Птахи

Малайський калао, або малайський гомрай

13.11.2011

Малайський калао, або малайський гомрай (лат. Buceros rhinoceros) належить до родини Птахів-носорогів (Bucerotidae). Він вважається малайцями символом подружньої вірності й непорочності та уособленням малайського бога війни Сінгаланга Буронга.

На Борнео щорічно влаштовується після збору врожаю фестиваль Гавай даяк, на якому жителі острова, які раніше були дуже войовничими й кровожерливими мисливцями за головами, люблять одягатися в національні костюми. Головною прикрасою справжнього даяка є не тільки солідна колекція ворожих черепів, які дісталися у спадок від запасливих предків, а й особливий головний убір, зроблений з черепа калао.

Калао

Справжній чоловік просто зобов'язаний надіти цю красу собі на голову, бо даяки називають це пернате створіння вельми образно – «зарубай-свою-тещу-птиця». Сенс такого звичаю, думається, зрозумілий всім одруженим чоловікам без особливих коментарів.

Розповсюдження

Ареал проживання охоплює Малайський півострів, острова Ява, Суматра і Борнео. До 1950 року малайські гомраї мешкали також на Сінгапурі.

Відомо 3 підвиди. Номінативний підвид поширений на Малайському півострові та Суматрі. Підвид B.r. borneoensis зустрічається на Борнео, а підвид B.r. silvestris на Яві.

Птахи селяться в тропічних дощових лісах. Вони населяють первинні ліси з високими старими деревами, уникаючи відкритих просторів. Пернаті віддають переваги місцевостям, де удосталь ростуть фруктові дерева.

В горах малайський калао спостерігається на висотах до 1200 м над рівнем моря.

Поведінка

Поза гніздовим сезоном гомраї люблять кочувати по джунглях невеликими зграями до 25 особин. Вони видають гучні хрипкі звуки, схожі на гелготання гусей або регіт страшного злодія з фільму жахів. У кожному регіоні у них є своя досить багата мова, за допомогою якої вони дуже активно спілкуються між собою.

Літають малайські калао погано, тому під час короткого польоту підбадьорюють себе басовитим кудкудаканням. Зовні це нагадує виліт аероплана столітньої давності, у якого закінчується паливо.

Buceros rhinoceros

Особливо говірливі подружні пари, що невтомно радують один одного цікавою інформацією з ранку до вечора. Кожна пара займає свою власну домашню ділянку площею від 0,5 до 2,5 квадратних кілометрів.

Птахи люблять приймати сонячні ванни, розправивши крила і розпушивши хвіст. Для миття вони використовують мокрі після дощу листя рослин.

Харчування

До 60% повсякденного раціону займають висококалорійні ягоди дикого інжиру. На другому місці знаходяться горіхи рослин з родини Мускатникові (Myristicaceae) та плоди завезеної в Азію олійної пальми (Elaeis guineensis).

У пошуках корму пернаті мандрують по лісі, шукаючи плодові дерева. Іноді вони спускаються на землю, щоб поласувати впалими перезрілими плодами. Такі ласощі іноді починають бродити, тому пташки від них п’яніють.

малайский гомрай фото

Галантні кавалери приносять фрукти, що містять алкоголь, своїм подругам. Їх поїдання призводить до того, що пернаті починають співати ще голосніше і вишуканіше.

Крім подібних делікатесів малайські калао можуть ласувати горіхами та комахами. При нагоді вони полюють на ящірок і змій. Спійману змію птах вбиває декількома потужними ударами об каміння, а потім поїдає дрібними шматочками.

Розмноження

Шлюбний період проходить з січня по лютий. У цей час сімейна пара займає ділянку, де є велике старе дерево з просторим дуплом. У нього забирається самка і замуровує себе зсередини залишками їжі, мулу і посліду. Як правило, воно розташовується на висоті 50-60 м над землею.

Самець цілий день приносить будівельні матеріали, поки вхід в гніздо не перетвориться в вузеньку вертикальну щілину. Після закінчення будівництва самка зазвичай відкладає 2 яйця, які насиджує протягом місяця в позі з високо піднятим хвостом. На час висиджування яєць і вигодовування пташенят турботу про сімейство бере на себе працьовитий і дбайливий самець, приносячи корм у своєму дзьобі.

Фото калао

Самка лише зрідка дає про себе знати, потужно вистрілюючи чергову порцію посліду через гніздовий отвір. З появою пташенят у неї починається линька, тому вона ще кілька тижнів проводить в добровільному ув'язненні. Коли пір'я з хвоста і крил випаде, самка вибирається назовні й замуровує нащадків, що залишаються в гнізді.

Літати вона ще не може, тому все сімейство залишається на утриманні її чоловіка. У разі його загибелі їм загрожує голодна смерть. На щастя, досить часто турботу про нещасних беруть на себе холості самці. Через 3 місяці після появи на світ пташенята залишають гніздо, але залишаються з батьками до початку нового гніздового сезону.

Опис

Довжина тіла 80-90 см, а хвоста 35-38 см. Вага 2-3 кг. Довжина дзьоба у самців становить 27-34 см, а у самок 22-28 см. Статевий диморфізм в забарвленні відсутній. Самки трохи легші й дрібніші за самців.

Оперення чорне. При яскравому освітленні воно набуває характерний металевий відлив. На крилах проглядаються невеликі білі смужки. На білому хвості помітна поперечна чорнувата смужка.

Краї дзьоба рифлені. Від його основи до верхівки голови тягнеться великий наріст з пористої кісткової тканини, називаємий шоломом. Зсередини він наповнений повітрям. Шолом збільшується в розмірах разом з віком птиці.

На лапах є по 4 пальці, з яких три повернені вперед, а один назад. У самців радужка очей червона, а у самок більш бліда.

Тривалість життя малайського гомрая близько 30 років.