Псові

Чепрачний шакал

01.08.2014

Чепрачний шакал (лат. Canis mesomelas) – хижак з родини Псових (Canidae), що мешкає в Південній і Східній Африці. В африканських країнах він з незапам'ятних часів живе по сусідству з людиною. З цієї причини тварина стала одним з найпопулярніших героїв народних казок, що відрізняється сміливістю, спритністю й прямо таки людською хитрістю.

Чепрачный шакал фото

Середовище проживання шакала розділене на дві незалежні частини. У південній частині ареалу його можна зустріти в Анголі, Намібії, Зімбабве, Ботсвані, Мозамбіку, ПАР, Лесото, Свазіленді та на півдні Замбії. У східній частині він мешкає в Сомалі, Ефіопії, Судані, Кенії й Танзанії.

Найбільше хижака приваблюють трав'яні савани, саванні рідколісся або пустельні місцевості.

Чепрачний шакал дуже любить селитися поруч з людським житлом. Він обожнює красти домашню птицю, тому часто конфліктує з селянами.

Розмноження

Розмножуються шакали два рази на рік і в різний час в залежності від місця проживання. У Південній Африці тічка у самок починається у вересні, а в Східній Африці проходить з травня по вересень.

Самка виношує потомство протягом двох місяців.

На світ цуценята з'являються в затишній норі, виритій одним з батьків. Іноді батьки можуть зайняти покинуте лігво. У посліді можуть бути від 4 до 8 дитинчат. Малюки народжуються сліпими, тільки на 10-й день у них розплющуються очі. Через 3 тижні вони виходять з нори й починають вивчати навколишній світ.

У віці 8-9 тижнів щенята переходять з молочної дієти на м'ясну. Вони їдять перетравлене батьками м'ясо. Через деякий час вони вже із задоволенням поїдають тушки убитих тварин. З 6-ти місяців молодь починає полювати разом з батьками.

Семья чепрачного шакала

Весь вільний час цуценята ведуть активний спосіб життя. Саме в іграх вони навчаються необхідним для виживання навичкам.

Через 10-12 місяців малюки дорослішають і вирушають на пошук нових територій. Там вони будуть полювати, знайдуть собі партнерів і вирощуватимуть своє майбутнє потомство.

Поведінка

Чепрачні шакали створюють родину один раз і на все життя. Іноді вони можуть розлучитися на кілька місяців, але потім неодмінно возз'єднаються. Сім'я займає певну територію. Кордон своїх володінь подружжя мітять сечею, пахучим секретом з анальних залоз або фекаліями.

Бегущий чепрачный шакал

Шакал чепрачний – дуже активна тварина. Весь час він бігає по своїй території в пошуках їжі. Коли він втомлюється, то відпочиває у своїй норі. Молоді самці об'єднуються в невеликі зграї й проводять час за полюванням або вправляються в іграх. Своїх власних володінь у них поки немає. Вони стають тільки тоді територіальними, коли починають жити парами.

Між собою тварини спілкуються за допомогою різноманітних звуків, додатково використовуючи мову тіла. Партнери зміцнюють свої відносини радісними привітаннями або вилизуючи один одному шерсть.

Володіючи відмінним зором і слухом, звір може полювати як самостійно, так і в зграї. Полювання починається з настанням сутінків. На вечерю він може зловити молоду газель, дрібних гризунів, поласувати пташиними яйцями або мертвечиною.

Шакали чепрачні часто супроводжують левів. Коли цар звірів насититься здобиччю, стерв'ятник завжди підбере за ним залишки їжі.

Фрукти, зелена трава, личинки жуків і термітів, скорпіони, ящірки та навіть деякі отруйні змії можуть служити відмінним доповненням до вечері. Відсутність води цей звір здатен переносити тривалий час, але коли є можливість напитися, то обов'язково поповнить свої водні запаси.

Опис

Довжина тіла становить 65-75 см, а висота в загривку 36-48 см. Важать тварини 7-13 кг. Забарвлення шерсті переважно рудувато-буре.

Картинка с чепрачным шакалом

Спина, загривок і верхні боки хвоста сріблясто-чорні, нагадують чепрак для коня. Довгий хвіст покритий волохатою шерстю.

Голова невелика, сплюснута по вертикалі. Очі близько посаджені, мають золотисту райдужну оболонку. Морда вузька, пристосована для лову звірів у вузьких норах. Вуха великі, широкі й рухливі. Кінцівки довгі та дуже сильні.

Тривалість життя в дикій природі близько 8 років, в неволі чепрачні шакали доживають до 14-15 років.