Птахи

Великий індійський калао

13.08.2019

Великий індійський калао (лат. Buceros bicornis) є одним з найбільших представників родини Птахів-носорогів (Bucerotidae). Довжина його тіла може перевищувати 1 м. Своїми розмірами він поступається тільки кафрському рогатому воронові (Bucorvus leadbeateri), який досягає довжини до 129 см. Птах також відомий під назвами великий індійський носоріг і дворогий калао.

Большой индийский калао фото

Він відноситься до числа видів, що знаходяться в уразливому становищі, і є символом національного округу Чин в М'янмі та штатів Керала й Аруначал-Прадеш в Індії. Його голова і дзьоб використовуються місцевими племенами як прикраси, а м'ясо вживається в їжу і вважається лікувальним.

На північному сході Індії та острові Борнео його пір'я служать для прикраси головних уборів. Їх заведено надягати на голову під час урочистих церемоній.

Розповсюдження

Ареал проживання простягається від Індії через Південний Китай до острова Суматра, розташованого в західній частині Малайського архіпелагу. На території Індійського субконтиненту і Південно-Східної Азії розселення дворогих калао має фрагментарний характер. В Індії вони зустрічаються в Західних Гатах, гірського ланцюга вздовж західного узбережжя країни, а також від штату Уттар-Прадеш в передгір'ях Гімалаїв до Ассама на півдні.

Фото Большой индийский калао

Великий індійський калао мешкає в південних регіонах Непалу, на півночі Бангладеш і заході М'янми. У Китаї він поширений в провінції Юньнань. Ізольовані популяції є в Бірмі, В'єтнамі, Лаосі, Камбоджі, Таїланді та на Малайському півострові.

Птахи населяють переважно вічнозелені вологі первинні ліси на висотах від 600 до 1000 м над рівнем моря. У передгір'ях Гімалаїв і на півночі Таїланду вони зустрічаються на висоті до 2000 м. Значно рідше пернаті спостерігаються в місцевостях, де відбувається вирубка лісу.

Відомо 2 підвиди. Номінативний підвид поширений в Таїланді.

На півдні ареалу пернаті часто є сусідами з малайським калао (Buceros rhinoceros), який селиться зазвичай трохи нижче свого більшого родича.

двурогий калао фото

Поведінка

Великі індійські носороги живуть невеликими сімейними групами. Під час мусонів вони можуть об'єднуватися в зграї до 40 особин. Як правило, в них явно переважають птахи, які ще не досягли статевої зрілості. На ділянках лісу, де багато дерев зі стиглими фруктами, на спільну годівлю можуть збиратися до 200 пернатих. Такі великі зграї найчастіше спостерігаються на південному сході Бутану.

Сімейні пари прив'язуються до своєї домашньої ділянки й рідко покидають її межі.

Її площа становить від 4 до 14 кв. км в залежності від наявної кількості їжі. Свої володіння вони облітають практично по одним і тим же маршрутам. Знайшовши дерево з великою кількістю плодів, дворогі калао проводять на ньому цілий день. У Таїланді ділянки сімейних груп іноді займають площу в кілька сотень квадратних кілометрів.

Ніч птахи проводять на дереві, до якого постійно повертаються ближче до вечора. Разом сплять, як правило, 3-4 особини, опустивши голови собі на плечі й направивши дзьоб вгору. Після пробудження та виконання гігієнічних процедур вони відлітають на годівлю.

индийский большой калао

Індійські калао люблять купатися на світанку в ранковій росі, а потім приймати сонячні ванни, широко розставивши крила і піднявши догори хвіст. Щоб охолонути в спекотний полудень, вони розкривають дзьоби та злегка піднімають вгору крила.

Вранці птахи приділяють багато часу чищенню оперення. Вони змазують пір'я виділеннями куприкової залози, внаслідок чого біле пір'я на грудях і шиї набуває жовтого відтінку. Протягом дня він поступово зникає.

Харчування

Великий індійський калао шукає їжу в верхньому ярусі лісу. На землю він спускається тільки для того, щоб поласувати впалими фруктами. По гілках дерев птах пересувається дрібними бічними стрибками.

Основу раціону складає соковита фруктова м'якоть. Близько половини з'їденого корму припадає на висококалорійний дикий інжир. Пернаті також поїдають багаті жирами плоди авокадо і рослин з родин Лаврові (Lauraceae) і Мускатникові (Myristicaceae).

большой индийский носорог фото

Вегетаріанське меню періодично доповнюється їжею тваринного походження. Великі калао періодично розоряють пташині гнізда, полюють на співочих пташок, ящірок, дрібних ссавців і комах.

Через високий вміст вологи в повсякденному кормі птахи дуже рідко п'ють воду.

Розмноження

Статевозрілими дворогі гомраї стають у віці близько 4 років. Шлюбний період проходить з січня по квітень. Моногамні подружні пари зберігаються аж до смерті одного з подружжя. У сезон розмноження вони стають територіальними й захищають територію приблизно в радіусі до 100 м від свого гнізда. Видавані ними звуки нагадують щось середнє між кудкудаканням і розкотистим ревом.

Про свої права подружжя заявляють гучними криками, часто вони роблять це дуетом.

Між самцями відбуваються ритуальні бої з використанням рога і дзьоба. Свою агресивність вони демонструють стрибками в сторони, вгору і вниз.

Фото Buceros bicornis

Біля майбутнього гнізда самець пропонує самці зірвані ним фрукти. Якщо дари прийняті, парочка приступає до облаштування гніздечка. Гніздо розташовується в дуплах старих деревах на висоті 10-25 м над землею. Перевага віддається дуплам з вертикальним отвором, розмір якого складає близько 40х14 см.

Індійські калао гніздяться на відстані 200-2300 м один від одного. Гнізда інших споріднених видів можуть розташовуватися лише в 30 м. До них птахи-носороги не виявляють агресії.

Гніздо використовується протягом декількох років навіть у тому випадку, якщо воно було неодноразово розграбовано хижаками. У його облаштуванні беруть участь обидва партнери. Самець приносить гілочки, грудки землі, деревну кору і м'якоть плодів. Самка змішує принесений будівельний матеріал зі своїм послідом і замуровує їм вхідний отвір зсередини.

Фото большого индийского носорога

В результаті протягом 3-4 днів створюється міцна стіна з вузькою щілиною, через яку самка отримує корм і викидає продукти своєї життєдіяльності. Її годування походить від 3 до 5 разів на добу.

Вона залишається замурованою весь період насиджування і вигодовування потомства, задовольняючись підношеннями свого чоловіка. Вона відкладає 2 яйця. Інкубація триває від 38 до 40 днів.

Самка залишається з пташенятами до трьох, максимум чотирьох місяців. Вона пробиває вихід назовні дзьобом. До моменту її виходу на свободу в живих залишається, як правило, тільки одне пташеня. Самка його знову замуровує. Воно саме звільняється з ув'язнення, коли відчує себе до цього готовим. Іноді пташенята вилітають з гнізда одночасно з матір'ю.

Опис

Довжина тіла 95-120 см. Вага 2-4 кг. Розмах крил близько 162 см. Самці трохи більші та важчі за самок. Оперення чорно-біле. Шия, груди й частина голови забарвлені у білуватий або бежевий колір.

Buceros bicornis

Характерною особливістю є наявність величезного дзьоба з роговим наростом зверху. Він легкий і порожній усередині, служить резонатором для посилення звукових сигналів.

Яскраво виражений статевий диморфізм відсутній. У самців райдужна оболонка очей червонувато-коричнева, а у самок білувата. Довжина дзьобів у них становить 29-34 см і 24-28 см відповідно.

Тривалість життя великого індійського калао близько 40 років.