для них місцевості.

На сьогодні відомо 2 підвиди. Номінативний підвид поширений на території ПАР, Ботсвани, Намібії, Свазіленду, Зімбабве, Лесото, Замбії, Анголи й Мозамбіку. Підвид Otocyon megalotis virgatus мешкає далі на північ і зустрічається в Ефіопії, Еритреї, Сомалі, Судані, Кенії, Уганді, Танзанії, Замбії та Малаві.

Фото большеухой лисицы

Поділ двох популяцій викликаний поширенням термітів Hodotermes mossambicus і Microhodotermes viator, що складають основу раціону цих лисиць.

Поведінка

Вухаті лисиці живуть невеликими зграями до 15 особин або сімейними парами. Як правило, молоді самці залишають батьків, а самки можуть протягом 3-4 років залишатися разом з ними.

Активність виявляється вдень або вночі в залежності від місця проживання та сезону.

Серед південноафриканських популяцій тварини активні у світлий час доби взимку, а влітку виходять на годівлю з настанням сутінків і годуються до світанку. У Східній Африці вони переважно полюють вночі, переживаючи літню спеку в тіні акацій.

Площа домашньої ділянки залежить від кількості присутніх на ньому термітників. Чим їх більше, тим вона менше. Зазвичай зграя займає угіддя від 0,3 до 4 квадратних кілометрів. Ділянки різних власників частково збігаються. Після появи потомства зграя нерідко переміщається на нові землі. Межі своїх володінь лисиці не мітять і не захищають від конкурентів.

Фото большеухой лисицы

Вони самі викопують нори або користуються кинутими житлами інших ссавців, в основному довгоногів (Pedetes) і трубкозубів (Orycteropus afer). Перед вселенням вухаті лисиці ґрунтовно розширюють хороми попередніх господарів. На одній ділянці вони завбачливо обзаводяться кількома підземними сховищами, прокопавши в них запасні входи та виходи.

Тваринки використовують типові для собак пози для вираження своїх емоцій. Побачивши ворога, вони піднімають шерсть на спині, щоб здаватися більшими. Добре ставлення до інших особин висловлюють характерним помахуванням хвостиком, а повага до вищих в соціальній ієрархії одноплемінників опущеною головою та вухами. Готуючись відбити атаку, сміливці приймають положення з витягнутим горизонтально хвостом і піднятими вертикально вушками.

Крім передачі інформації одноплемінникам вуха виконують роль терморегулятора. Завдяки наявності в них кровоносних судин, їм вдається ефективно захищати організм від перегріву.

Головними природними ворогами є леви (Panthera leo), леопарди (Panthera pardus), дикі африканські пси (Lycaon pictus), чепрачні шакали (Canis mesomelas) і плямисті гієни (Crocuta crocuta). На відкритих місцевостях найбільшу небезпеку становлять орли-бійці (Polemaetus bellicosus).

Харчування

Майже 90% повсякденного меню займають терміти. Вухаті лисиці спеціалізуються на поїданні певного виду комах, що мешкають в даному регіоні. Така вузька спеціалізація допомагає їм легше переносити їх укуси та не відчувати алергічних реакцій.

Лисиці розривають термітники швидкими рухами передніх лап, озброєних гострими кігтями. Періодично вони зупиняються і прислухаються, щоб більш точно визначити місцезнаходження термітів.

Лисица большеухая фото

Різноманітність в раціон вносять мурахи, жуки, метелики, багатоніжки, скорпіони, сарана, цвіркуни та коники. Зрідка з'їдаються дрібні гризуни, ящірки та птахи, що гніздяться на поверхні ґрунту.

Якщо термітники можуть розривати одночасно ціла група лисичок, то на решту живності вони полюють виключно в індивідуальному порядку.

Звірятка часто слідують за стадами копитних, у фекаліях яких копошиться багато жуків і личинок. Свою жертву вони локалізують за допомогою надзвичайно розвиненого слуху.

Картинка с большеухой лисицей

Розмноження

Вухата лисиця стає статевозрілою в однорічному віці. Тварини утворюють моногамні сім'ї, які зберігаються аж до смерті одного з партнерів. Зрідка самці створюють гарем з 2 самок.

Потомство з'являється раз на рік. Його поява на світ прив’язана до сезонного збільшення чисельності комах.

У Східній Африці воно відбувається з кінця серпня по жовтень, а в решті регіонів в листопаді або грудні.

Вагітність триває близько 65 діб. Самка приносить від 3 до 6 дитинчат. Малюки народжуються в підземному сховищі сліпими й голими. Очі у них відкриваються на дев'ятий день, а на третього тижня вони вперше вибираються з нори назовні. На цей момент лисенята покриваються м'яким сірим хутром.

Лактація триває 15-16 тижнів. Самці беруть активну участь у вигодовуванні та вихованні потомства, терпляче навчаючи своїх нащадків навичкам самостійного пошуку їжі.

Картинка с большеухой лисицей

По досягненню зрілого віку сини йдуть від батьків, а дочки залишаються з ними й допомагають няньчитися з наступним виводком. Молодь часто стає жертвами наземних і пернатих хижаків.

Опис

Довжина тіла дорослих тварин 46-66 см, хвоста 23-34 см. Висота в холці 30-40 см. Вага коливається від 3000 до 5300 г. Самки трохи більші та важчі за самців. Довжина вух досягає 13 см. Щодо розмірів тіла вони серед собачих ссавців більші тільки у фенека (Vulpes zerda).

Кінцівки тонкі й довгі, хвіст пухнастий. Основний фон забарвлення жовтувато-коричневий або сірий. Хутро старих особин має світліший відтінок.

На вузькій морді добре помітна чорна маска як у єнота-полоскуна (Procyon lotor). Вуха, ноги та кінчик хвоста темно-коричневі. У деяких екземплярів уздовж спини проходить темна смуга.

На передніх лапах є п'ять, а на задніх чотири пальці. Вони озброєні кігтями 20 мм і 7-10 мм відповідно. Відмінною особливістю є наявність в ротовій порожнині від 46 до 50 дрібних зубів, пристосованих для пережовування комах.

Тривалість життя в дикій природі рідко перевищує 5 років. У неволі вухата лисиця доживає до 13 років.