Псові

Острівна лисиця

19.07.2021

Острівна лисиця (лат. Urocyon littoralis) – невеликий хижий ссавець з родини Псові (Canidae). Вона у 2-3 рази менша за сіру лисицю (Urocyon cinereoargenteus), що мешкає в листяних лісах Північної та Центральної Америки.

Хижачка своїми розмірами відповідає приблизно домашній кішці та є яскравим прикладом алопатрії. Тварини, що живуть на островах, як правило, значно дрібніші за своїх континентальних родичів.

Островная лисица фото

Чисельність популяції острівних лисиць неухильно знижується з 1990-х років. Її різке скорочення було викликане знищенням природного середовища проживання та принесеними з материка паразитами й інфекційними хворобами. Їх переносниками були домашні собаки та свині.

Вид Urocyon littoralis відокремився від сірої лисиці приблизно 11-16 тисяч років тому. У той час рівень води у Світовому океані впав, тому між материком і багатьма островами утворилися сухопутні переходи. В кінці льодовикового періоду вода знову піднялася, і ссавцям, що перебралися на острови, шлях у зворотному напрямку був відрізаний.

Вид вперше описав у 1857 році як Vulpes littoralis американський зоолог Спенсер Фуллертон Берд.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться на 6 великих островах в Тихому океані, розташованих на відстані від 30 до 96 кілометрів від південно-західного узбережжя Каліфорнії в Північній Америці. Це острова Санта-Каталіна, Сан-Клементе, Сан-Ніколас, Сан-Мігель, Санта-Круз і Санта-Роза.

Острівні лисиці населяють різні типи ландшафтів. Вони селяться переважно в прибережних районах і прилеглих до них дюнах. Їх можна зустріти на вересових пустищах, в заростях субтропічної твердолистої чагарникової рослинності, листяних, змішаних і хвойних лісах.

Існують 6 підвидів. Номінативний підвид поширений на острові Сан-Мігель. Найбільший підвид живе на острові Санта-Каталіна, а найменший на острові Санта-Круз.

Поведінка

Острівні лисиці ведуть денний поодинокий спосіб життя. На острові Санта-Круз звірята частіше бувають активними вночі, але їх можна побачити також вдень.

фото островной лисицы

Дорослі особини займають домашні ділянки площею від 80 до 259 га. Зайняту територію вони мітять сечею та фекаліями, залишаючи їх на помітних місцях. Зазвичай домашні ділянки декількох власників перетинаються. Мисливські угіддя самців більші ніж у самок і в залежності від сезону можуть істотно змінювати свої кордони.

Острівна лисиця вирізняється допитливим характером і не боїться людей, оскільки не є хутровим звіром і не постраждала від людської діяльності. У неволі вона швидко стає ручною та прив'язується до свого господаря.

Це дуже вертке та рухливе звірятко. На відміну від більшості своїх родичів воно вміє лазити по деревах.

Між собою лисиці спілкуються за допомогою великого набору звуків, поз, візуальних і нюхових сигналів. Свою покірність вони висловлюють опусканням голови, притисненням вух і жалібним ниттям. Підлеглі особини уникають зорового контакту з домінантними тваринами.

лисица фото

Головними природними ворогами є малі скунси (Spilogale gracilis), канюки неоарктичні (Buteo jamaicensis) і ворони (Corvus corax). Вони нападають головним чином на молодь і хворих тварин. В останні роки дорослі особини стали піддаватися нападам беркутів (Aguila chrysaetos), які почали гніздитися на островах. На них також полюють білоголові орлани (Haliaeetus leucocephalus), коли мають негаразди з ловом риби.

Харчування

Острівна лисиця всеїдна. В її раціоні переважають комахи та різні фрукти. Повсякденне меню залежить від сезонних і регіональних особливостей.

Тварини охоче поїдають плоди мучниці (Arctostaphylos), гетеромелеса (Heteromeles arbutifolia), лободи (Atriplex), опунції (Opuntia), інжиру (Ficus) і карпобротуса (Carpobrotus). Вони полюють на оленячих хом'ячків (Peromyscus), каліфорнійських ховрахів (Otospermophilus beecheyi) і досить часто розоряють пташині гнізда, ласуючи яйцями та пташенятами, що вилупилися.

Іноді хижачки поїдають дрібних ящірок, земноводних і наземних равликів. Вони люблять залишені людьми харчові відходи, проте таких делікатесів в місцях їх проживання дуже мало. Уздовж берегової лінії звірята годуються молюсками та викинутою на берег рибою.

Острівні лисиці виходять на пошуки їжі завжди поодинці. Це стосується і моногамних подружніх пар.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 10-12 місяців. Острівні лисиці утворюють сімейні пари, які зазвичай зберігаються протягом усього життя.

Поза сезоном розмноження партнери розходяться й тимчасово живуть порізно.

Шлюбний період починається взимку або ранньою весною в залежності від ареалу проживання, підвиду та кліматичних умов. Чим раніше він настає, тим довше буде тривати вагітність. Її тривалість становить від 50 до 63 днів. Пік народжуваності припадає на березень і першу половину квітня.

Самка народжує від одного до п'яти дитинчат. В середньому буває 2-3 лисеняти. Пологи відбуваються в підземному укритті. Лисиці його виривають самостійно, або використовують нори, залишені іншими тваринами. Іноді для лігва використовуються глибокі ущелини в скелях або дупла старих дерев.

На момент своєї появи на світ лисенята важать близько 100 г. Вони голі, сліпі й безпорадні. Перші тижні за ними доглядає тільки самка, потім самець починає приносити їжу своєму потомству.

На початку літа лисенята у віці 6-8 тижнів в перший раз виходять зі свого лігва. До цього часу вони набирають вагу близько 170 г та обростають густим темним хутром. Очі розплющуються на 38-й день.

До вересня молодь опановує навичками самостійного полювання та розлучається зі своїми батьками.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 45-79 см залежно від підвиду. Довжина хвоста 11-29 см. Висота в загривку 12-16 см. Вага 1300-2000 г. Самки трохи легші та дрібніші за самців.

Urocyon littoralis

Основний фон забарвлення варіюється від сіруватого до коричного-коричневого і від світло-коричневого до червонувато-коричневого кольору. Область щік, горла, живота і частини кінцівок білуваті. Густий хвіст зверху прикрашає темна смуга. Його нижня сторона зазвичай забарвлена в коричневий колір.

Линька на всіх островах відбувається восени з вересня по листопад. Хутро складається з густого підшерстя та жорсткої шерсті, що лежить зверху. Довжина підшерстя досягає 16-25 мм, а остьового волосся – 35-38 мм.

Великі воронкоподібні вуха мають стоячу форму, покриті хутром зсередини та зовні. У ротовій порожнині 42 зуби.

Молоді лисиці частіше мають світліше, але товстіше хутро в порівнянні з дорослими тваринами. Крім цього у них темніші вуха.

Тривалість життя острівної лисиці в дикій природі зазвичай не перевищує 6-7 років. У неволі за умови дбайливого догляду вони доживають до 15 років.