Примати

Мідний стрибун

27.12.2015

Мідний стрибун, або мідний титі (лат. Callicebus cupreus) належить до родини Сакієві (Pitheciidae). Назву цей невеликий хвостатий примат отримав через пристрасть до стрибків і своє хутро, забарвлене в насичений мідно-коричневий колір. Таке забарвлення допомагає йому злитися з навколишнім середовищем, щільно притулившись до гілок.

Він може здійснювати великі стрибки з дерева на дерево, щоб врятуватися втечею від хижаків, які його переслідують.

Медный прыгун фото

Мідні стрибуни є активними розповсюджувачами насіння різних рослин. У той самий час вони знаходяться внизу харчового ланцюжка й самі служать їжею багатьом приматам Нового Світу, в першу чергу капуцинам (Cebus).

Вид вперше описав у 1823 році німецький натураліст Йоганн Баптист фон Спікс.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Південній Америці. Мідні стрибуни поширені на території Бразилії, Болівії, Перу, Еквадору та Колумбії.

Тварини селяться переважно в низинних дощових лісах недалеко від водойм в зоні тропічного і субтропічного клімату. Вони надають перевагу місцевостям, розташованим в низинах і схильним до сезонних повеней.

У Бразилії їх можна зустріти на захід від річки Ріо-Мадейра, а в Перу в басейні річки Ріо-Галлага. У Болівії найбільші популяції живуть у верхів'ях Ріо-Мадре-де-Діос, а в Колумбії в регіоні між річками Ріос-Гуамуес і Путумайо.

Між басейнами Путумайо і Верхнім Ріо-Оріноко простягається область протяжністю понад 350 км, де мідні титі не водяться.

Мавпи зустрічаються по обидва боки Кордильєр. Північна межа ареалу проходить вздовж річки Мараньйон, а південно-східна біля берегів Пурус.

Існують 3 підвиди. Номінативний підвид поширений в Бразилії.

Поведінка

Мідні стрибуни майже весь день проводять на деревах і лише зрідка спускаються на землю. Вони активні протягом світлого часу доби. Тварини утворюють невеликі групи без суворої соціальної ієрархії.

На чолі групи найчастіше знаходяться самці та рідше самки. Примати підтримують всередині неї соціальні зв'язки, приділяючи велику увагу взаємному чищенню хутра та фізичному контакту. Під час неспання та сну вони незалежно від статевої приналежності часто переплітаються хвостами, щоб висловити свою прихильність один до одного.

Поедание медным прыгуном спелых фруктов

Для ночівлі мавпи вибирають дерева з густим листям і покриті ліанами, щоб сховатися в них. Відразу після пробудження починається інтенсивна годівля, яка триває до полудня. Потім мідні стрибуни відпочивають кілька годин і знову починають годуватися до настання заходу сонця.

Вони дуже миролюбні та рідко конфліктують між собою. Їх можна досить часто побачити на спільній годівлі разом з тамаринами (Saguinus) та ігрунками (Callitrichidae).

Межі своїх угідь примати позначають за допомогою вокалізації. Самці та самки співають дуетом, щоб заявити права на зайняту домашню ділянку. Зазвичай її площа невелика і складає 500-800 квадратних метрів.

Мідний стрибун має розвинений нюх. Коли дві мавпи вперше стикаються один з одним, вони обнюхують обличчя та статеві органи партнерів.

На грудях у них є залоза, яка виділяє запашний секрет. Його мавпи постійно розтирають по всьому тілу та мітять ним гілки дерев.

У спілкуванні важливу роль крім звукових сигналів грають візуальні сигнали. У розлюченому стані примати розгойдуються, трясуть головою, махають хвостом і відводять погляд убік. Також свій емоційний стан вони висловлюють різними положеннями голови, закритими очима, виставленими наперед губами та вискаленими зубами.

Вокальні елементи включають свист, крик, стогін, важке дихання та мукання. Спів дуетом зазвичай відбувається на світанку або перед ним біля кордонів домашньої ділянки. Він триває близько 5 хвилин і триває довше в похмуру погоду.

Головними природними ворогами є капуцини, кішки й денні хижі птахи.

Харчування

Раціон складається з їжі рослинного походження. Близько 75% з'їденого корму складають різні стиглі фрукти та ягоди. Інша частина припадає на бруньки, квітки, молоде листя та пагони бамбука.

Незначною мірою з'їдаються комахи. Їх їдять головним чином самки, коли годують своїх дитинчат і мають збільшену потребу в білку.

Мідні титі найбільше люблять ласувати плодами фікуса (Ficus) і бросімума (Brosimum).

Як правило, члени однієї групи одночасно поїдають один і той же вид їжі. Такий підхід до харчування дозволяє їм зміцнювати соціальні зв'язки.

Розмноження

Мідні стрибуни утворюють моногамні сім'ї, які існують протягом декількох років і можуть мати до трьох поколінь. Сімейні групи складаються з 2-5 особин, включаючи пару та від одного до трьох дитинчат.

Детёныш медного прыгуна

Еструс у самок триває від 17 до 21 дня. Тривалість вагітності близько 132 днів. Самки народжують одне дитинча раз на рік в період з листопада по березень. Молочне годування триває близько 4 місяців.

Самці проявляють зворушливу турботу про своїх нащадків. Вони носять їх на своїй спині вже через кілька годин після пологів.

Дитинчат вони віддають самкам тільки для годування. Після закінчення лактації малюки злазять з батьківських спин, починають пересуватися по лісі самостійно й переходять на тверду їжу.

У віці близько 2 років мідні стрибуни стають статевозрілими. Вони розлучаються зі своїми батьками та вирушають на пошуки власної домашньої ділянки.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 28-39 см, а хвоста 35-45 см. Вага 1000-1200 г. Самці трохи більші та важчі за самок.

Хвіст пухнастий, але не чіпкий і не використовується як хапальний орган. Мавпи переплітаються хвостами, щоб продемонструвати своє довірливе ставлення до партнера.

Хутро на тілі грубе за винятком лицьової частини. Спина, боки та хвіст коричнево-сірі. Черевна сторона і кінцівки мідно-червоні. Щоки й борода червонуваті. Внутрішня сторона рук і ніг помаранчевого або червоного кольору.

Голова порівняно маленька й округла. На маківці помітна біла смуга. Задні кінцівки коротші за передні.

У ротовій порожнині 18 зубів. У самців і самок ікла схожі за розміром і довжиною. Корінні зуби морфологічно прості.

Тривалість життя мідних стрибунів у дикій природі близько 20 років. У неволі вони доживають до 25-26 років.