Примати

Червонорукий тамарин

21.06.2019

Червонорукий тамарин (лат. Saguinus midas) належить до родини Ігрункових (Callitrichidae). Характерною особливістю цього примата є наявність червоної або рудої шерсті на лапах. На відміну від рябого тамарина (Saguinus bicolor) полювання на нього практично не ведеться, тому вид досить численний і не перебуває під загрозою зникнення.

Краснорукий тамарин фото

Зниження чисельності популяції зумовлено виключно знищенням природного середовища проживання. У Південній Америці активно вирубуються дощові ліси, що позбавляє мавпочок звичної кормової бази.

Червонорукі тамарини відрізняються великою рухливістю та спритністю. При необхідності вони легко перестрибують з дерева на дерево на відстань від 5 до 10 м і успішно приземляються на поверхню ґрунту, стрибнувши з висоти до 18 м.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в північно-східній частині Південної Америки. Він охоплює територію Бразилії, Суринаму, Гайани, Французької Гвіани та Венесуели. Найбільш часто червонорукі тамарини зустрічаються в басейні річки Амазонка.

Вони населяють переважно вологі тропічні та субтропічні ліси. У рідколісся звірята спостерігаються значно рідше. У Бразилії вони часто селяться поблизу з чорнолапими тамаринами (Saguinus niger).

Фото краснорукого тамарина

Поведінка

Примати живуть невеликими сімейними групами. До них входять кілька самців і самок з потомством. В одній групі зазвичай буває до 6-8 особин. Вкрай рідко їх чисельність сягає 14-15 тварин. Члени групи ставляться один до одного дуже толерантно і доброзичливо, уникаючи будь-яких конфліктних ситуацій.

На чолі колективу завжди знаходиться домінантна самка.

Група охороняє кордони своїх угідь від вторгнення чужинців. Домашня ділянка займає площу від 9 до 15 га.

Активність виявляється у світлий час доби. Тамарини вдень перебувають в середніх ярусах лісу, а для ночівлі підіймаються на верхівки дерев.

Їх головними ворогами є довгохвості кішки (Leopardus wiedii), хижі птахи та змії.

Харчування

Червонорукі тамарини всеїдні. Основу раціону складають стиглі фрукти, деревний сік, молоді пагони та квітковий нектар. Велике значення має також їжа тваринного походження на відміну від багатьох інших споріднених видів, які віддають перевагу вегетаріанській дієті.

Мавпочки поїдають комах, личинок, павуків, багатоніжок і дрібних гризунів. Вони активно розоряють гнізда птахів, з'їдаючи яйця та пташенят, що вилупилися. Свою жертву вони вбивають укусом в потилицю.

тамарин краснорукий фото

Розмноження

Статева зрілість настає у віці близько 2 років. Право на продовження роду має тільки домінантна самка. Вона злучається з усіма самцями, що знаходяться в сімейній групі. Спарювання можуть відбуватися в будь-який час року.

Більшість дитинчат з'являються на світ на початку сезону дощів. Вагітність триває від 140 до 145 днів. Самка приносить 1-2 малюків вагою 40-50 г. Турботу про нього беруть на себе всі члени групи. Самці ставляться до нього особливо трепетно ​​і з великим небажанням віддають його в руки своїх колег.

Перші тижні дитинча висить на череві матері, а потім по черзі роз'їжджає на спинах всіх своїх родичів.

Молочне годування триває близько 3 місяців. Після його закінчення юні мавпочки стають повністю самостійними.

Saguinus midas

Опис

Довжина тіла 22-28 см, а хвоста 32-44 см. Вага 450-550 г. Статевий диморфізм відсутній. Хутро забарвлене в чорний або темно-коричневий колір.

На обличчі немає волосся, шкіра чорна. Вуха великі. Забарвлення лап може варіюватися від оранжевого і червонувато-жовтого до червонуватого кольору.

Пальці озброєні невеликими, але міцними кігтями, що дозволяють добре триматися за гілки.

Тривалість життя червоноруких тамаринів в дикій природі близько 10 років. У зоопарках окремі особини доживають до 16 років.