Парнокопитні

Болотний олень

24.07.2022

Болотний олень, або гуемал (лат. Blastocerus dichotomus) належить до родини Оленеві (Cervidae). Він є єдиним представником роду Blastocerus. Цей парнокопитне ссавець генетично близький до сірого мазами (Mazama gouazoubira) і південноандського оленя (Hippocamelus bisulcus), а будовою черепа дуже схожий з пампасним оленем (Ozotoceros bezoarticus).

Їхній гіпотетичний предок з'явився в Азії, а потім перебрався до Південної Америки через Берингову протоку на початку пліоцену близько 5 млн років тому.

фото Болотный олень

М'ясо болотних оленів їстівне і вживається місцевим населенням. Довгий час з їх шкур виготовляли одяг для верхової їзди, тому тільки з 1860 по 1870 з Бразилії було вивезено близько 2 млн шкур.

Також тварин знищували заради безоарового каміння, що утворюються в їх шлунках із щільно звалених волокон рослин. У минулому їм приписувалися різноманітні цілющі властивості. Зокрема вони вважалися найкращою протиотрутою від отруєння миш'яком і використовувалися для лікування захворювань сечового міхура.

Вид вперше описав у 1815 році як Cervus dichotomus німецький зоолог Йоганн Карл Вільгельм Іллігер.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться переважно у східній частині Південної Америки. Болотні олені мешкають у Бразилії, Болівії, Перу, Парагваї та Аргентині. На території Уругваю вони вважаються вимерлими з середини ХХ століття.

Початковий ареал розташовувався між 5 і 40 південної широти. Тепер він носить фрагментарний характер через знищення природного довкілля.

Тварини селяться у низинах на відкритих пасовищах. Болотних оленів приваблюють місцевості з високою трав'янистою рослинністю, яка на окремих ділянках перевищує їх зріст. Часто це райони, що тимчасово затоплюються прісною та гирловою водою, але із зимовою посухою та відсутністю постійних поверхневих вод.

Вид монотиповий. Підвиди на сьогодні невідомі.

Поведінка

Гуемал веде осілий спосіб життя. Він здійснює міграції лише у виняткових випадках. Активність спостерігається у світлий час доби. У регіонах, де на нього ведеться полювання, він удень ховається в укритті, а виходить на годівлю пізно ввечері та годується до ранку.

Тварини живуть невеликими групами, чисельність яких зазвичай не перевищує 5-6 особин. Їхній склад непостійний. Дорослі олені вільно переходять із однієї групи до іншої у любий час року. Міцний зв'язок залишається тільки між матір'ю та її оленятами.

Болотный олень фото

Іноді на загальних пасовищах одночасно випасаються понад 50 копитних.

Коли болотний олень спокійний, то часто лягає на землю і неспішно пережовує їжу. Якщо він потривожений, то уважно оглядається на всі боки, піднімає хвіст, пирхає і тупає ногами. Щоб уникнути зустрічі з хижаком, звір завмирає, а іноді притискається до поверхні ґрунту та обережно відповзає у безпечніше місце.

Свою агресію тварина виражає лютим поглядом, опущеною головою та загрозливою демонстрацією своїх рогів. Щоб продемонструвати підлегле становище та уникнути сутички, вона відводить погляд убік та підставляє шию.

Болотні олені добре плавають і здатні долати по воді великі відстані.

Дорослі самці зазвичай живуть на самоті. Площа їхніх домашніх ділянок може сягати 12 квадратних кілометрів. Угіддя самок із потомством у 2-3 рази менші. Зайнята територія є непостійною і змінюється під час її сезонного затоплення.

олень фото

Головними природними ворогами є пуми (Puma concolor) та ягуари (Panthera onca). Молодь часто стає жертвою анаконд (Eunectes murinus) і гривастих вовків (Chrysocyon brachiurus).

Харчування

Раціон складається з їжі рослинного походження. Болотні олені не надто вибагливі у виборі корму, але на відміну від більшості жуйних ссавців віддають перевагу рослинам, які легше засвоюються і мають більш високу поживну цінність.

У повсякденному меню переважають трави та молоді пагони водних рослин. Тварини часто годуються рослинами з сімейств Бобові (Fabaceae), Понтедерієві (Pontederiaceae) та Частухові (Alismataceae). У сухий сезон вони задовольняються лімпограсом (Hemarthria altissima).

Поблизу фермерських плантацій до 30% раціону може складатися із овочів.

Розмноження

Статева зрілість у самок настає у віці близько 18 місяців. Самці стають статевозрілими на півроку пізніше.

Гуемали можуть розмножуватися цілий рік. Самці не скидають роги в жодну конкретну пору року і зберігають їх до двох років поспіль. Найчастіше гін збігається з початком сезону дощів із жовтня по листопад. Пік народжуваності посідає період травня по вересень.

Самці не виявляють один до одного зайвої агресії та обмежуються короткочасними ритуальними боями, які не призводять до серйозних травм.

Blastocerus dichotomus

Протягом року у самок буває кілька тічок. Естральний цикл триває від 21 до 24 діб. Тривалість вагітності коливається від 251 до 271 дня.

Самки народжують одне дитинча. Двійні поки що зареєстровані не були. Оленя народжується без білих плям на шерсті і зовні вже схоже на дорослих особин. На момент народження воно важить від 4 до 5 кг.

Пологи відбуваються в укритті серед густої рослинності. У віці 5 днів оленя може йти за матір'ю.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 180-195 см, а хвоста 10-15 см. Висота в загривку 110-120 см. Маса тіла 70-150 кг.

Кто такой олень

Коротке щільне хутро забарвлене влітку в червоно-бурий або червонувато-коричневий, а взимку в темно-коричневий колір. Хвіст червонувато-жовтогарячий. Кінцівки чорні нижче п'ястно-плюсневих суглобів. Роги жовті, найчастіше з 4-5, максимумом 8-10 розгалуженнями.

Ступні великі, з еластичною перегородкою між копитами. Вона допомагає тваринам не потонути в бруді та полегшує пересування болотистою місцевістю.

На морді помітна чорна смуга. Навколо очей та краю вух розташовані білі кільця.

Тривалість життя болотних оленів у дикій природі близько 13 років.