Псові

Гривастий вовк

15.02.2016

Гривастий вовк, або довгогривий вовк (лат. Chrysocyon brachyurus) належить до родини Псових (Canidae) і є найбільшим її представником в Південній Америці. Свою назву він отримав завдяки довгій шерсті, що росте у нього на потилиці та шиї. Під час емоційного збудження вона стає дибки, щоб налякати противника.

Зовні тварина схожа на лисиць (Vulpes), але не має з ними близької спорідненості та відрізняється від них в першу чергу наявністю подовжених кінцівок.

Гривистый волк фото

Її найближчим родичем вважається фолклендський вовк (Dusicyon australis), який вимер в середині XIX століття. Імовірно у них був спільний предок, що існував на південноамериканському континенті близько 6 млн років тому. Віддалене генетичне споріднення гривасті вовки мають з чагарниковими собаками (Speothos venaticus) і майконгами (Cerdocyon thous).

Вони дуже люблять фрукти, які називаються в Бразилії лобейра або фрут-ду-лобо (Solanum lycocarpum), а в Європі вовчим яблуком. За смаком вона нагадує недозрілий помідор з яблучним ароматом.

Фото гривистого волка

Більшість південноамериканських індіанців вважають, що гривасті вовки походять від людей, які через жадобу з'їли занадто багато лобейри. Багато племен категорично відмовляються від поїдання цього фрукта через побоювання обрости вовчою шерстю.

Вид вперше описав у 1815 році німецький зоолог Йоганн Карл Вільгельм Іллігер.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в центральній і південно-східній частині Південної Америки. Він простягається від півдня та північного сходу Бразилії через Парагвай до північних регіонів Аргентини й Перу.

Довгогривий вовк населяє пампу, савани, сухі рідколісся, заливні луки та околиці лісів. Явна перевага надається рівнинам. Гористі місцевості та дощові ліси категорично уникають.

Тварини найчастіше селяться біля джерел води. Найбільші популяції мешкають біля берегів річки Парнаїба, що протікає з півдня на північ Бразилії, і в бразильському національному парку Емас.

Вид монотиповий. Підвиди на сьогодні невідомі. Загальна чисельність популяції оцінюється у 13-15 тисяч дорослих особин.

Поведінка

Гривастий вовк активний в нічний час доби. Вдень він ховається посеред чагарників або високої трави, а в сутінках виходить зі своєї схованки на полювання.

Тварини живуть переважно сімейними парами, займаючи домашню ділянку площею до 27 квадратних кілометрів. Подружжя завжди полюють порізно одне від одного, але зазвичай повертаються до ранку до спільного укриття.

гривистый волк рост

Межі між зайнятими територіями строго дотримуються. Сусідні пари залишаються на своїх угіддях і не заходять до чужих володінь. Про свою присутність вони заявляють купами фекалій, що відкладаються в певних місцях. Своєрідними прикордонними стовпами служать термітники, рясно политі сечею.

Кочівні самці постійно обходять кордони чужих ділянок і проникають в них у разі смерті господаря. Тільки тоді вони починають мітити територію. У неволі самці конфліктують з особинами своєї статі, але припиняють конфлікти після встановлення соціальної ієрархії.

Гривасті вовки періодично нападають на козенят, ягнят, поросят і домашню птицю. Контактів з людьми вони уникають і не виявляють до них агресії.

Між собою тварини спілкуються за допомогою глибокого гавкоту, виття та гарчання. Гавкаючі звуки переважають після настання сутінків.

Гривастий вовк може пересуватися невластивою для хижаків ходою. Він досить часто переходить на інохідь, переставляючи дві ноги з одного боку одночасно. Такий спосіб пересування дозволяє економити енергію при тривалому неспішному бігу по рівнинах.

Харчування

Раціон складається переважно з дрібних гризунів, кроликів, броненосців, птахів, ящірок і комах. Дуже рідко хижаки полюють на більшу живність. Лише зрідка їм вдається впоратися, наприклад, з хворими або молодими пампасними оленями (Ozotoceros bezoarticus).

Chrysocyon brachyurus

У посуху більша частина повсякденного меню складається з плодів лобейри. За нестачі кормів гривастий вовк крім них часто поїдає солодкі коренеплоди та цибулини.

Він може в високому стрибку схопити нальоту птахів, які пролітають низько над землею, а гризунів, що сховалися в норах, викопувати із землі, знаходячи їх по запаху. У прибережних районах з'їдаються молюски та риба. У неволі тварина любить ласувати стиглими бананами та гуавою.

Своїми мисливськими звичками хижак багато в чому нагадує лисицю. Він може обережно і довго переслідувати свою здобич, а потім несподівано накидатися на неї ззаду.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці близько 2 років. Гривасті вовки утворюють моногамні подружні пари, які зберігаються багато років.

Подружжя живе разом в сезон розмноження, а решту часу окремо.

Шлюбний період залежить від освітлення та проходить в південній півкулі з серпня по жовтень, а в північній з жовтня по лютий. Еструс у самок триває всього лише від 1 до 4 діб і відбувається один раз на рік.

гривистый волк характер

Вагітність триває 60-70 днів. Самки народжують від 2 до 5 цуценят. Вони з'являються на світ наприкінці літа або на початку осені в лігві, розміщеному серед густої високої трави або на болотистій місцевості. Новонароджені важать 400-500 г. Очі та вуха у них розплющуються приблизно на десятий день.

Молочне годування триває 3-4 місяці. З четвертого тижня щенята починають потроху поїдати корм, який відригають батьки. У 6-7 тижнів світло-сіре хутро у них набуває рудого відтінку.

Опис

У порівнянні з вовком звичайним (Canis lupus) вовк довгогривий має порівняно струнку статуру, короткий торс і набагато довші ноги, що надає йому квадратну форму тіла. У нього також більш вузькі груди та більш короткий хвіст. Шерсть подовжена і м'яка на дотик.

Довжина тіла статевозрілих особин досягає 120-130 см, а хвоста 35-40 см. Висота в загривку 70-95 см. Вага 20-25 кг, максимум 30 кг. Статевий диморфізм відсутній. Самці лише трохи більші та важчі за самок. Довжина гриви досягає 42-47 см.

Основний фон забарвлення червонувато-коричневий. Центр спини темніший за інші частини тіла. Черевна сторона жовта. На білій шиї помітно велику чорно-коричнева пляма, що спускається вниз по спині. Внутрішня частина довгих вух і кінчик хвоста білі, ніс і передні кінцівки чорні.

Зубний ряд відображає харчові пристрасті. Оскільки ця тварина не вбиває та не їсть велику здобич її верхні хижі зуби зменшені в розмірах, різці слабкі, а ікла довгі й тонкі.

Тривалість життя гривастого вовка в дикій природі не перевищує 8-10 років. У неволі він доживає до 12-15 років.