Ссавці

Карликовий або двопалий мурахоїд

16.01.2020

Карликовий або двопалий мурахоїд (лат. Cyclopes didactylus) вважається єдиним представником роду Cyclopes і родини Cyclopedidae. Цей неповнозубий ссавець відноситься до підряду Мурахоїдів (Vermilingua). Імовірно його еволюційні шляхи з великими мурахоїдами (Myrmecophaga tridactyla) і тамандуа (Tamandua tetradactyla) розійшлися приблизно 38-30 млн років тому.

двупалый муравьед фото

На сьогодні відомо 7 підвидів, що відрізняються один від одного незначними відмінностями в морфології та забарвленні.

Назва роду походить від грецьких слів κύκλο (коло) і πούς (нога). Її вперше застосував британський зоолог Джон Едуард Грей у 1821 році. Вона було введена через характерну здатність тварини охоплювати лапами гілки дерев у формі кола.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться на більшій частині Центральної та Південної Америки. Карликові мурахоїди мешкають на території Белізу, Болівії, Еквадору, Французької Гвіани, Гватемали, Гондурасу, Нікарагуа, Панами, Перу, Суринаму, Венесуели, Колумбії, Коста-Ріки, Тринідаду і Тобаго.

фото двупалого муравьеда

Вони населяють переважно густі тропічні вологі ліси. Трохи рідше двопалі мурахоїди зустрічаються в галерейних і мангрових лісах. Найбільше їх приваблюють ділянки, де ростуть дерева з роду Сейба (Ceiba) родини Мальвових (Malvaceae).

Загальна площа займаного ареалу перевищує 7,6 млн квадратних кілометрів. Тварини спостерігаються на висотах до 1500 м над рівнем моря.

Поведінка

Карликові мурахоїди ведуть деревний спосіб життя. Все своє життя вони проводять у кронах дерев. Їхні передні й задні кінцівки ідеально пристосовані до пересування по гілках. Хвіст використовується додатково як хапальний орган.

Рухи звірка мляві й повільні. Активність виявляється вночі. У світлий час доби тварина спить на гілках, обхопивши їх лапами та чіпким хвостом. Сон триває близько 12 годин.

Карликовый муравьед фото

У кожної дорослої особини є власна домашня ділянка. Його площа у самок досягає 2-3 га і 5-11 га у самців. Ділянки самців не перетинаються, але збігаються з угіддями декількох самок.

За ніч звірятко в пошуках їжі долає відстань близько 75 м. Найбільш прудкі здатні проповзти дистанцію до 300 м, але такі рекорди бувають дуже рідко.

Під час руху по твердій поверхні довгі кігті передніх лап складаються так, що тварина виглядає буцімто біжить навшпиньки.

У разі небезпеки вона чіпляється за гілки задніми лапами й хвостом, піднімаючи передні лапи на рівень морди. Атаці агресора протистоять сильні удари кігтями.

Харчування

Раціон складається з термітів і мурах. За добу двопалий мурахоїд з'їдає від 700 до 5000 мурах. За допомогою довгого липкого язика він дістає здобич, а потім проковтує її.

Фото карликового муравьеда

До повсякденного меню в основному входять мурахи Camponotus, Crematogasterі та Pheidole. Незначною мірою також з'їдаються деякі дрібні види жуків і перетинчастокрилих комах.

У пошуках їжі карликові мурахоїди можуть розривати деревну кору своїми міцними кігтями. Під час годівлі вони нерідко балансують на гілках тільки на задніх ногах.

привычная еда муравьеда

У них немає зубів, тому перетирання проковтнутих комах відбувається в шлунку. Для цього в ньому м'язисті стінки покриті ороговілою поверхнею. У двопалих мурахоїдів не виробляються ферменти, що дозволяють розщеплювати хітинові оболонки. Вони виводяться з організму під час дефекації.

Розмноження

Статева зрілість настає в однорічному віці. У шлюбний період тварини утворюють моногамні пари, які розпадаються після вигодовування потомства.

Тривалість вагітності становить 120-150 днів.

Незадовго перед пологами самка споруджує з сухого листя гніздо в дуплі дерева. На світ з'являється тільки одне дитинча. Близько місяця мати годує малюка молоком, а потім відригнутою кашкою з напівпереварених комах. Її також для свого нащадка відригує і самець.

Вже за 2-3 тижні після своєї появи на світ малюк перебирається на спини своїх батьків. Він по черзі катається на батькові й матері, супроводжуючи їх під час нічних вилазок. Щоб уникнути можливості бути виявленою хижаками, сім’я не залишається на одному дереві довше доби.

Карликовий мурахоїд переходить до самостійного існування зазвичай у віці 4-6 місяців.

Cyclopes didactylus

Опис

Довжина тіла 15-23 см, а хвоста 16-24 см залежно від підвиду. Вага коливається від 180 до 400 г. При сонячному освітленні густе коротке хутро стає блискучим і забарвлюється в жовтувато-коричневий колір.

Уздовж тулуба проходять темні смуги. Кінцівки сіруваті.

фото Cyclopes didactylus

Рило дуже коротке і порівняно товсте. Зуби в ротовій порожнині відсутні. Подовжений гнучкий язик досягає в довжину 120 мм. Довжина вух 12-13 мм.

Передні кінцівки закінчуються чотирипалими лапами. Пальці озброєні гострими міцними кігтями. Другий і третій палець значно довше першого і четвертого. Задні чотирипалі лапи оснащені набагато меншими кігтями.

Тривалість життя карликового мурахоїда 5-10 років.